20.9 C
Paphos
Saturday, October 12, 2024

Προβλήματα στις διακινήσεις και θεραπείες ασθενών λόγω του lockdown στην Επαρχία Πάφου

Προβλήματα αντιμετωπίζουν ασθενείς με τη διακίνηση τους για επισκέψεις σε γιατρούς ή για θεραπεία προς άλλες πόλεις από την Επαρχία Πάφου, μετά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους.

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Πάφου Ανδρέας Σωτηριάδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως και πριν το τοπικό lockdown στην Πάφο, δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη μετάβαση ασθενών καρκινοπαθών στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου με λεωφορείο που διαθέτει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος διότι το Ογκολογικό δεν δέχεται ομαδικές επισκέψεις λόγω της πανδημίας. Βασικά, είπε, έχει ανασταλεί, η λειτουργία της μεταφοράς ασθενών από την Πάφο προς τα Ογκολογικά κέντρα Λεμεσού και Λευκωσίας.

Τώρα με τα νέα μέτρα που εξήγγειλαν για την Επαρχία Πάφου, συμπλήρωσε ο κ. Σωτηριάδης, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Αυτό, ανέφερε, γίνεται από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί και έκτοτε οι καρκινοπαθείς μεταφέρονται από τους οικείους τους, όπως μπορούν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση από το Ογκολογικό για παροχή κάποιας διευκόλυνσης.

Σημειώνεται πως καθημερινά από την Πάφο μεταφέρονταν 9- 13 ασθενείς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Πάφου.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η πανδημία έχει επηρεάσει όλους τους ασθενείς με καρκίνο, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του, σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο διαγνωστικό κομμάτι με παραπομπές στους ειδικούς αλλά και από πλευράς θεραπειών.

Από τη μια, είπε ο κ. Φιλίππου, ασθενείς δυσκολεύονται γενικά να εξασφαλίσουν κάποια ραντεβού σε ειδικούς, και δημιουργήθηκαν κάποιες λίστες αναμονή, όπως σημείωσε, κυρίως στις διαγνωστικές εξετάσεις. Παρατήρησε πως υπάρχει και ο φόβος κάποιων εκ των ασθενών να μεταβούν στα νοσηλευτήρια για λόγους μετάδοσης του ιού. Παραδέχτηκε ωστόσο, πως οι ασθενείς από την Πάφο έχουν επηρεαστεί κάπως περισσότερο με την έννοια ότι υποχρεωτικά οι Σύνδεσμοι των Καρκινοπαθών, ο ΠΑΣΥΚΑΦ και ο Αντικαρκινικός, έχουν αναστείλει τη λειτουργία της μεταφοράς των ασθενών στα ογκολογικά κέντρα άρα δημιουργείται μια περισσότερη δυσκολία. Επεσήμανε επίσης πως με το νέο lockdown θα μπορούν να μεταβαίνουν για τις θεραπείες τους στα ογκολογικά κέντρα στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, αλλά ο καθένας με δικό του μέσο.

Θα πρέπει και μείς, συνέχισε, να δούμε τι διαβεβαιώσεις θα πρέπει να δοθούν στους ασθενείς για τα μπλόκα που έχουν στηθεί αλλά και για την διενέργεια COVID- 19 τεστ. Ίσως θα πρέπει, συμπλήρωσε, να υπάρξει μια “διπλή γραμμή”, ειδικά για άτομα που πρέπει να μεταβαίνουν για σκοπούς υγείας και να έχουν κάποια προτεραιότητα. Είπε ακόμη, πως ως ΠΑΣΥΚΑΦ θα εξακολουθούν να έχουν καθημερινά τον οδηγό τους από Πάφο και Λεμεσό προς Λευκωσία για τη μεταφορά όμως συνταγών, για αιμοληψίες, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζονται οι ασθενείς.

Για οποιαδήποτε επιπρόσθετη διευκρίνηση, ο κ. Φιλίππου κάλεσε τους ασθενείς και τις οικογένειες να επικοινωνούν με τα γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ στην Πάφο, στη Λεμεσό και παγκύπρια για να εξεταστεί πώς μπορούν να εξυπηρετούν κάποιους απ’ αυτούς ούτως ώστε αν δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία κάποιου ασθενή να βοηθηθεί η μεταφορά οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Επιπρόσθετα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ είπε πως οι υπηρεσίες τους συνεχίζουν να λειτουργούν, με τους ιατρούς και νοσηλευτές τους να συνεχίζουν να κάνουν επισκέψεις σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη στο σπίτι. Το ίδιο οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί θα βρίσκονται στην υπηρεσία. Μπορεί να έχουμε φτάσει στα όρια μας, γιατί έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, όμως τόνισε, ο καρκίνος δεν σταματά επειδή έχουμε την πανδημία του COVID- 19, απεναντίας οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, συμπλήρωσε. Εξήγησε πως λόγω της κατάστασης δημιουργείται μια επιπλέον πίεση στους ασθενείς και στους οικείους, λόγω αυτής της απομόνωσης Αυτός, είπε, είναι ένας επιπλέον λόγος για να επικοινωνήσουν με τους ψυχολόγους του ΠΑΣΥΚΑΦ για να δεχτούν στήριξη και ό,τι άλλο χρειάζονται κατέληξε.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Δρ. Λάκης Γιουκκάς ανέφερε πως η Κλινική δέχεται ασθενή από τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας που επισκέπτεται τη Νεφρολογική Κλινική του ΓΝ Πάφου για να κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές εβδομαδιαίως.

Με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είπε ο Δρ. Γιουκάς, τίθεται πρόβλημα με τις μετακινήσεις ακόμη και ασθενών που επισκέπτονται το ΓΝ Λευκωσίας, αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία της Λευκωσίας, αφού έχει απαγορευτεί η διακίνηση εκτός της Επαρχίας Πάφου.

Εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ο Δρ. Γιουκκάς, υπάρχουν και είκοσι περίπου ασθενείς που μεταβαίνουν στη Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για την προκαθορισμένη εξέταση τους, ακόμη και από τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεφροπαθών και Φίλων Κώστας Πρωτοπαπάς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ζήτησε διευκρινήσεις κατά πόσο για αυτές τις περιπτώσεις νεφροπαθών ασθενών χρειάζεται να κατέχουν αρνητικό μοριακό test (PCR) κατά τις μετακινήσεις για ιατρικούς σκοπούς εκτός Επαρχίας.

Επίσης ανέφερε πως απαιτείται σχετική βεβαίωση- δικαιολογητικό για όλες τις περιπτώσεις διακίνησης μετά τις 20:00 το βράδυ μετά το τοπικό lockdown που έχει επιβληθεί στην Πάφο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ