Στη φυλακή 22χρονος – Εξανάγκαζε σε αίσχη ανήλικες μέσω Facebook/Instagram

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή σήμερα, 28.4.2021, στην υπόθεση με αρ. 24069/2019, σε άνδρα ηλικίας 22 ετών.

Ανακοινωθέν του Κακουργιοδικείου ενημερώνει για την επιβολή ποινής καθώς επίσης και για το σκεπτικό της απόφασης. 

Αυτούσιο το ανακοινωθέν:

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο 22χρονος παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες του αδικήματος της Άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, κατά παράβαση του άρθρου 9(2) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου Ν.91(Ι)/2014 (κατηγορίες υπ. αρ. 1, 6 και 10), μία κατηγορία του αδικήματος της Σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, κατά παράβαση του άρθρου 6(1) του Ν. 91(Ι)/2014 (2η κατηγορία), μία κατηγορία του αδικήματος της Σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού, κατά παράβαση του άρθρου 7(2) του Ν. 91(Ι)/2014 (3η κατηγορία), δυο κατηγορίες του αδικήματος της Απόκτησης πρόσβασης σε υλικό παιδικής πορνογραφίας κατά παράβαση 8(2) του Ν. 91(Ι)/2014 (κατηγορίες υπ. αρ. 4 και 9) και τρείς κατηγορίες του αδικήματος της Πλαστογραφίας σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά παράβαση του άρθρου 9 του περί της Σύμβασης κατά του Εγκλήματος μέσω του Διαδικτύου (Κυρωτικού) Νόμου Ν.22(ΙΙΙ)/2004 (κατηγορίες υπ. αρ. 5, 8 και 11). 

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά το έτος 2018 και στρέφονταν εναντίον τριών ανήλικων κοριτσιών, ηλικίας 14,13 και 13 ετών.

Η δίωξη σε άλλη μία κατηγορία του αδικήματος της Άγρας παιδιού για σεξουαλικούς σκοπούς (7η κατηγορία) αναστάληκε από τον Γενικό Εισαγγελέα με την αλλαγή της απάντησης του κατηγορούμενου σε παραδοχή στις πιο πάνω αναφερόμενες κατηγορίες, πριν την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα γεγονότα που εκτέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου ο κατηγορούμενος γεννήθηκε την 14.8.1998. Διαμένει με τους γονείς και τα αδέλφια του στη Λευκωσία και κατά τον επίδικο χρόνο εργαζόταν ως παιδονόμος σε παιδότοπο στην Επαρχία Λευκωσίας.

Την 19.11.2018, η παραπονούμενη Ι.Μ., γεννηθείσα στις 16.7.2004, κατάγγειλε ότι περί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο 2018, την προσέγγισε ο κατηγορούμενος μέσω λογαριασμών που διατηρούσε στην πλατφόρμα Instagram με την ονομασία «konstantinos196» και «Marios Andreou» και απέσπασε από αυτήν 15 αρχεία εικόνας στα οποία εμφανιζόταν γυμνή. Επίσης, ο κατηγορούμενος κατά τον ίδιο χρόνο, της απέστειλε βίντεο κατά τη διάρκεια που αυτός αυνανιζόταν χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο του. Περαιτέρω, υπό την απειλή ότι θα δημοσίευε τις γυμνές φωτογραφίες που του απέστειλε, ο κατηγορούμενος την εξανάγκασε να παρουσιαστεί γυμνή μπροστά στην κάμερα κατά τη βιντεοκλήση του και να αυνανίζεται, κάτι το οποίο έπραξε.

Στις 12.9.2018 καταγγέλθηκε από τον Μ.Ν, από τη Λεμεσό, πατέρα της Σ.Ν., γεννηθείσας την 15.11.2005, ότι περί τον Σεπτέμβριο του 2018 ο κατηγορούμενος προσέγγισε τη Σ.Ν. μέσω λογαριασμών που διατηρούσε στην πλατφόρμα Instagram με την ονομασία «konstantinos196», «georgiouantreas77» και «Marios Andreou» και στο Facebook με την ονομασία «Konstantinos loannou» και κατόπιν απειλών απέσπασε από αυτήν 3 αρχεία εικόνας στα οποία εμφανιζόταν ημίγυμνη.

Στις 13.10.2018 η παραπονούμενη Σ.Δ. γεννηθείσα την 11.4.2005, συνοδευόμενη από τον πατέρα της, Δ.Δ., κατάγγειλε ότι περί τον Οκτώβριο του 2018 ο κατηγορούμενος την προσέγγισε τη Σ.Ν. μέσω λογαριασμών που διατηρούσε στην πλατφόρμα Instagram με την ονομασία «giorgos1531» και μέσω προσωπικών μηνυμάτων της ζήτησε επίμονα να του αποστείλει φωτογραφίες στις οποίες εμφανιζόταν γυμνή. Η Σ.Ν. δεν ενέδωσε στις επιθυμίες του.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ο κατηγορούμενος εισήγαγε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μη αυθεντικά δεδομένα και παρουσιαζόταν ψευδώς στις ανήλικες με άλλο όνομα και όχι το δικό του, με σκοπό να τις καταδολιεύσει.

Στα πλαίσια διερεύνησης των καταγγελιών, εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και κατόπιν εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι το ένα ip address το οποίο χρησιμοποιήθηκε το παρείχε η εταιρεία Cablenet στην αδερφή του κατηγορούμενου και το άλλο ip address το παρείχε η εταιρεία Cyta στην εταιρεία στην οποία εργοδοτείτο κατά τον επίδικο χρόνο ο κατηγορούμενος.

Την 2.12.2018 μέλη της Αστυνομίας ερεύνησαν την οικία του κατηγορούμενου δυνάμει δικαστικού εντάλματος στην παρουσία του και στην παρουσία της αδερφής του και κατά την έρευνα εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας Samsung Galaxy 13, ένα τάμπλετ μάρκας Samsung Galaxy Tab και τρεις χειρόγραφες σημειώσεις με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, κωδικούς πρόσβασης και άλλες πληροφορίες.

Την 2.12.2018 λήφθηκε ανακριτική κατάθεση από τον κατηγορούμενο στην οποία αυτός παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων, ενώ σε δεύτερη ανακριτική κατάθεση που λήφθηκε από τον κατηγορούμενο στις 5.12.2018 αυτός ανέφερε ότι δημιούργησε προφίλ στο Facebook με την ονομασία mariosandreou μέσω του οποίου προσέγγισε την παραπονούμενη Ι.Μ.

Από τη δικανική εξέταση του κινητού τηλεφώνου και του τάμπλετ δεν εντοπίστηκε μαρτυρία σε σχέση με την Ι.Μ. και τη Σ.Ν., αλλά προέκυψε για την παραπονούμενη Σ.Δ..  Στις χειρόγραφες σημειώσεις του κατηγορουμένου, οι οποίες κατασχέθηκαν από την οικία του, αναγραφόταν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την οποία δήλωσε ο κατηγορούμενος στους λογαριασμούς στο Instagram και Facebook μέσω των οποίων προσέγγισε τις ανήλικες.

Την 11.12.2018 ο κατηγορούμενος κατηγορήθηκε γραπτώς και όταν του επεστήθηκε η προσοχή του στο Νόμο, αυτός απάντησε «Απολογούμαι, δεν έχω να πω κάτι στο παρόν στάδιο».

Κατά την επιβολή ποινής το Κακουργιοδικείο τόνισε καταρχήν τη σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από την φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο.   Η σοβαρότητα των αδικημάτων προκύπτει παράλληλα από τις συνέπειες που πράξεις αυτού του είδους έχουν στα θύματά τους.

Με αναφορά σε σχετική νομολογία το Κακουργιοδικείο επεσήμανε πως αδικήματα της φύσης που διέπραξε ο κατηγορούμενος πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινές αποτρεπτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη ότι τέτοιου είδους αδικήματα στρέφονται κατά των ηθών, αλλά συνάμα προσβάλλουν και καταρρακώνουν την προσωπικότητα των θυμάτων.  Το δε γεγονός ότι ένας κατηγορούμενος εκμεταλλεύεται τη νεαρή ηλικία των θυμάτων, που συνοδεύεται συνήθως από ανωριμότητα και ευαισθησία, για να ικανοποιήσει τις όποιες επιθυμίες του, αποτελεί παράγοντα που από μόνος του προκαλεί αποτροπιασμό. 

Με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ότι στην παρούσα υπόθεση δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επιβαρυντικών περιστάσεων ως τούτες τυγχάνουν απαρίθμησης στο άρθρο 19 του Ν. 91(Ι)/2014, ενώ παράλληλα απουσιάζει το στοιχείο της σωματικής επαφής μεταξύ του θύτη και των θυμάτων του.  Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αλλοιώνει το ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης facebook και instagram, τις οποίες χρησιμοποιούν εκτεταμένα τα νεαρά πρόσωπα, για να επικοινωνήσει με τις ανήλικες/παραπονούμενες και ταυτόχρονα να ζητήσει από αυτές και, σε δύο περιπτώσεις, να λάβει από αυτές το φωτογραφικό υλικό που περιγράφεται πιο πάνω, και μάλιστα υπό το κράτος απειλής, κάτι το οποίο, αναπόφευκτα, επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των θυμάτων.  Λήφθηκε, επίσης, υπόψη ότι στα πλαίσια της πιο πάνω κατακριτέας συμπεριφοράς του, ο κατηγορούμενος εξανάγκασε την παραπονούμενη Ι.Μ. να παρουσιαστεί μπροστά στην camera κατά την βιντεοκλήση του και να αυνανίζεται, όπως επίσης τις απέστειλε βίντεο κατά τη διάρκεια του οποίου αυτός αυνανιζόταν, κάνοντάς την μάρτυρα σεξουαλικών πράξεων.

Στα πλαίσια επιμέτρησης της ποινής λήφθηκε περαιτέρω υπόψη ότι η δράση του κατηγορούμενου εκτείνεται σε διάστημα τριών μηνών και αφορούσε τρία ανήλικα πρόσωπα ηλικίας 14, 13 και 13 ετών.  Ο αριθμός των αρχείων φωτογραφίας που απέκτησε ο κατηγορούμενος από δύο διαφορετικά πρόσωπα, σε συνάρτηση με το περιεχόμενο τους το οποίο κατατάσσεται στο τρίτο επίπεδο σοβαρότητας σύμφωνα με την καθοδήγηση που εφαρμόστηκε στην Αγγλία με βάση τα Sentencing Council’s Sexual Offences Guidelines στα οποία γίνεται αναφορά στην Ποινική Έφεση αρ. 217/2018, Δημοκρατία ν. Γαλάτης, απόφαση ημερομηνίας 2.4.2019, αποτέλεσαν, επίσης, στοιχεία που συνυπολογίστηκαν στα πλαίσια αυτά, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής του Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος διατήρησε το πορνογραφικό υλικό για αποκλειστικά δική του χρήση και δεν προχώρησε στη διανομή του σε άλλους χρήστες με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε προέκυψε από τα γεγονότα ότι οι επίδικες φωτογραφίες επιδείχθηκαν σε κάποιο άλλο παιδί. 

Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε επίσης υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του καθώς επίσης η μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και ως συνάγεται από την συνεργασία του με την Αστυνομία και την παραδοχή του στο Δικαστήριο.  Με αναφορά σε νομολογία το Κακουργιοδικείο τόνισε πως σε υποθέσεις όπως η παρούσα, το στοιχείο της παραδοχής έχει ιδιαίτερη σημασία εφόσον το θύμα δεν χρειάζεται να επαναβιώσει τα τραυματικά γεγονότα, δίδοντας μαρτυρία προς απόδειξη των αδικημάτων. 

Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψη την ηλικία του κατηγορούμενου τόσο σήμερα, όσο και κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, και τις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες. 

Στις κατηγορίες υπ. αρ. 1, 2, 3, 5, 6 και 8 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 2 ετών, ενώ στις κατηγορίες υπ. αρ. 10 και 11 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 18 μηνών.  Για  τα αδικήματα της απόκτησης πρόσβασης σε υλικό παιδικής πορνογραφίας (κατηγορίες υπ. αρ. 4 και 9) δεν επιβλήθηκε ποινή ενόψει του ότι προκύπτουν από τα ίδια γεγονότα και πράξη ως και οι κατηγορίες υπ’ αρ. 1 και 6 της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.  Έχοντας δε υπόψη τις αρχές της νομολογίας που αφορούν τη συνολικότητα της ποινής και το χρόνο και τις συνθήκες τέλεσης των αδικημάτων, το Δικαστήριο διέταξε όπως οι επιβληθείσες ποινές φυλάκισης συντρέχουν. 

Περαιτέρω, το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα δυνάμει του άρθρου 14(1)(στ) του Ν. 91(Ι)/2014 με το οποίο απαγορεύεται στον κατηγορούμενο για τα επόμενα 10 έτη να εργοδοτηθεί σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά.

Εξετάζοντας το αίτημα της Υπεράσπισης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε, το Κακουργιοδικείο εξέτασε τόσο τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων όσο και τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου. 

Χωρίς να παραγνωρίζει τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών έτσι ώστε τέτοιες συμπεριφορές να εκλείψουν, το Δικαστήριο έκρινε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι άτομο νεαρής ηλικίας και διέπραξε τα υπό κρίση αδικήματα στην ηλικία των 19 ετών, δεν βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες, και στο διάστημα των τριών σχεδόν ετών που έχουν διαρρεύσει μεταξύ της διάπραξης των αδικημάτων και της επιβολής ποινής έχει τεθεί έναντι των ευθυνών του και του Νόμου και επέδειξε άμεμπτη διαγωγή εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό μεταμέλεια, έκρινε ότι δικαιολογείται η άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας υπέρ της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που έχει επιβληθεί και διέταξε όπως η εκτέλεση της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ανασταλεί για διάρκεια τριών ετών από την 28.4.2021.
 

Support Local Business
Translate »