14.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ψηφιοποιείται το αρχείο της Μητρόπολης Πάφου:Μνημόσιο συνεργασίας Μητρόπολης Πάφου και Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής


Η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπέγραψαν απόψε  μνημόνιο συνεργασίας για την ψηφιοποιήση του αρχείου της  Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.    Η τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας   μεταξύ τους, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων αξιοποίησης των νέων μεθόδων και τεχνολογιών για ανάδειξη και συντήρηση της πολιτισμικής  κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε απόψε  στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της ΙεράςΜητροπόλεως Πάφου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφος ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος  εξέφρασε την χαρά του που με την αποψινή εκδήλωση εγκαινιάζεται μια  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής    με σκοπό να ζητήσουν απ΄αυτούς την βοήθεια τους για να αναδείξουν και να συντηρήσουν τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς . Είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , τέτοιο, όπως είπε, που εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα και για αυτό είπε, “νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί έναν πολιτισμό 3.500 χρόνων ελληνικό σ’ αυτόν τον τόπο θα τον αναδείξουμε θα πιστοποιήσουμε και την ταυτότητα μας και θα τη διακηρύξουμε σε όλον τον κόσμο”. O Πάφου Γεώργιος  σημείωσε πως είναι ένα πείραμα αυτογνωσίας , αλλά και ένα μήνυμα σε αυτούς που λένε ότι ο τόπος αυτός δεν ήταν ελληνικός αλλά ανήκε κάπου αλλού είναι σημείο που θα τους διαψεύσει και θα αποδείξει τι στην πραγματικότητα είμαστε.  Πρόσθεσε ακόμη, πως στις προτεραιότητες τους είναι η ψηφιοποίηση της μεγάλης βιβλιοθήκης που διαθέτει η Μητρόπολη Πάφου , το Μουσείο αλλά και η ανάδειξη των προσκυνημάτων μας για τουρισμό προσκυνηματικό και για συντήρηση όλων αυτών που συνιστούν την κληρονομιά μας. 

Εξάλλου σε δηλώσεις ο  Πρύτανης του ΠΑΔΑ κ. Παναγιώτης Καλδής ανέφερε πως με εξαιρετική συγκίνηση υποδέχτηκαν την ευγενική πρόσκληση του Πανιερώτατου κ.κ. Γεωργίου Μητροπολίτη Πάφου  ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παρευρεθούν σε ένα πρόκριμα συνεργασίας και συν αντίληψης για την προετοιμασία μιας διεγενιακής ισότητας μεταφοράς των πολιτισμικών κειμηλίων τόσο της Εκκλησίας αλλά γενικότερα του πολιτισμού της Κύπρου. Ο κ. Καλδής είπε πως επί μακρόν η Πάφος υπήρχε η πρωτεύουσα της Κύπρου, ότι είχε την μοναδική καινοτομία ως ευρωπαϊκή πρώτη πόλη να φέρει τον χριστιανισμό , αναφέροντας πως υποκλίνονται σ’΄όλες αυτές τις διαδικασίες. Αναφέρθηκε επίσης στην αναφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ με την επίσκεψη του Πάπα ο οποίος είπε ότι οφείλουμε να διασώσουμε τον παγκόσμιο πολιτισμό μας  είναι ένας πολιτισμός που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον ελληνισμό . Άλλωστε συνέχισε ο κ. Καλδής όπως έλεγε και ο Γιώργος Σεφέρης αυτή η γή δεν μας ανήκει, ανήκει  στον Όμηρο. Υποκλινόμαστε τόνισε στην τεράστια προσπάθεια που ξεκινά ο Μητροπολίτης Πάφου, δηλώνοντας πως θα  είναι συμπαραστάτες.Είπε ακόμη πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι το δεύτερο στην Αττική και το τρίτο στην χώρα σε μέγεθος που καλύπτει με τα 27 τμήματα και τις 26 σχολές όλες τις επιστήμες. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα κοινό κέντρο Καινοτομίας με την Μητρόπολη Πάφου, κατέληξε.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ που ανέγνωσε ο Μιχάλης Σπύρου Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού  Γραφείου  συνεχάρη τα δύο συνεργαζόμενα μέρη για την πρωτοβουλία τους.   Οι Έλληνες είπε έχουμε να προτείνουμε στην ανθρωπότητα το ήθος και τον πολιτισμό μας που συγκεφαλαιώνονται στα κειμήλια που φυλάγουμε στα Μουσεία και τις βιβλιοθήκες μας και που είναι κατάσπαρτα στην επιφάνεια αλλά και στα έγκατα της γης μας. Αυτά συνέχισε, έχουμε καθήκον να προβάλουμε προς τους ξένους ως τεκμήρια και αποδείξεις της καταγωγής μας αλλά και απ΄αυτά να εμπνεόμαστε οι ίδιοι για συνέχιση της πορείας. Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα σήμερα έχουμε ανάγκη επιδίωξης και των δύο αυτών στόχων.  Υπάρχει είπε στις μέρες μας ένα έκδηλο σε πολλούς  πνεύμα ξενομανίας , ένας πανικός μοντερνισμού οι άνθρωποι συνέχισε, που πάσχουν από αυτό το νεωτεριστικό πνεύμα, φοβούνται μήπως  εκληφθούν ως καθυστερημένοι και εμφανίζουν μια άρνηση σε ότι διέσπασαν οι αιώνες ως απόσταγμα της σοφίας και της τέχνης των προγόνων. Σ’ αυτούς συνέχισε αλλά και σε όλους τους Έλληνες του καιρού μας έχουμε καθήκον ως Εκκλησία να εμφυτέψουμε την αίσθηση ότι θα πρέπει να νιώθουν ότι είναι ηλικίας 3.500 ετών , ότι το γεγονός της γέννησης τους, συμπίπτει με την ελληνική ιδέα.  Πάνω από το κοινωνικό φαινόμενο της ζωής, στέψει η πνευματική και ψυχική μας πείρα, που εκτείνεται στους ελληνικούς αιώνες που πέρασαν και που ζωντανεύουν τα κειμήλια του πολιτισμού μας.  Είναι για αυτό συνέχισε ο Μακαριότατος που επικροτούμε την ενέργεια της Μητρόπολης Πάφου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για ανάδειξη και προβολή των στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς . 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο  πρόεδρος του τμήματος Βιομηχανικής Παραγωγής και Σχεδίασης κ. Θεόδωρο Γκανέτσο.  Ακολούθησε  επίδοση τιμητικού διπλώματος προς το ΠΑΔΑκαι ανταλλαγή δώρων.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ