15.9 C
Paphos
Friday, December 9, 2022

Σε lockdown επιστρέφουν χώρες, ενώ το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται με ταχύτητα

Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ ξύπνησαν σήμερα σε καθεστώς lockdown, ένα μέτρο που ελήφθη για να περιοριστεί μια έξαρση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία προκλήθηκε από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρωσία, όπου η Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων.

Η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως χθες, Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή lockdown σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν χθες, Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους. “Σήμερα έχει κανείς την αίσθηση πως δεχθήκαμε μια νέα κλωτσιά την ώρα που σηκωνόμασταν σιγά-σιγά”, εξηγεί ο Κρις Κρικέτος, 32 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα αρτοποιείο στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Στη χώρα αυτή, η οποία έχει μέχρι τώρα περιορίσει μάλλον καλά τη μετάδοση της Covid-19, περισσότερα από 100 άτομα βγήκαν θετικά αυτή την εβδομάδα. Μολονότι η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που έλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, η Κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για τη βραδύτητα του εμβολιασμού, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες, Σάββατο, για τρεις ημέρες τη “φούσκα αεροπορικών ταξιδιών” που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία.

Αντιμέτωπο με μια “επικίνδυνη και ανησυχητική” αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή της παραλλαγής, το Μπανγκλαντές θα επιβάλει από αύριο, Δευτέρα, ένα νέο εξαιρετικά αυστηρό lockdown.

Στην Πορτογαλία, η παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε νέα αύξηση των μολύνσεων, αντιπροσωπεύει επισήμως πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων και μάλιστα πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας. Η χώρα αποφάσισε να ενισχύσει τους περιορισμούς στους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η πρωτεύουσά της, στην οποία τα ωράρια λειτουργίας και οι δυνατότητες υποδοχής των εστιατόρων και των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκαν και πάλι.

Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν “ένα σχέδιο άμεσης δράσης” για να “αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας”.

Ωστόσο σε χώρες της Ευρώπης οι περιορισμοί εξακολουθούν να χαλαρώνουν. Στην Ισπανία, από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους. Στη Μαδρίτη, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν ωστόσο να την φορούν.

Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο, Δευτέρα.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Σάββατο, στο κέντρο του Λονδίνου για να καταγγείλουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας της Covid-19, μετά την αναβολή για τον Ιούλιο της άρσης των τελευταίων εξ αυτών λόγω μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.


Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.593 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 64.134 κρούσματα. Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 512.735 νεκρούς επί συνόλου 18,3 εκα. και πλέον μολύνσεων.


Αργεντινή

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 338 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλες 18.555 μολύνσεις. Ο απολογισμός της πανδημίας είναι 92.317 νεκροί επί συνόλου 4.393.142 μολύνσεων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης, στην Αργεντινή των 45 εκατ. κατοίκων μέχρι χθες είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 15,7 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 3,9 εκατ. έλαβαν και τη δεύτερη.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού έκανε γνωστό χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 175 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.051 κρούσματα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας είναι 232.521 νεκροί επί συνόλου 2.503.408 μολύνσεων. Πάντως η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι μάλλον πολύ υποτιμημένος.

Κολομβία

Το Υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ενημέρωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 693 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα. Το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ, 689 θάνατο, ανακοινώθηκε μόλις την 24η Ιουνίου. Το ίδιο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 29.099 κρούσματα. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας, που η κυβέρνηση του Προέδρου Ιβάν Ντούκε αποδίδει κυρίως στις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής της από τα τέλη Απριλίου.

Κούβα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.403 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 12 ασθενείς. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει στους 1.231 νεκρούς επί συνόλου 179.656 μολύνσεων. Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε νοσοκομεία αυξήθηκε στους 11.100, που αποτελεί ρεκόρ τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης.


Ισπανία

Οι αρχές της Μαγιόρκας ερευνούν ένα ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού μεταξύ περισσότερων από 600 φοιτητών που γιόρταζαν το τέλος του ακαδημαϊκού έτους στο νησί, το οποίο ετοιμάζεται να δεχτεί τους Βρετανούς τουρίστες, μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι φοιτητές, που έφτασαν από την ηπειρωτική Ισπανία, πήγαν σε μια συναυλία σε μια αρένα της πρωτεύουσας Πάλμα και σε διάφορα πάρτι πάνω σε σκάφη και σε ξενοδοχεία. Οι τοπικές αρχές θέλουν να διαπιστώσουν αν στους χώρους αυτούς τηρούνταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τουλάχιστον 1.000 φοιτητές  αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα και κάποιοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της Covid-19.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 538 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.726.710, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 8 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 90.754.

Ισραήλ

Ο αριθμός των επιλεγομένων ενεργών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο Ισραήλ έφθασε τα 1.147, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαίου. Τις προηγούμενες 24 ώρες, εντοπίστηκαν 175 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων να φθάνει τις 840.813 περιπτώσεις. Πάντως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς, αφού η χώρα δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο το προηγούμενο 24ωρο.

Τουρκία

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.266 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να αυξάνεται στους 5.404.144. Παράλληλα, ακόμη 51 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Τουρκία να φθάνει τους 49.524 νεκρούς. Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη γείτονα, τη 14η Ιανουαρίου – κυρίως με το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac – έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου πάνω από 32 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.


Τυνησία

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.664 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτεια της αραβικής χώρας, που αύξησε το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων στις 403.493. Το ίδιο διάστημα άλλοι 90 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων ως εδώ στους 14.579 νεκρούς.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ