24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΣΟΔΑΠ- Μαρίνος Περικλέους: “Διαθέτουμε την πιο μεγάλη γκάμα σε είδη κρασιών”

O Διευθυντής του ΣΟΔΑΠ Μαρίνος Περικλέους ανέφερε πως ο ΣΟΔΑΠ ο Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων ιδρύθηκε το 1947 .

Αρχικά οι εγκαταστάσεις του εκτάθηκα ν ανάμεσα στο παλαιό και το νέο λιμάκι της Λεμεσού . Αργότερα συνέχισε, το 1960 , οι εγκαταστάσεις αναπτύχθηκαν στην Πάφο στην καρδιά της τουριστικής περιοχής ωστόσο τώρα η μονάδα έπαψε να λειτουργεί στην τουριστική περιοχή. Σήμερα στο Στρουμπί στην Καμαντέρενα λειτουργεί ένα πολύ μεγάλο και οργανωμένο οινοποιείο.

Ο κ. Περικλέους ανέφερε πως οι συνθήκες της πανδημίας επηρέασαν κατά πολύ τον ΣΟΔΑΠ, αναφέροντας ενδεικτικά πως το πρώτο χρόνο της πανδημίας τους επηρέασε πάρα πολύ με τις πωλήσεις την πρώτη χρονιά της πανδημίας να πέσουν στο 1/3. Πρόσθεσε ακόμη πως ο ΣΟΔΑΠ διαθέτει την πιο μεγάλη γκάμα από όλους όσον αφορά τα είδη των κρασιών που φτιάχνει. Αναφέρθηκε τέλος στην τάση του Κύπριου να καταναλώνει ξένα προϊόντα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πόσο απαιτητικό είναι να βρίσκεστε στο τιμόνι μιας οινοβιομηχανίας με τόση ιστορία;

Δεν είναι τόσο η ιστορία όσο είναι ο κόσμος που είναι πίσω από τον ΣΟΔΑΠ, και τι αντιπροσωπεύει αυτός ο κόσμος . Περισσότερο είναι η ευθύνη.

Οι σημερινές συνθήκες με τον κορωνοϊό και το πλήγμα στην επισιτιστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία πόσο έπληξαν και σας ως Οργανισμό;

Πολύ δύσκολες συνθήκες. Μας έχουν επηρεάσει πάρα πολύ για να καταλάβετε οι πωλήσεις μας την πρώτη χρονιά της πανδημίας είχαν πέσει στο 1/3 . Μας επηρέασε πάρα πολύ και το γεγονός ότι τα σταφύλια που είχαμε παραλάβει και είχαν γίνει κρασιά, μείναν απούλητα. Αυτό ήταν κυρίως όχι γιατί εμείς δεν καταφέραμε να πουλήσουμε – γιατί κανένας- δεν πουλούσε , αφού όλος ο κόσμος ήταν σε lock down στην αρχή . Ακολούθως πολύ λίγες ήταν οι κινήσεις που γίνονταν όσον αφορά την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών . Κακά τα ψέματα, ο περισσότερος κόσμος δεν είναι στο σπίτι του που καταναλώνει τα περισσότερα ποτά , τα καταναλώνει στην έξοδο του ή όταν είναι σε διακοπές. Επειδή το προϊόν που πουλούμε εμείς δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης , έχουν μείνει πίσω οι πωλήσεις και επηρέασαν πολύ την εταιρεία μας.

Ως προς τους μετέπειτα χειρισμούς, τη διαχείριση κλπ;

Οι χειρισμοί μας πρέπει απ΄εδώ και μπρος τα είναι πολύ προσεκτικοί. Εξαρτάται και από την αγορά πόσο θα ανοίξει. Αυτά λοιπόν τα stock τα οποία έχουμε πρέπει σιγά – σιγά να καταναλωθούν και οι προσπάθειες μας, επικεντρώνονται κυρίως προς το εξωτερικό για να γίνουν κάποιες εξαγωγές . Αν ανοίξουν οι αγορές, τότε θα υπάρχει κάποιο περιθώριο για την κατάσταση των εξαγωγών. Ήδη προσπαθήσαμε πάρα πολύ, αλλά με πολύ λίγα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικές οι κινήσεις μας και με τα σταφύλια που θα πάρουμε , αλλά και τις τιμές, για να είμαστε σωστοί και προς τους αμπελουργούς που είναι οι προμηθευτές μας, αλλά και τα μέλη του ΣΟΔΑΠ , από τη μια αλλά και από την βιωσιμότητα της εταιρείας από την άλλη.

Πόσες ποικιλίες κρασιών και πόσες ετικέτες διαθέτετε σήμερα ως Οινοβιομηχανία;

Πάρα πολλές . Είμαστε ο μοναδικός συνεργατικός οργανισμός που ασχολείται με το κρασί στην Κύπρο. Όντως ως συνεργατικός οργανισμός που οι ιδιοκτήτες του οργανισμού είναι οι αμπελουργοί που εκπροσωπούνται από μια επιτροπή βασικά στο συμβούλιο, έρχονται ι κοντά μας όλες οι ποικιλίες των σταφυλιών, δεν υπάρχει κάτι που δεν έρχεται κοντά μας. Ίσως να έχουμε την πιο μεγάλη γκάμα από όλους όσον αφορά τα είδη των κρασιών που κάνουμε. Έτσι φτιάχνουμε κρασιά όλων των κατηγοριών, όλων των χρωμάτων, ξηρά, ημίξηρα, γλυκά, ημίγλυκα και σε όλες τις κατηγορίες της ποιότητας και της τιμής.

Υπάρχουν πλάνα για νέες ετικέτες κρασιών;

Συνέχεια γίνονται καινούργια πλάνα , ανταλλάσσονται κάποιες ετικέτες , αναλόγως και με τις ανάγκες της αγοράς. Δηλαδή πρέπει να αφουγκραζόμαστε τι ζητά η αγορά και να προσπαθούμε να φτιάχνουμε εκείνο που ζητά η αγορά γιατί διαφορετικά δεν θα πουλήσουμε. Αν δεν φτιάχνεις εκείνο που ζητά η αγορά και περιμένεις να πουλήσεις κάτι, επειδή το έφτιαξες,δεν θα πουληθεί. Οπότε πρέπει να αφουγκράζεσαι τι ζητά το παζάρι και να βελτιώνεσαι. Επίσης εκείνα που δεν τα ζητά, να τα σταματάς δηλαδή να μην τα παράγεις πλέον γιατί δεν θα πουληθούν. Η αγορά μας είναι ελεύθερη , ανταγωνιστική και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Που διατίθενται σήμερα τα κρασιά του ΣΟΔΑΠ;

Σχεδόν παντού . Όπως είναι τώρα η αγορά μας τα κρασιά του ΣΟΔΑΠ διατίθενται σε υπεραγορές μικρές και μεγάλες και στην συνέχεια στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία με την έναρξη της σαιζόν.Είμαστε σχεδόν παντού. Τα κρασιά μας διατίθενται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τώρα σιγά- σιγά προσπαθούμε να μπούμε σε όλα τα υποστατικά και να πουλήσουμε. Έχουμε κρασιά για όλα τα υποστατικά.

Πως βλέπετε την προοπτική περαιτέρω εξάπλωσης με εξαγωγές και σε άλλες χώρες;

Είναι συνεχής προσπάθεια μας. Εμένα προσωπικά που παίρνει πάρα πολύ από το χρόνο μου . Η κατανάλωση στην Κύπρο παρόλο που τα τελευταία χρόνια είχε μια καλή αύξηση, δηλαδή κατακεφαλήν κατανάλωση κρασιού στην Κύπρο και συνεχίζει να έχει καλή αύξηση, η παραγωγή είναι πολύ πιο μεγάλη από ότι είναι η κατανάλωση στον τόπο μας . Οπότε πρέπει να κατευθυνθούμε προς το εξαγωγικό εμπόριο , διαφορετικά δεν θα μπορούν να διατεθούν οι ποσότητες που φτιάχνουμε . Ακόμη αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης μας είναι από εισαγόμενα κρασιά , δηλαδή ο Κύπριος πίνει εισαγόμενο κρασί , και κάποιες επαρχίες – αν το πάρουμε γεωγραφικά περισσότερο- από κάποιες άλλες. Θα σας πω παραστατικά πως αν δεν πίναμε τόσο πολύ τα εισαγόμενα κρασιά τότε το κυπριακό κρασί που παράγουμε θα ήταν αρκετό. Όμως η τάση του Κύπριου να καταναλώνει ξένα προϊόντα γενικά στην περίπτωση μας το κρασί, φέρνει την ανάγκη να κοιτάζουμε προς τις εξαγωγές , ούτως ώστε να μπορούν να διατεθούν οι ποσότητες που παράγουμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως ΣΟΔΑΠ;
Ο στόχος μας είναι τα πωλούμε τα σταφύλια που μπορούμε να παραλάβουμε από τους αμπελώνες των μετόχων μας, αν είναι δυνατόν όλα, ούτως ώστε και οι αμπελουργοί να εξυπηρετούνται και ο οργανισμός να μεγαλώνει.

Τι επιπλέον αξίζει να γνωρίζει κανείς για τον ΣΟΔΑΠ;
Επειδή πριν από 20 χρόνια που είχα έρθει στον οργανισμό οι έρευνες της αγοράς που είχα κάνει σε διάφορους χώρους έδειξαν ότι το όνομα ΣΟΔΑΠ μέσα στην αντίληψη του κύπριου καταναλωτή του κρασιού , είχε κάτι το αρνητικό πάνω του. Ο Κύπριος όχι μόνο για το ΣΟΔΑΠ αλλά και για τις τότε οινοβιομηχανίες είχε μια αρνητική αντίληψη. Αυτό είναι μεγάλο λάθος πλέον γιατί όλα τα οινοποιεία, όχι μόνο εμείς, έχουμε κάνει τρομερά βήματα προόδου όσον αφορά την βελτίωση της ποιότητας μας και αυτό που λέω δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, αλλά είναι κάτι για το οποίο, υπάρχουν οι απτές αποδείξεις . Κάθε χρόνο στέλνουμε δέκα κρασιά στους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς και κερδίζουν και τα δέκα κρασιά κάποια διάκριση λαμβάνοντας, χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Η ποιότητα μας γενικά σαν Κύπρος στην παραγωγή κρασιού έχει ανεβεί πάρα πολύ και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο Κύπριος και να μπορεί επιτέλους να αγοράζει κυπριακά προϊόντα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ