Σεισμός/Κύπρος: Καταγράφηκαν τρεις μετασεισμοί-Τα χαρακτηριστικά του

Τρεις μετασεισμοί πολύ μικρού μεγέθους, καταγράφηκαν μετά την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το απόγευμα της Πέμπτης(22/01) την Κύπρο, σύμφωνα με την Ανώτατη Λειτουργό του Κλάδου Σεισμολογίας και Γεωφυσικής, Συλβάνα Πηλείδου.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, η κα Πηλείδου είπε πως, ο σεισμός είχε διάρκεια γ΄αυτό και έγινε πιο αισθητός στους κάτοικους της Λευκωσίας. «Οι κάτοικοι της Λευκωσίας, συνήθως νιώθουν σεισμούς με εστίες μακριά από την περιοχή τους. Αυτός ο σεισμός είχε την ιδιαιτερότητα του μεγάλου εστιακού βάθους δηλαδή, το μήκος της διαδρομής των κυμάτων ήταν μεγάλος για όλες τις περιοχές της Κύπρου».

Πρόσθεσε πως, «το γεγονός ότι η εστία ήταν μακριά από την επιφάνεια της γης ήταν και ο λόγος που είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Υπάρχουν πολλά ήδη κυμάτων που ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες. Όσο πιο μεγάλη απόσταση τόσο περισσότερα αλλοιώνονται στον χρόνο. Είχε να κάνει με το βάθος αυτός ο σεισμός, από άλλους επιφανειακούς σεισμούς».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κα Πηλείδου σημείωσε πως, «το μέγεθος του σεισμού δεν προκαλεί ανησυχία. Τέτοιους σεισμούς, είχαμε 10 τα τελευταία 120 χρόνια με μεγέθη πάνω από 5 βαθμούς της Κλιμακας Ρίχτερ και 50 μεταξύ 4 και 5 βαθμούς της Κλίμακας».

Τέλος είπε πως από τους σεισμούς αυτούς δεν παρατηρούνται συνήθως μετασεισμοί ωστόσο «σε αυτή την περίπτωση είχαμε τρεις μετασεισμούς πολύ μικρού μεγέθους κάτω των 2.5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια τεκτονική ζώνη».

Support Local Business
Translate »