Στις 5 Μαϊου η Γιορτή της Αγίας Ματρώνας φέτος

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας που βρίσκεται στην περιοχή Τοξεύτρας στην Πέγεια, θα βάλει τα γιορτινά του στις 5 Μαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Οσίας της Αόματος, η μνήμη της Αγίας Ματρώνας τιμάται στις 2 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεώς της, ωστόσο φέτος μεταφέρθηκε λόγω της Κυριακής του Πάσχα στις 5 Μαίου στις 17:00 το απόγευμα .

Η γιορτή της Αγίας Ματρώνας θα γίνει στην παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου μέσα σε κλίμα συγκίνησης , ενώ το πρωί της 6ης Μαίου θα τελεστεί θεία λειτουργία
Το εκκλησάκι, με μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο, αναγέρθηκε στο όνομα της Αγίας Ματρώνας ως τάμα από δύο νέα παιδιά της Μαρίας Αερινιώτη και του Ανδρέα Αθανασιάδη μετά την ίαση τους από ασθένεια, χάρη στην Αγία. Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1881 στο χωριό Σέμπινο στη Ρωσία, τυφλή εκ γενετής και πέθανε το 1952.

Οι γονείς της Δημήτριος και Ναταλία ήταν φτωχοί χωρικοί αλλά πολύ ευλαβείς. Η Αγία ήταν το μικρότερο παιδί από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα της λόγω της φτώχειας σκεφτόταν να αφήσει την Αγία σε ένα ορφανοτροφείο μια διπλανής πόλης αλλά μετά από θαυματουργική επέμβαση, (είδε στο όνειρο της ότι ήρθε και κάθησε στο χέρι της ένα άσπρο πουλί με ανθρώπινη φωνή αλλά χωρίς μάτια), την κράτησαν άν και γεννήθηκε αόμματη (δηλαδή χωρίς οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες). Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν της Οσίας Ματρώνας της εν Κωνσταντινουπόλει. θεία της εκλογή φάνηκε φάνηκε πολύ νωρίς. Κατά το βάπτισμα της είδαν οι παρευρισκόμενοι να υπάρχει πάνω της ένα σύννεφο που ευωδίαζε. Όπως αφηγείτο η μητέρα της, Τετάρτη και Παρασκευή η Αγία δεν θήλαζε αλλά κοιμόταν συνεχώς χωρίς να μπορεί κανείς να την ξυπνήσει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από 6 ετών της είχε δοθεί το προορατικό και διορατικό χάρισμα. Γνώριζε τις ασθένειες των ανθρώπων, τι προβλήματα είχαν, τις αμαρτίες τους, τι θα συνέβαινε στον καθένα κι έτσι τους συμβούλευε, τους προειδοποιούσε και τους γιάτρευε.

Στην ίδια ηλικία, μια φορά έβγαλε το σταυρό από πάνω της και η μητέρα της την μάλωσε. Τότε η Ματρώνα είπε: «Μητέρα μου, γιατί με μαλώνεις; Εγώ έχω το δικό μου σταυρό.»
Πράγματι, επάνω στο στήθος της είχε ένα εξόγκωμα σε σχήμα σταυρού.

Η Αγία Ματρώνα προφήτευσε την επανάσταση των Μπολσεβίκων, την πτώση των Τσάρων και την επάνοδο της Ορθοδοξίας στη Ρωσία. Είναι μία σύγχρονη Αγία Ρωσίδα και η αγάπη των Ρώσων γι’ αυτήν είναι τόσο μεγάλη, που μετέφεραν την αγάπη τους και στους Κυπρίους, οι οποίοι έκτισαν στην Πέγεια το ναό της.

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πιστοί από όλες τις περιοχές της Κύπρου αλλά και ξένοι για να προσευχηθούν στη θαυματουργή Αγία Ρωσίδα της Ορθόδοξης εκκλησίας. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Οσίας της Αόματος καλεί τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις και να φέρουν μάσκες προστασίας.

Σημειώνεται πως τα εγκαίνια της εκκλησίας τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο στις 24 Απριλίου του 2015.O χώρος για την ανέγερση του ναού έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησία με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Support Local Business
Translate »