Ψηφιακή διακυβέρνηση – εναλλακτική λύση αντί της γραφειοκρατίας και της δωροδοκίας [της Τατιάνας Ανδρεάδη]

Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος μας, τόσο στην εποχή μας όσο και διαχρονικά. Πάταξη της διαφθοράς, ανάπτυξη της οικονομίας, πάταξη της γραφειοκρατίας, μόρφωση, παιδεία και άλλα πολλά προβλήματα του κράτους που σήμερα μας βασανίζουν και μας ταλαιπωρούν θα ήταν παρελθόν αν η βουλή και η κυβέρνηση μας επέμενε στην πλήρη εφαρμογή του ψηφιακού κράτους.

Πως θα υπάρξει η διαφθορά όταν όλα είναι καταγεγραμμένα σε ψηφιακά αρχεία που δεν αμφισβητούνται; Ένα ψηφιακό κράτος, με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να ελέγξει ποιός και πότε προώθησε μία αίτηση πχ για διαβατήριο και κατά πόσο την ώρα που το προώθησε είχαν εκπληρωθεί όλες οι προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος. Με τέτοια δεδομένα θα μπορούσε ο πολιτικός του προϊστάμενος να του ζητήσει αυτή τη “χάρη”;

Πως ένας δημόσιος υπάλληλος θα μπορέσει να “βάλει ένα φάκελο πιο πάνω ή πιο κάτω από έναν άλλο όταν αυτό θα καταγράφεται στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και θα παραμένει εκεί για πάντα;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πως θα υπάρξει η γραφειοκρατία όταν το οποιοδήποτε σύστημα θα καταγράφει με ακρίβεια δευτερολέπτου τι έπραξε κάθε μέρα o κάθε ένας λειτουργός του δημοσίου;
Λαμπρό παράδειγμα τέτοιων πρακτικών είναι μεταξύ άλλων η Εσθονία.

Η Εσθονία είναι πιθανώς η μόνη χώρα στον κόσμο όπου το 99% των δημόσιων υπηρεσιών είναι διαθέσιμες online 24/7. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι αδύνατες μόνο για γάμους, διαζύγια και συναλλαγές σε ακίνητα.

Χάρη σε ένα ασφαλές, βολικό και ευέλικτο ψηφιακό οικοσύστημα, η Εσθονία έχει φτάσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο διαφάνειας στη διακυβέρνηση και έχει δημιουργήσει ευρεία εμπιστοσύνη στην ψηφιακή κοινωνία της. Το μοντέλο Εσθονικής Ψηφιακής Υπηρεσίας βασίζεται στο λογισμικό X-Road® το οποίο εφαρμόζεται και χρησιμοποιείται ήδη από διάφορες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και άλλες χώρες.

Η κοινή χρήση πολλαπλών βάσεων δεδομένων μεταξύ όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών του κράτους εξοικονομεί ώρες εργασίας και επιταχύνει τα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, η εγγραφή μιας εταιρείας στην Εσθονία μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 3 ώρες και η υποβολή φορολογικής δήλωσης διαρκεί έως και 4 λεπτά για τους περισσότερους απλούς πολίτες. Επιλογή και πληρωμή online χώρου στάθμευσης, ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, αίτηση για άδεια οδήγησης, ηλεκτρονική αξιολόγηση δρόμων από οδηγούς με ένδειξη του τόπου όπου απαιτούνται επισκευές και παρακολούθηση της απόκρισης των οδικών υπηρεσιών, διάφορα πιστοποιητικά με ψηφιακή υπογραφή, η λίστα των υπηρεσιών είναι ατελείωτη.

Είμαι επίσης σίγουρη ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση θα τερματίσει τη διαφθορά μια και καλή. Όταν ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο αυτοεργοδοτούμενος θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του πατώντας δυο τρία κουμπιά τότε η διαφθορά θα καταστεί αχρείαστη.

Ως υποψήφια βουλεύτρια Πάφου του κινήματος Αλληλεγγύης, υποστηρίζω τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, εφαρμόζοντας παγκόσμιες πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις. Στόχος μου είναι ένα δίκαιο και απαλλαγμένο από διαφθορά κράτος, χωρίς συμβιβασμούς!

Ποια είναι η Τατιάνα Ανδρεάδη;

Η Τατιάνα Ανδρεάδη (Σαρρή – πατρικό) είναι 42 ετών.

Μεγάλωσε στη ελληνική κωμόπολη της Ουκρανίας. Αποφοίτησε από το σχολείο με διακρίσεις. Σπούδασε λογιστικά με εξειδίκευση στον κρατικό προϋπολογισμό, με διακρίσεις.

Βρίσκεται στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 1999. Το 2001 παντρεύτηκε τον Ρένο Ανδρεάδη, από τη Μόρφου και γέννησε 3 παιδιά. Ο Λάμπρος, ο μεγαλύτερος γιος, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία άρχισε την σπουδές του στη νομική, σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Ο Αλέξανδρος και ο Γρηγόρης είναι μαθητές του Λυκείου.

Η Τατιάνα Ανδρεάδη τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε διεθνείς ομίλους ως επικεφαλής λογίστρια.

Αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης διότι πιστεύει ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε αυτά που όλοι καταλαβαίνουμε ότι συμβαίνουν γύρω μας και μας ενοχλούν.

Πιστεύει ότι οι λύσεις για την ανατροπή του κατεστημένου μπορεί να προέλθουν μόνο από τους ανθρώπους της καθημερινότητας γιατί εμείς είμαστε αυτοί που βιώνουμε τις συνέπειες από την κατάσταση αυτή.

Θεωρεί ότι στη Βουλή πρέπει να μπουν άνθρωποι που δεν είναι εξαρτημένοι από ισχυρούς και συμφέροντα.

Η υπεράσπιση στο δημοκρατικό κοινωνικό αγώνα υπέρ μιας αρμονικής πολιτιστικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, προς όφελος του κυπριακού λαού, έχει ως υποτυπώδη στυλοβάτη, τη διαυγή διαφάνεια, ακεραιότητα και ανοχή.

Είναι κοινά παραδεκτό, πως τα άρτια αποτελέσματα ενός πολιτικού συστήματος, έρχονται από την επίκαιρη και πρόσφορη, εναλλαγή διανοούμενων πρακτικών ιδεών, έχοντας ως στοιχειώδη θεμελιακή βάση την εθνική συνείδηση.

Support Local Business
Translate »