22.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Στην Πάφο: Μεταθανάτια φωτογράφιση φυτών μέσα από την έκθεση “Mortuo.Flores”

Εγκαινιάστηκε χθες η  σύγχρονη έκθεση φωτογραφίας “Mortuo.Flores” της Μαρίας Ευθυμίου στο Κέντρο Τεχνών Kimonos Art Center που απαθανατίζει νεκρά φυτά σε μια προσπάθεια αποτύπωσης του εφήμερου στη σφαίρα της μνήμης. 

Σε δηλώσεις της η καλλιτέχνης ανέφερε πως η έκθεση προσδίδει αισθητικές ιδιότητες στο νοσηρό και το μακάβριο αλλά και το μυστηριώδες ενώ παράλληλα αυτή συνέχισε, προβάλλει την άχρονη ηρεμία, στοχεύοντας στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του θεατή με την έννοια της αιωνιότητας.

Η κ. Ευθυμίου ανέφερε πως πρόκειται για την πρώτη της ατομική Έκθεση ωστόσο έχει πολυάριθμες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως την πρώτη ατομική της Έκθεση την αφιερώνει στη μνήμη του πατέρα της  και ακολούθως ευχαρίστησε τους συνεργάτες της.

Την  Επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας ανέλαβε ο Πάρης Χριστοδούλου ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι φωτογραφίες της Μαρίας αποτελούν μια σύγχρονη, πιο « σκοτεινή» εκδοχή των κυανοτυπιών της αγγλίδας βοτανολόγου και πιθανότατα – όπως είπε- της πρώτης γυναίκας φωτογράφου Anna Atkins (1799-1871) .

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε μάλιστα πως η Atkinsχρησιμοποιώντας μια τεχνική αποτύπωσης η οποία βασίζεται στην ηλικαή ακτινοβολία, δημιούργησε την πρώτη βοτανική φωτογραφία για επιστημονικούς και αρχειακούς σκοπούς.

Αν και υπάρχουν κάποιες φαινομενικές ομοιότητες συνέχισε, το έργο της Μαρίας δεν είναι αρχειακό αλλά αποτελεί ανέφερε μια αμιγώς καλλιτεχνική έκφραση με φιλοσοφικές και υπαρξιακές προεκτάσεις, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα .

Μια προσπάθεια – όπως είπε- να οδηγηθεί ο θεατής πέρα από το οπτικό ερέθισμα το οποίο δέχεται να δημιουργήσει μια ερμηνεία.

Για τον λόγο αυτο, ανέφερε ο Επιμελητής της Έκθεσης, “θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έργα τέχνης, όπως αυτά, αποτελούν μια σύγχρονη καλλιτεχνική εξέλιξη των έργων τηςAtkin”, προσθέτοντας ωστόσο πως “  το στοιχείο  που καθιστά αυτά τα έργα πιο «σκοτεινά» είναι το βασικό θέμα αυτής της έκθεσης , ο θάνατος ή καλύτερα η αποθανάτιση των νεκρών”.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε μάλιστα πως κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα όταν αναπτύχθηκε η τεχική της δαγκεροτυπίας μια περίεργη βικτωριανή πρακτική πένθους είχε μεγάλη άνθιση.

Είπε μάλιστα πως οι άνθρωποι της μεσαίας αστικής τάξης που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για τη φιλοτέχνηση ενός πορτρέτου των νεκρών τους, από ένα ζωγράφο, μπορούσαν να μισθώσουν έναν φωτογράφο.

Αυτή συνέχισε, η πιο φθηνή και πιο γρήγορη μέθοδος, εφόδιασε τη συγκεκριμένη κοινωνική τάξη με άν μέσο μνημόνευσης των νεκρών της.

Ο Επιμελητής της Έκθεσης συμπλήρωσε πως η μεταθανάτια φωτογραφία έτσι αποτέλεσε μια βικτωριανή φροντίδα για το τέλος της ζωής, η οποία άφηνε πίσω « επιζώντες» για μια μακράς διαρκείας μνημόνευση και εορτασμό.

Πρόσθεσε δε, πως “  εδώ υπάρχει μια παραλληλία μεταξύ του καλλιτεχνικού έργου της Μαρίας και αυτής της μακάβριας εποχής”  αναφέροντας πως αντί ωστόσο του νεκρού υποκειμένου το οποίο περιβάλλεται από πλούσια λουλουδένια στολίδια, τα «Flores» είναι τώρα τα υποκείμενα.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια μεταθανάτια φωτογράφιση φυτών , όμορφα εκτεθειμένων , όπως θα ήταν και οι εικόνες του 19ου αιώνα σε εμφανή σημεία, στα σπίτια της εποχής.

Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός, ότι παρά το ιδιάζον του θέματος, υπάρχει ομορφιά και γαλήνη καθώς και μια αίσθηση μυστηρίου στα έργα.

Αυτές οι εικόνες της απώλειας αποτελούν μια προσπάθεια συμφιλίωσης μέσω της τέχνης με το τέλος της ζωής και κατευθύντονται από μια ορμέμφυτη συναισθηματική τάση να υπερκινηθεί το γεγονός του ορισιτκού χωρισμού κατέληξε.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14.9.2018

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ