21.9 C
Paphos
Wednesday, September 27, 2023

Σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες του AUB κατάθεση θεμέλιο λίθου από τον ΠτΔ

Το εργοτάξιο της νέας Πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo, που ανεγείρεται στο πρώην κτιριακό συγκρότημα των «Χαρουπόμυλων», στην Πάφο, επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.  Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως οι εργασίες διεξάγονται εδώ και οκτώ μήνες και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Τα έργα συνέχισε, προχώρησαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των εργασιών προσθέτοντας πως αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο ουσιαστικά να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις της Α Φάσης του Πανεπιστημίου . Είπε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει προσωρινά για μερικούς μήνες  στις εγκαταστάσεις που ο Δήμος παραχώρησε  στο  Pafos Innovation Center και εκεί θα υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά συνέχισε, οι φοιτητές θα μετακινηθούν στα πολύ υποσχόμενα κτήρια τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν ως πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, συμπλήρωσε. Μελλοντικά τόνισε ο Δήμαρχος Πάφου οι εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo, θα επεκταθούν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακολούθως ο κ. Φαίδωνος  ανακοίνωσε  πως τον θεμέλιο λίθο της νέας Πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo,  θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε , ο κ. Φαίδωνος στην  παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου του Συμβουλίου των Επιτρόπων του AUB Philip. S. Khoury και άλλων μελών του Συμβουλίου, του Προέδρου του Πανεπιστημίου Fadlo R. Khuri, Υπουργών της Κυβέρνησης της Κύπρου, του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, Βουλευτών, Δημάρχων της Πάφου, του Πρύτανη του AUB – Mediterraneo Δρα. Wassim El Hajj, ανώτερων στελεχών του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του AUB και πολλών άλλων επισήμων.

Στην τελετή θα παραστούν επίσης, όπως είπε,  τα μέλη των αντιπροσωπειών των Πανεπιστημίων και των Τοπικών Αρχών της περιοχής που θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας από τον Δήμο Πάφου στο πλαίσιο της πρώτης, ιδρυτικής συνάντησης του Δικτύου RUN (Regional Universities Network).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνέχισε  περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του AUB Δρα Fadlo R. Khuri, τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Επιτρόπων του AUB Philip. S. Khoury, ομιλία από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, κατάθεση του θεμελίου λίθου και ανοικτή δεξίωση.

Ο κ. Φαίδωνος κάλεσε τους πολίτες όχι μόνο της Πάφου αλλά και εκτός Πάφου να συμμετάσχουν στην  κατάθεση του θεμελίου λίθου, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός  για τον τόπο μας. Ενδεικτικά σημείωσε πως πρώτη φορά ένα διεθνούς αναγνωρισμένου κύρους Πανεπιστήμιο με 160 χρόνια πορεία και ιστορία εγκαθήστατε στον τόπο μας. Σημείωσε πως στην Κύπρο λειτουργούν άλλα οκτώ Πανεπιστήμια  σημαντικής συνεισφοράς. Το συγκεκριμένο ωστόσο είναι το πρώτο τέτοιου είδους που εγκαθίσταται στην χώρα μας έχοντας λειτουργήσει κάπου αλλού για 160 και πλέον χρόνια. Η συνολική δαπάνη της κατασκευής του συνέχισε ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ η Α Φάση ενώ όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι εγκαταστάσεις και οι τρεις φάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ και τους τρεις χιλιάδες φοιτητές.

Εξάλλου   ο Πρόεδρο του AUB Δρα Fadlo R. Khuri, εξέφρασε και αυτός με την σειρά του για την πορεία των εργασιών.

Πρόσθεσε επίσης πως το  AUB-Mediterraneo θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους με τις παρακάτω σχολές και προγράμματα, όπως Σχολή Τεχνών και Επιστημών, η οποία θα προσφέρει  Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες, τη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά (Bachelor of Arts in Politics, Philosophy and Economics). Επίσης  Πτυχίο Πληροφορικής και Υπολογιστών (Bachelor of Science in Computer Science),  Πτυχίο στη Ψυχολογία (Bachelor of Science in Psychology) και Σχολή Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής, η οποία θα προσφέρει• Πτυχίο στη Βιομηχανική Μηχανική (Bachelor of Science in Industrial Engineering) και Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μηχανικής (Master Degree in Engineering Management).

Η Διοίκηση Επιχειρήσεων-School of Business, θα προσφέρει  Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Bachelor Degree in Business Administration) και  Μεταπτυχιακό στο Business Analytics (Master of Science in Business Analytics).

Όπως ανέφρε ο Δρα Fadlo R. Khuri, οι  εγγραφές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 άρχισαν και συνεχίζονται.

Πρόσθεσε πως ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, το AUB-Mediterraneo έχει τη δυνατότητα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας προς τους φοιτητές, ιδιαίτερα για την πρώτη φετινή χρονιά της λειτουργίας του, που καλύπτουν έως και το 70% των ετήσιων διδάκτρων. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου aubmediterraneo.cy

Επεσήμανε τέλος πως το AUB ιδρύθηκε το 1866 και είναι το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της περιοχής. Σύμφωνα με την διεθνή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην περιοχή και την 72η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την άμεση πρόσβαση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ