21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Σε νέα φάση ο κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο επίκεντρο της επιδημίας

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια παγκοσμίως χθες Τετάρτη, με τη Λατινική Αμερική να ξεπερνά την τελευταία εβδομάδα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά.

Η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να εισέρχεται σε νέα φάση, αφού αρχικά κορυφώθηκε στην Κίνα τον Φεβρουάριο πριν ακολουθήσουν ξεσπάσματα μεγάλης έκτασης σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Η Λατινική Αμερική κατέγραψε περίπου το ένα τρίτο των 91.000 κρουσμάτων μόλυνσης αυτή την εβδομάδα. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναλογεί από ένα 20%.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μεγάλο μέρος αυτών των νέων κρουσμάτων έχει επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, που ξεπέρασε τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει η χώρα που κατατάσσεται τρίτη σε αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τα κρούσματα στη Βραζιλία πλέον αυξάνονται καθημερινά με ρυθμό που υπολείπεται αυτόν μόνο μίας χώρας, των ΗΠΑ.

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ουχάν της Κίνας τη 10η Ιανουαρίου. Σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα έφθασαν το ένα εκατομμύριο την 1η Απριλίου. Έκτοτε, περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα προστίθεται στο σύνολο κάθε περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Καθώς έχει πλέον ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια κρούσματα, ο SARS-CoV-2 έχει πλέον προσβάλει μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες όσους ανθρώπους παρουσιάζουν οξεία μορφή γρίπης κάθε χρόνο: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο αριθμός αυτών των τελευταίων κυμαίνεται μεταξύ των 3 και των 5 εκατομμυρίων.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει πάνω από 326.000 ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, καθώς οι εξετάσεις που γίνονται συνεχίζουν να είναι συγκριτικά λίγες, ενώ πολλές χώρες δεν συμπεριλαμβάνουν στους απολογισμούς τους όσους πεθαίνουν εκτός νοσοκομείων.

Η Ευρώπη θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά το ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να αυξάνονται, πολλές χώρες ανοίγουν ξανά σχολεία και χώρους εργασίας, έπειτα από εβδομάδες μέτρων αποτροπής της διασποράς. Την ίδια ώρα, οι αγορές ενθαρρύνονται από τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής εμβολίου σε ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Η Βραζιλία οδεύει προς τη δεύτερη θέση στον πλανήτη σε αριθμό μολύνσεων

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 888 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 18.859 νεκρούς.

Η πορεία της πανδημίας χειροτερεύει και η χώρα της Λατινικής Αμερικής ενδέχεται σύντομα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο. Την Τρίτη, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα – 1.179 – που ξεπέρασε για πρώτη φορά τους χίλιους.

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαίχ Μπολσονάρου επικρίνεται από πολλούς για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση.

Ο άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία.

Τάσσεται επίσης υπέρ της γενίκευσης της χρήσης του ανθελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρά το ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία που προβλέπει ευρύτερη χρήση της χλωροκίνης σε ασθενείς σε ελαφριά κατάσταση.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο, οι ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους για την έγκριση του οποίου εξώθησαν δύο υπουργούς Υγείας σε παραίτηση.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο”, επιχειρηματολόγησε μέσω Twitter ο Μπολσονάρου, προσθέτοντας πως θα ήταν “χειρότερη από την ήττα” η “ντροπή” αν “δεν δώσουμε μάχη”.

Μεξικό: Νέο θλιβερό ρεκόρ, 424 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 424 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19, τον πιο βαρύ ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα στη χώρα, καθώς και 2.248 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανήλθε σε 6.090 νεκρούς και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 56.594, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκε την Τρίτη, όταν διαγνώστηκαν 2.713. Ο προηγούμενος βαρύτερος απολογισμός νεκρών εξαιτίας της COVID-19 είχε καταγραφεί τη 12η Μαΐου και ήταν 353.

Περού: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι θάνατοι και τα 100.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Στο Περού, τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 3.000 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 100.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Τετάρτη.

Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 3.024 και αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 104.020, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας μέσω Twitter, καθώς η χώρα διανύει την ένατη εβδομάδα περιορισμού.

Οι θάνατοι και τα κρούσματα μόλυνσης έχουν τριπλασιαστεί από την 30ή Απριλίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Περού το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου, τα κρούσματα έφθασαν τα χίλια εικοσιπέντε ημέρες αργότερα και τα δέκα χιλιάδες δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, τη 14η Απριλίου, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Colegio Médico del Perú, το σύστημα υγείας της χώρας έχει πλέον υποστεί κορεσμό και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 7.533, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν σταματά να καταγγέλλει τις δραματικές ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, εξοπλισμού και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Είναι σαν ταινία τρόμου», εξομολογήθηκε ο Μιγκέλ Άρμας, νοσοκόμος στο δημόσιο νοσοκομείο Hipólito Unanue της Λίμας, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι το αποκαλούν «νεκροταφείο, εξαιτίας των πτωμάτων. Ασθενείς πεθαίνουν στις καρέκλες και στα αμαξίδια».

Το προσωπικό του νοσοκομείου Ιπόλιτο Ουνάνουε βγήκε χθες στον δρόμο και διαδήλωσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, τα κρεματόρια της πρωτεύουσας λειτουργούν μέρα και νύχτα για την αποτέφρωση των πτωμάτων που υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Ο πατέρας μου πέθανε μόνος, δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, (οι ασθενείς) πεθαίνουν διότι δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν φάρμακα», στηλιτεύει η Γκλόρια Μπάιλον, 37 ετών. Ο πατέρας της υπέκυψε στην COVID-19 στο νοσοκομείο Luis Negreiros στο Καγιάο.

Πέραν της πρωτεύουσας, η πανδημία μαίνεται σε περιοχές του βορρά, όπως οι πόλεις Πιούρα και Λαμπαγέκι, καθώς και σε κωμοπόλεις και χωριά στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου, απομονωμένες κοινότητες όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης στη Λατινική Αμερική, καθώς περισσότερα έχουν καταγραφεί μόνο στη Βραζιλία, και ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στην περιφέρεια, έπειτα από αυτούς της Βραζιλίας και του Μεξικού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η περουβιανή αστυνομία επισκέφθηκε πολλά φαρμακεία της Λίμας χθες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να πατάξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι τιμές βασικών φαρμάκων, όπως η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) και το αντιβιοτικό αμοξυκιλίνη, έχουν απογειωθεί, είναι πλέον δεκαπλάσιες από την κανονική. Πολίτες διαμαρτύρονται εξάλλου για μεγάλες ουρές σε φαρμακεία και ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν ή κρατούν τα σκευάσματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να προσθέσουν μια σειρά γενόσημων στα προϊόντα που διαθέτουν.

Ισημερινός: Περί τα δύο τρίτα των κρατουμένων σε φυλακή έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό

Περίπου τα δύο τρίτα των εγκλείστων σε φυλακή στο κεντρικό τμήμα του Ισημερινού, που είναι συνολικά 600, έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δήλωσε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδμούνδο Μονκάγιο, στέλεχος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Στη φυλακή της Αμπάτο, πόλης των Άνδεων, έχει διαγνωστεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 «οι 420» από τους εγκλείστους· δύο πέθαναν εξαιτίας της COVID-19.

Οι κρατούμενοι που διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί θα υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις τις επόμενες ημέρες, για να επιβεβαιωθούν τα αρχικά ευρήματα.

Αυτή η φυλακή αποτελεί μάλλον εξαίρεση του κανόνα στον Ισημερινό, όπου, κατά τα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 500 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό επί συνόλου 38.000 εγκλείστων σε φυλακές. Εκτός από τους δύο στην Αμπάτο, είναι γνωστό ότι υπέκυψε άλλος ένας, στην πρωτεύουσα Κίτο.

Από τους φυλακισμένους μόνο τρεις έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και «η κατάστασή τους είναι σταθερή», είπε ο Μονκάγιο.

«Ελπίζουμε ότι τα υγειονομικά μέτρα, τα μέτρα ασφάλειας, τα πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για να τηρούνται υποχρεωτικά θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις μολύνσεις σε αυτόν τον αριθμό», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία φυλακών του Ισημερινού έχει επίσης κάνει λόγο για τρία κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις τάξεις των φρουρών.

Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στα μέσα του Μαρτίου επέτρεψε στις αρχές να μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις φυλακές προχωρώντας σε πρόωρες αποφυλακίσεις και ελαφρύνοντας ποινές.

Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων και οι θάνατοι σε συμπλοκές μεταξύ εγκλείστων είχαν ήδη ωθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σωφρονιστικά καταστήματα από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επίσημα περίπου 2.800 επιβεβαιωμένους θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 34.800 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Άλλοι 1.800 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ