10.9 C
Paphos
Monday, November 28, 2022

Σκέψεις για κέντρα εμβολιασμού «Walk In» για μαθητές

Δεν αποκλείεται τη νέα σχολική χρονιά να λειτουργήσουν Κέντρα Εμβολιασμού «Walk-In» κοντά (ή μέσα) σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με στόχο να εξυπηρετήσουν μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, έπειτα από τη συγκατάθεση των γονέων τους. Πρόκειται για σκέψη που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας και δεν αποκλείεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Όπως πληροφορείται ο «Φ», αυτό διατυπώθηκε στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, όπου συζητήθηκαν υγειονομικά ζητήματα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Το ενδεχόμενο λειτουργίας «Walk-In» αναμένεται να εξεταστεί από τον υπουργό Υγείας και τους ειδικούς συνεργάτες του και ακολούθως θα διαφανεί κατά πόσο θα εφαρμοστεί ή όχι, ενώ δεν αποκλείεται εάν λειτουργήσει, να εξυπηρετεί κάθε φορά περισσότερα από ένα σχολεία που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης λέχθηκε ότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί περίπου το 36% των μαθητών ηλικιών 16-17 ετών, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τη μέρα επιστροφής στα σχολεία. Αυτό φαίνεται να γεμίζει με αισιοδοξία τους αρμοδίους, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν θωρακισμένα σχολεία σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Κι ενώ το «Walk-In» στα σχολεία είναι ακόμη ενδεχόμενο και σε πρώιμο στάδιο, πιο ξεκάθαρο φαίνεται να είναι το σκηνικό, όσον αφορά στη διενέργεια rapid test στα σχολεία. Το αίτημα των εκπαιδευτικών και των οργανωμένων γονέων για δωρεάν rapid test με κινητές μονάδες στα σχολεία, ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να εξετάζονται χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειες, ικανοποιήθηκε από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων. Όπως λέχθηκε χθες, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα έχουν και φέτος συνεργεία για rapid test, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να υποβάλλονται δωρεάν σε έλεγχο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις όπως τις πρώτες δύο εβδομάδες να γίνονται τα τεστ ανά τρεις μέρες, με στόχο να υπάρξει σαφής εικόνα για την υγειονομική κατάσταση εντός σχολείων, και σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται επανασχεδιασμός, στον οποίο θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο το τεστ για τους μαθητές να είναι εβδομαδιαίο αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τις σχολικές τους υποχρεώσεις και όχι για τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. 

Με τη λήξη της σύσκεψης ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι κοινή επιδίωξη είναι η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία τηρουμένων των πρωτοκόλλων, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές. 

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι έγινε μία προκαταρκτική συνάντηση, όπου διατυπώθηκαν κάποιες σκέψεις, οι οποίες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας τα είπε και με την ΠΟΕΔ

Πριν την ευρεία σύσκεψη με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, ο υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε σύσκεψη με τη γραμματεία της ΠΟΕΔ, με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που άπτονται του νέου σχολικού έτους καθώς επίσης και άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως είναι η πορεία του διαλόγου για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου.

Με το πέρας της συνάντησης, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Στη συνάντηση της ΠΟΕΔ με τον υπουργό Παιδείας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θέματα δηλαδή στελέχωσης και πρωτοκόλλων. Καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας ως προς τα πρωτόκολλα και τονίσαμε ότι πρωταρχικό μέλημα της Οργάνωσης είναι η ασφάλεια κι η υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών.

Γιατο θέμα των πρωτοκόλλων, αναμένουμε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στην παρουσία τόσο των οργανωμένων γονέων όσο και των επιδημιολόγων. Ανάμεσα στους προβληματισμούς και στις επισημάνσεις μας περιλήφθηκε το ζήτημα της ενδεχόμενης χρήσης μάσκας από τα παιδιά του Δημοτικού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρσι έγιναν συστάσεις για προαιρετική χρήση της από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, κάτι το οποίο θα ήταν καλό να ισχύσει και φέτος. Επιπλέον, συζητήθηκαν ακροθιγώς και διάφορα άλλα θέματα εκπαιδευτικά αλλά και θέματα καθημερινότητας των σχολικών μονάδων. Αποφασίστηκε όπως το επόμενο διάστημα γίνουν περεταίρω συναντήσεις για εξειδικευμένα θέματα».

Εξάλλου, χθες εκδόθηκε και η εγκύκλιος του διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριου Στυλιανίδη, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, με βασικό χαρακτηριστικό την πανδημία, μέσα στις συνθήκες της οποίας θα αρχίσει και η νέα σχολική χρονιά. Στην εγκύκλιο, γίνεται αναφορά για συσσωρευμένη εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές γύρω από το θέμα του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί φέτος ούτως ώστε το σχολείο να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό. Επίσης σημειώνεται ότι «στην προσπάθεια όλων για διασφάλιση της υγείας των μαθητών και την όσο το δυνατό ομαλότερη σχολική χρονιά, με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, υπενθυμίζεται και τονίζεται η προτροπή του υπουργείου Υγείας προς τους εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό».

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική χρονιά 2021 – 2022 θα αρχίσει στις 6 Σεπτεμβρίου για τους εκπαιδευτικούς και στις 13 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης. Πέραν από την προσπάθεια που θα καταβληθεί για στοχευμένη κάλυψη των όποιων κενών έχουν παρουσιαστεί από πέρσι λόγω της πανδημίας, το υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει μία σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, οι οποίες σύμφωνα με την εγκύκλιο, στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση, βελτίωση και ενίσχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα σε αυτές είναι:

◗ Ανασχεδιασμός του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε. και επέκτασή του από 52 σε 92 δημοτικά σχολεία και από 32 σε 52 νηπιαγωγεία.

◗ Ανασχεδιασμός και σημαντική ενίσχυση των πόρων που διατίθενται για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.

◗ Εισαγωγή προγράμματος για ενισχυτική διδασκαλία με παροχή σημαντικού χρόνου σε μεγάλο αριθμό σχολείων που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αναλφαβητισμού.

◗ Προτεραιοποίηση της πολιτικής για ομαλή μετάβαση από την προδημοτική στο δημοτικό σχολείο και από το δημοτικό στο γυμνάσιο στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.

◗ Περαιτέρω ενίσχυση του ωρολογίου προγράμματος και του διαθέσιμου χρόνου διδασκαλίας στα μικρά τριθέσια σχολεία και όλα τα συμπλέγματα δύο τάξεων παγκύπρια.

◗ Επιπρόσθετος χρόνος στον υπεύθυνο τμήματος (αφορά τις τάξεις Α’, Β’, Γ’ και Στ’) για περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση του μεντορικού ρόλου των εκπαιδευτικών σε σχέση με τα παιδιά του τμήματός τους.

Πινελιές στα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, έθιξαν μεταξύ άλλων και το θέμα της επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων που διέπουν της λειτουργίας των σχολείων στις συνθήκες της πανδημίας, ούτως ώστε η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει όσο το δυνατόν ομαλότερα. Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, αφού επεσήμανε ότι τη σύσκεψη αυτή τη ζήτησε η ΟΕΛΜΕΚ με στόχο να ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε πολύ καλό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ κατατέθηκαν ξεκάθαρες εισηγήσεις (μία από αυτές ήταν η συνέχιση των δωρεάν rapid test στα σχολεία και τη νέα χρονιά), και τώρα «ελπίζουμε αυτές να εισακουστούν από τους Υπουργούς, ούτως ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι ξεκάθαρο πώς λειτουργούμε μέσα στα σχολεία». Ο επικεφαλής της ΟΕΛΜΕΚ εστίασε στην ανάγκη αναθεώρησης των σχολικών πρωτοκόλλων και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε, ο Σύνδεσμος Διευθυντών θα έχει τηλεσυνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου στο τέλος του μήνα και πρέπει να γνωρίζουν τα αναθεωρημένα πρωτόκολλα. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι χθες έγινε μία πρώτη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα που άπτονται της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη και τώρα αναμένονται οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις, για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ