23.9 C
Paphos
Monday, June 24, 2024

Πρόβλημα οι διαταραχές GPS στην Kύπρο για ντελιβεράδες και εφαρμογές γνωριμιών

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς φαγητού στην Κύπρου εξαιτίας παραπλανητικών σημάτων GPS  αναφέρεται άρθρο του Forbes. Όπως σημειώνεται η  κατάσταση οφείλεται σε διαταραχές του σήματος που παραπλανούν τα σήματα από δορυφόρους GPS, πρόβλημα που επηρεάζει την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τον Μάρτιο.

Το άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση παραγγελιών σε εστιατόρια όπου ο χρόνος παράδοσης φαγητού στις εφαρμογές κινητού εμφανίζεται πάνω από 3 ώρες καθώς η τοποθεσία που εντοπίζεται είναι ο Λίβανος. 

Από τον Μάρτιο, όπως σημειώνεται, «οι κάτοικοι της νότιας Κύπρου παραπονιούνται ότι τα τηλέφωνα και άλλες συσκευές παρακολούθησης τοποθεσίας τρελαίνονται αρκετές φορές την ημέρα. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, η νέα τοποθεσία «έδειχνε» στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, προσθέτοντας στη σύγχυση τους. Τα δεδομένα εμπορικών πτήσεων υποδηλώνουν ότι οι παραπλανήσεις κορυφώθηκαν μετά την εκτόξευση drone και πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ερευνητή GPS Benoit Figuet, συνιδρυτή της SkAI Data Services — ενώ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι η διαταραχή του GPS ήταν μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε για να «εξουδετερώσει απειλές».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι πιλότοι αεροπλάνων και οι καπετάνιοι πλοίων που πλοηγούνται γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουν επίσης συσκευές πλοήγησης που λαμβάνουν σήματα που μεταδίδουν ψευδείς τοποθεσίες από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα. Άνθρωποι σε όλο το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τώρα την Κύπρο.

Πρόβλημα υπάρχει και σε τοποθεσίεςς σε χάρτες, εφαρμογές για φαγητό και εφαρμογές γνωριμιών να επαναφέρονται τυχαία στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Οι οικονομικές επιπτώσεις της διαταραχής παραμένουν ασαφείς, αλλά η δορυφορική πλοήγηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια οικονομία. Μια μελέτη του 2019 εκτίμησε ότι μια διακοπή GPS θα κόστιζε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Τα προβλήματα GPS προκαλούν επίσης χάος στις έξυπνες κλειδαριές του σπιτιού, στα Airtags των κατοικιδίων και στην εφαρμογή χαρτών Waze. 

Περίπου 40 μίλια ανατολικά στη Λάρνακα, ο σύμβουλος μάρκετινγκ Charlie Day έχει δει καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προορίζονταν για την Κύπρο να καταλήγουν στον Λίβανο, ενώ οι διαδρομές του Google Maps συχνά περιλαμβάνουν μια παράκαμψη 22 ωρών μέσω της Τουρκίας. Η κοινοποίηση τοποθεσίας στο WhatsApp μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη σύγχυση. 

Για τον Giuseppe Pizzo, έναν Ιταλό τουριστικό πράκτορα που επισκέφθηκε την Κύπρο στις διακοπές του τον Μάιο, η παραπλάνηση ματαίωσε τα σχέδιά του να τραβήξει κάποιες εναέριες λήψεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. «Προσπάθησα να πετάξω με το drone μου, αλλά η γεωτοποθέτηση με έβαλε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και φυσικά δεν μπορώ να πετάξω μέσα στο αεροδρόμιο,» είπε ο Pizzo.

Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η πρόθεση της παραπλάνησης είναι να κατευθύνουν πυραύλους στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, αλλά αντίθετα να διαταράξουν τα συστήματα πλοήγησης πυραύλων και drone. «Χρησιμοποιούνται επίσης για γενική διαταραχή και παρεμπόδιση των επικοινωνιών σε μια εμπόλεμη περιοχή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αμυντικά, όπως στην περίπτωση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ μέχρι τώρα, αλλά και πριν από μια επιθετική στρατιωτική επιχείρηση,» είπε ο παγκόσμιος αναλυτής ασφάλειας της RANE, Freddy Khoueiry.

Σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, τα σήματα φαίνεται να προέρχονται από το Ισραήλ. Ο Humphreys είπε ότι εντόπισε το σήμα παραπλάνησης σε μια περιοχή έξω από την πόλη Χάιφα του βόρειου Ισραήλ. 

Η Κύπρος, καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, δεν είναι η μόνη περιοχή που έχει επηρεαστεί από την παρεμπόδιση ή παραπλάνηση GPS. Δεδομένα από το GPSJam.org που προέρχονται από δεδομένα πτήσεων αερογραμμών δείχνουν μαύρες περιοχές σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Μαύρη Θάλασσα, τις Βαλτικές χώρες και τη Μιανμάρ. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας εξέδωσε προειδοποίηση στους πιλότους τον Ιανουάριο σχετικά με τον κίνδυνο το GPS να αναφέρει ψευδείς τοποθεσίες, ενώ η ρυθμιστική αρχή αεροπορίας της Φινλανδίας σημείωσε ότι η παρέμβαση στη Βαλτική αυξήθηκε μετά την επίθεση drone από την Ουκρανία μέσα στη Ρωσία τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχει αντίμετρο

Για το πρόβλημα των παρεμβολών σημάτων GPS  στην Κύπρο μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Ανώτερος Λειτουργός Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Ανδρόνικος Κάκκουρας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες λόγω των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και είναι μέρος του ηλεκτρονικού πολέμου που διεξάγεται μεταξύ του στρατού της Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Εμείς λόγω της εγγύτητας που έχουμε με το Ισραήλ, είμαστε μια παράπλευρη απώλεια, επειδή υπάρχουν παρεμβολές σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν το σύστημα του GPS».

Συμπλήρωσε ότι «έχει παρατηρηθεί αυτό το πρόβλημα και έχει αυξηθεί και λίγο λόγω τον τελευταίο καιρό λόγω και των καιρικών συνθηκών που ευνοούν καλύτερα τη μετάδοση των σημάτων σε όλες τις ραδιοεπικοινωνιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το σύστημα του GPS, όπως τα κινητά τηλέφωνα, η ψηφιακή τηλεόραση και οι υπηρεσίες τηλεματικής».

Σε ερώτηση εάν είναι επικίνδυνο για την οδήγηση, είπε ότι «σίγουρα δημιουργεί μια ανασφάλεια όταν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή του google maps για να πάμε σε κάποιο μέρος αλλά το πρόβλημα δεν είναι συνεχόμενα, υπάρχει και επανέρχεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο αντίμετρο, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ