29.9 C
Paphos
Tuesday, August 9, 2022

Στο 50% οι εμβολιασμένοι φοιτητές – Τι λένε για pcr

Το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη του φοιτητικού πληθυσμού κατά της COVID-19 δεν πλησιάζει καν το 50% μέχρι στιγμής, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου πλησιάζει, κάνει τη συζήτηση γύρω από το είδος της εξέτασης των φοιτητών (PCR ή rapid test) ανούσια. 

Αυτό σημειώνει σε τοποθέτησή του ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ) του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, στηριζόμενος στην εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής γύρω από το όλο ζήτημα, και καταθέτοντας προσωπικές εισηγήσεις ούτως ώστε η επανεκκίνηση των πανεπιστημίων να μην εξελιχθεί σε πυροτέχνημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, μετά από ένα μήνα στοχευμένων δράσεων στο ΤΕΠΑΚ (εκστρατεία ενημέρωσης, «Walk-In εμβολιαστικό κέντρο, ηλεκτρονική φόρμα ενημέρωσης για εμβολιασμό με κίνητρα/ωφελήματα), η εμβολιαστική κάλυψη του φοιτητικού πληθυσμού δεν πλησιάζει καν το 50%. Σημειώνει ότι «ακόμη κι αν αύριο σπεύσουν κατά εκατοντάδες οι φοιτητές μας να κάνουν την 1η δόση εμβολίου, δεν θα υπάρξει επαρκής προστασία πριν τις αρχές Οκτωβρίου 2021. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 6 Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές πρώτου έτους θα προσέλθουν για τη βδομάδα ενημέρωσης στις 30 Αυγούστου».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το πώς θα εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι φοιτητές στα μαθήματά τους (PCR ή rapid test) και την οποία με βάση τα πιο πάνω, χαρακτηρίζει ανούσια στο παρόν στάδιο, ο κ. Πρωτοπαπάς αναφέρει ότι «ο έλεγχος SafePass σύμφωνα με τα διατάγματα (εκ των προτέρων, καθολικός, κ.ά), με τους μισούς και πλέον φοιτητές ανεμβολίαστους, είναι εκτός λογικής πραγματικότητας σε ένα Πανεπιστήμιο. Αλλά, ακόμη κι αν διά μαγείας επινοηθούν και λειτουργήσουν οι τέλειοι μηχανισμοί ελέγχου, τα κρούσματα θα είναι τόσα πολλά το Φθινόπωρο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμβολίαστων φοιτητών θα βρεθεί μία ή περισσότερες φορές (επί 10 μέρες κάθε φορά) σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό. Εκ των πραγμάτων, είτε θα λειτουργούμε με τους μισούς φοιτητές στις αίθουσες είτε θα μεταφερθούμε και πάλι εξ αποστάσεως, εξ ολοκλήρου, μετά από 3-4 βδομάδες». 

Ως ανούσια επίσης χαρακτηρίζει και τη συζήτηση περί κάλυψης της χωρητικότητας αιθουσών στο 50% ή στο 80% καθίσταται, σημειώνοντας ότι «για τους τεχνοκράτες που διαχειριστήκαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα τα προηγούμενα εξάμηνα εν μέσω πανδημίας, είτε 50% είτε 100% είναι το ίδιο πράγμα επί της ουσίας σε αίθουσες (αμφιθέατρα) σαν κι αυτές των Πανεπιστημίων. Άλλωστε, το μεγάλο πρόβλημα όταν μιλάμε για φοιτητές και Πανεπιστήμια δεν είναι οι αποστάσεις στις αίθουσες/εργαστήρια αλλά ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός τους όταν βρίσκονται εκτός αιθουσών. Στις καφετέριες, στα πάρτι, στις εκδρομές, στις παρέες». 

Ο κ. Πρωτοπαπάς πιστεύει ότι «συζητούμε με τη σκέψη ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη για τις δύσκολες αποφάσεις που ξέρουμε πως πρέπει να ληφθούν», τονίζοντας πως τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία αυτό τον Σεπτέμβρη, για πολλούς και διάφορους λόγους. «Δεν μπορούμε όμως να ελέγχουμε αποτελεσματικά σε καθημερινή βάση, από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε 50 διαφορετικά σημεία, οποιασδήποτε μορφής SafePass, όταν μάλιστα αυτό αφορά το μισό φοιτητικό πληθυσμό. Αντί για χώρος μάθησης οι αίθουσες θα μετατραπούν σε χώρους εντάσεων και συγκρούσεων. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε σκηνές πρωτόγνωρες για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Κύπρου», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Ανάμεσα στις εισηγήσεις του επικεφαλής της ΥΣΦΜ του ΤΕΠΑΚ είναι: 

– Δικαίωμα πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου να δοθεί μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες φοιτητές. 

– Οι φοιτητές που επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι δεν γίνεται να μείνουν εκτός μαθησιακής διαδικασίας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση στο θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος κάθε μαθήματος μέσω ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (σημειώσεις και άλλο υλικό στο moodle και άλλα εργαλεία που έχουν ήδη δοκιμαστεί). Πρακτική/κλινική άσκηση (εκτός Πανεπιστημίου) γίνεται με φυσική παρουσία με τους ελέγχους που η νομοθεσία καθορίζει. Τελικές εξετάσεις επίσης απαιτούν φυσική παρουσία, με την προσκόμιση SafePass. Στις εξετάσεις τηρούνται έτσι κι αλλιώς αποστάσεις.

– Η ίδια δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτησης να δοθεί και σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες φοιτητές που για οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να φοιτήσουν με φυσική παρουσία.

– Η κάλυψη των θέσεων σε κάθε αίθουσα/εργαστήριο, με βάση τα πιο πάνω και με δεδομένη τη εφαρμογή μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, μπορεί να φτάνει στο 100%.

πηγή philenews

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ