Στο τραπέζι «μίνι απαγορευτικό»- Οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων

Για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι η Μαρία Κολιού, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε ερώτηση τι πήγε λάθος, απάντησε ότι «νομίζω ότι υπήρξε μια υπερβολική ευδαιμονία από το γεγονός ότι πήγαινε πολύ καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θεωρούσαμε όλοι ότι ήταν υπόθεση ενός μηνός να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη για να μπορέσουμε να ανοίξουμε εντελώς όλους τους τομείς της οικονομίας. Ήδη έχουν ανοίξει αρκετοί τομείς και φαίνεται ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει».

Σημείωσε ότι «είναι φυσικές συνέπειες ο κόσμος να χαλαρώσει αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμα τα πράγματα όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα συναντά προβλήματα λόγω της «κακής» συζήτησης για μια συγκεκριμένα μάρκα εμβολίου. Σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξουμε, το βάρος πέφτει στους ώμους μας με τα υπόλοιπα μέτρα της αντιμετώπισης, όπως οι αποστάσεις, οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και ο καλός αερισμός».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν σκέψεις για νέα περιοριστικά μέτρα, εξήγησε ότι τους ζητήθηκαν προτάσεις «αλλά εάν θα εφαρμοστούν και πότε θα εφαρμοστούν, είναι κάτι που δεν γνωρίζω. Καταρχήν θα πρέπει να παραμείνουν τα τέσσερα άτομα σε κάθε οικία, να μην είναι περισσότερα άτομα που θα βρεθούν μαζί. Αυτός είναι ένας βασικός περιορισμός ενόψει Πάσχα».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες χαλαρώσεις για συγκεκριμένη ημέρα, απάντησε «αυτό μπορεί να υπάρξει δεδομένου ότι θα υπάρξει αυστηρότητα για τις άλλες ημέρες. Από εκεί και πέρα, οι εξωτερικοί χώροι εστίασης δεν έχουν συζητηθεί αλλά κάποια στιγμή εάν δούμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται πάρα πολύ, όλα αυτά θα πρέπει να περιοριστούν. Θα πρέπει να επιβληθεί ένα μίνι απαγορευτικό γιατί η κατάσταση είναι παρά πολύ σοβαρή».

Διευκρινίζοντας τι σημαίνει μίνι απαγορευτικό, απάντησε ότι «θα πρέπει να προκληθούν απαγορεύσεις σε διάφορα μέτρα. Θα πάμε πίσω με λίγα λόγια. Τα σχολεία θα είναι κλειστά το Πάσχα. Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να συζητήσουμε. Μια άποψη θα ήταν να μην ανοίξουν άμεσα τα σχολεία αλλά να παραμείνουν κλειστά ίσως για ακόμα μια εβδομάδα και να πάει μόνο η τρίτη Λυκείου για παράδειγμα».

 Συμπλήρωσε ότι «τα sms νομίζω θα παραμείνουν στη ζωή μας. Σε τέτοια φάση δεν μπορούν να φύγουν εντελώς, διότι εδώ συζητάμε εάν θα υπάρχουν περισσότερα απαγορευτικά».

Τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως επειδή πολλοί ιδιοκτήτες απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να αποκαλύπτουν τις επαφές τους που αυτό για μένα είναι εγκληματικό, επειδή παίρνεις το κρούσμα και αφήνεις τις επαφές που εκδηλώνουν συμπτώματα ένας στους πέντε και γίνονται θετικοί και κυκλοφορούν. Εάν τηρούσαμε τα πρωτόκολλα και κυρίως την ιχνηλάτηση δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα σήμερα».  

Support Local Business