6.9 C
Paphos
Wednesday, February 8, 2023

Σαρώνει τα βραβεία το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας! [ΦΩΤΟΣ]

Σαρωτική η πορεία του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας, το οποίο έχει κατακτήσει τρεις νέες  βραβεύσεις. Για την ακρίβεια, έχει εξασφαλίσει 3 πρώτα βραβεία στον φετινό διαγωνισμό  «Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια Εκπαιδευτικές γέφυρες».

Πιο συγκεκριμένα,  πήραν 1ο βραβείο στην κατηγορία Τρισδιάστατη Κατασκευή στην οποία μαθητές του Α΄1 και του Α΄2 υπό την καθοδήγηση της διευθύνουσας Ελένης Ι. Παπακυριακού,  αφορμώμενοι από τη γνωστή ρήση «Άνθρωπος που δεν έχει γνώση των καταβολών του, είναι δέντρο χωρίς ρίζες», άρχισαν να μελετούν την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κύπρου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, ντύθηκαν με παραδοσιακές στολές, έμαθαν παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα, έφεραν αντικείμενα της κυπριακής λαογραφίας στο σχολείο, όπου και έφτιαξαν τη δική τους γωνιά με αυτά. Οι μαθητές εμπνευσμένοι από την επαφή τους με την παράδοση παρακινήθηκαν να φτιάξουν  κούκλες με χειροποίητες παραδοσιακές στολές και να τις τοποθετήσουν στη βάση ενός τρισδιάστατου δέντρου που κατασκεύασαν στο σχολείο, συγκεκριμένα μιας ελιάς. Επέλεξαν την ελιά γιατί αυτή  αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του Ελληνισμού, αφού με κλαδί αγριελιάς στεφανώνονταν οι Ολυμπιονίκες, εκφράζεται η ειρήνη και δεσπόζει στη σημαία του πολύπαθου νησιού μας.  Έφτιαξαν ακόμη μια χρυσή Κύπρο την οποία έβαλαν στον κορμό του καταπράσινου δέντρου και τοποθέτησαν στις ρίζες της, τις  κούκλες οι οποίες τις κρατούν σφιχτά, καταμαρτυρώντας ότι  «Το ζήτημα δεν είναι να επιστρέψουμε εμείς στο παρελθόν, αλλά να δώσουμε ένα μέλλον στο παρελθόν μας».

Στην κατηγορία Αφίσα πήραν επίσης 1ο Βραβείο. Το έργο αυτό αφορά μια αφίσα με τίτλο «Η Ελπίδα μας…», την οποία έφτιαξε ομάδα μαθητών του Α’1, με την πολύτιμη βοήθεια της νηπιαγωγού τους Άντρης Ευσταθίου. Οι λιλιπούτιοι μαθητές εμπνεύστηκαν από το ποίημα του Κ. Μόντη «Της Εισβολής»,

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Είναι δύσκολο να πιστέψω

πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας,

είναι δύσκολο να πιστέψω

πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.»

Της Εισβολής, Κώστας Μόντης

και ζωγράφισαν αυτό που οι ίδιοι ονειρεύονται και επιθυμούν για το μέλλον του τόπου μας. Έτσι ζωγράφισαν ένα κορίτσι, το οποίο ταξιδεύει με το καράβι της Κερύνειας διαλαλώντας το μήνυμα της ελπίδας και της ελευθερίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πάνω στο καταπράσινο φόρεμα του το κορίτσι φέρει τον χάρτη της Ελλάδας και κρατά στα χέρια του μια αναμμένη δάδα και ένα περιστέρι που έχει στο στόμα του ένα κλαδί ελιάς. Η ελπίδα είναι η Ελλάδα που για χρόνια τώρα στάθηκε δίπλα στο μικρό μας νησί, αρωγός και συνοδοιπόρος σε όλους στους δύσκολους αγώνες προς τη λευτεριά. Ποιήματα σαν αυτά του Κώστα Μόντη, που γαλουχούν  τις επόμενες γενιές, γράφονται μια φορά, αλλά ζουν αιώνια στις καρδιές των ανθρώπων.

Πήραν επίσης 1ο Βραβείο στην κατηγορία σπότ! Το σποτ έφτιαξαν μαθητές του Α’1 και του Α’2 με τίτλο «Ο όρκος» και την καθοδήγηση της διευθύνουσας Ελένης Ι.Παπακυριακού.   Οι μαθητές, μέσα από την έρευνα που είχαν κάνει για το Ντοκιμαντέρ, που αφορούσε τους ήρωες της Κοινότητας τους, Γεώργιο Μιχαήλ και Χρίστο Κκέλη, μελέτησαν τα ιδεόγραφα ποιήματα του Γεώργιου Μιχαήλ, ένα από το οποία έχει τίτλο «Ο όρκος». Ζήτησαν από τον μουσικοσυνθέτη Στέλιο Γερασίμου και τον ερμηνευτή Χαράλαμπο Χαραλάμπους να ενορχηστρώσουν μέρος του ποιήματος και να το τραγουδήσουν εθελοντικά.

Τα παιδιά έχοντας το τραγούδι με στίχους του ήρωα Γεώργιου Μιχαήλ, το επένδυσαν με εικόνα  φτιάχνοντας αυτό το σποτ, έτσι μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου μπροστά από τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού Κισσόνεργας «Μοσφίλια»  και άλλων αρχαίων ευρημάτων της Πάφου, μια γιαγιά ξετυλίγει μέσα από τη διήγηση της την ιστορία του τόπου μας μπροστά από το αρχαίο αδράχτι. Οι μικροί ερευνητές κάνουν αναπαράσταση μιας μονομαχίας καθώς αρχαίες ιέρειες περιφέρονται ανάμεσα στα αγάλματα της ελευθερίας. Τα παιδιά σχημάτισαν με κόκκινα ροδοπέταλα την Κύπρο και τοποθέτησαν στην καρδιά της το περιστέρι της ελευθερίας. Παιδιά που παίζουν σε μια πλαγιά ανακαλύπτουν ένα θησαυρό και όταν τον ανοίγουν βρίσκουν τον Γεώργιο Μιχαήλ και τα τετράδια του, ανοίγουν τα τετράδια και βλέπουν μπροστά τους  να ξετυλίγεται η θυσία του. Τα παιδιά δίνουν υπόσχεση, ως άξιοι απόγονοί της Κύπρου να πολεμήσουν όταν χρειαστεί για την ελευθερία του τόπου μας. Μέσα στην εκκλησία δίνουν όρκο στον Θεό να διαφυλάξουν την πίστη, τα ιερά και τα ιδανικά της πατρίδας μας. Παράλληλα δίνουν  και ένα δικό τους μήνυμα ότι μπορούμε να αγωνιστούμε να βρούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση. Τέλος, κλείνουν τις πληγές της Κύπρου με φύλλα ελιάς.

Σύνδεσμος για το σποτ: https://youtu.be/K13P_-I6Oxw

Στο νηπιαγωγείο της Κισσόνεργας, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να επιτελείται εξαιρετικό έργο και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτό Ελένη Ι. Παπακυριακού (διευθύνουσα), Άντρη Ευσταθίου και Ροδούλα Ιωάννου, εκπροσωπούν επάξια τον τίτλο του παιδαγωγού. Οι δράσεις τους, αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ευσυνείδητους, ενεργούς πολίτες με οικολογική συνείδηση, πολίτες που νοιάζονται για το συνάνθρωπο, έχουν ενσυναίσθηση, σέβονται και τιμούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπο τους, πολίτες με δημοκρατικό ήθος και αξίες. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αφού σύμφωνα με το Μένανδρο, «Η μόρφωση είναι στήριγμα της ζωής» και φαίνεται πως αυτό το εφόδιο προσπαθούν να δώσουν στους μικρούς τους μαθητές.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ