18.9 C
Paphos
Monday, March 25, 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα φίδια έκαναν ξανά την εμφάνισή τους σε κατοικημένες  περιοχές 

Τα φίδια τα οποία έκαναν ξανά την εμφάνισή τους

Ο ερχομός της άνοιξης και η άνοδος της θερμοκρασίας δραστηριοποίησε τα φίδια τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους και σε κατοικημένες  περιοχές. Σύμφωνα με τον, εθελοντή της Ερπετολογικής ομάδας Κύπρου, τον βιολόγο Δανιήλ  Κουρίδη ήδη από το τέλος Μαρτίου έχουν αρχίσει οι κλήσεις από πολίτες για απομάκρυνση φιδιών από αυλές σπιτιών, οικίες, υποστατικά και αυτοκίνητα. Τα φίδια ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη και αναζητούν τροφή και ζευγάρωμα. Επίσης η ήπια θερμοκρασία κατά τους ανοιξιάτικους μήνες τα βοήθα να κυκλοφορούν περισσότερες ώρες, ενώ τους μήνες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα φίδια κυκλοφορούν νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Ήδη δυστυχώς είχαμε μερικά ατυχήματα φέτος από δαγκώματα οχιάς(φίνα) η οποία είναι το μόνο επικίνδυνο από τα 8 είδη φιδιών που έχουμε στη Κύπρο για τον άνθρωπο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα υπόλοιπα 7 είδη είναι  ακίνδυνα, όμως γενικά όλα τα φίδια στη Κύπρο θανατώνονται. Βάση μιας μελέτης της  Ερπετολογικής  Ομάδας Κύπρου σε συνεργασία με εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου στη θέα των φιδιών λίγοι είναι αυτοί που διατηρούν την ψυχραιμία τους ενώ οι περισσότεροι τρομάζουν ακόμη κι αν τα δουν από απόσταση. Δυστυχώς  οι περισσότεροι  είναι αυτοί που  τα σκοτώνουν, παραβλέποντας τη συμβολή τους στο οικοσύστημα.

 

Κι όμως τα φίδια είναι φίλοι μας.

Όπως πολλές φορές τονίσαμε, συνεχίζει ο ειδικός διαχειριστής φυσικού περιβάλλοντός, φροντιστής φιδιών Αντρέας Κουρίδης, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρονιά με  τα φίδια της Κύπρου, αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βιοποικιλότητας και η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος μας ,εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα φίδια διότι συμβάλλουν δραστικά στη διατήρηση του πληθυσμού των τρωκτικών και μόνο η μείωση τους προκαλεί τρομακτική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών. Εξαιτίας της ικανότητάς τους να διεισδύουν σε στενούς χώρους, όπως τρύπες και λαγούμια, τα τρωκτικά δεν μπορούν να τους ξεφύγουν. Και όπως ξέρουμε πολύ καλά η πλειονότητά των τρωκτικών ευθύνεται για τη μετάδοση πολλών ασθενειών στον άνθρωπο καθώς και για τη καταστροφή γεωργικών καλλιεργειών.

 

Αυστηρή η νομοθεσία για τη θανάτωση φιδιών.

Κι όμως στη Κύπρο κυρίως από αγνοία και έλλειψη ενημέρωσης τα σκοτώνουμε. Το Τμήμα Δασών όμως  μας διαβεβαιώνει ΄΄Όλα τα φίδια προστατεύονται τόσο από ευρωπαϊκές οδηγίες ή Συμβάσεις όσο και από την εθνική νομοθεσία Ν.153/2003 για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής. Για την θανάτωση των φιδιών οι προβλεπόμενες ποινές είναι μεγάλες: πρόστιμο 17.000 ευρώ ή τρία χρόνια φυλακής ή και οι δυο ποινές μαζί για κάποιον που θα προξενήσει ζημιά η θα σκοτώσει φίδι!!!

 

Τι πρέπει να κάνουμε εάν συναντήσουμε ένα φίδι.

Εάν συναντήσουμε κάποιο φίδι συνεχίζει ο φροντιστής φιδιών Αντρέας Κουριδης στους αγρούς δεν χρειάζεται να το σκοτώσουμε ή να πανικοβληθούμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε και να το αφήσουμε στην ησυχία του. Κανένα φίδι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο εκτός εάν νιώσει ότι απειλείται η ζωή του, για να σε δαγκώσει πρέπει να το πιάσεις, να το πατήσεις κατά λάθος ή να το πλησιάσεις πολύ. Για προστασία από δαγκώματα καλό είναι όταν βρισκόμαστε στους αγρούς να φοράμε ψηλές μπότες και να προσέχουμε πού πατάμε. Όταν κάποιος πλησιάσει πολύ ένα φίδι αυτό παίρνει αμυντική στάση βγάζοντας ένα σύριγμα ώστε να τον προειδοποιήσει σε να μην πλησιάσει άλλο. Συνήθως όμως το φίδι στη θέα ενός ανθρώπου τρέπεται σε φυγή.

 

Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας δαγκώσει ένα φίδι.

Εάν μας δαγκώσει κάποιο φίδι και  έχουμε την ευκαιρία, φωτογραφίζουμε το φίδι και πάμε κατευθείαν στο πιο κοντινό νοσοκομείο για εύκολη αναγνώριση του φιδιού και περεταίρω διάγνωση και περίθαλψη. Συνήθως εάν το φίδι που μας δάγκωσε είναι δηλητηριώδες, δηλαδή φίνα, βλέπουμε στο σημείο του δαγκώματος μία ή δύο τρύπες. Σε περίπτωση δαγκώματος από φίνα δεν πανικοβαλλόμαστε και με ήρεμες κινήσεις, για να μην δώσουμε την ευκαιρία στο δηλητήριο να κυκλοφορήσει στο αίμα, πάμε κατευθείαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο χωρίς να κάνουμε τίποτα στη περιοχή του δαγκώματος. Σε όποιο σημείο της Κύπρου και αν βρισκόμαστε, έχουμε αρκετό χρόνο για να μεταβούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

Τι πρέπει να κάνουμε εάν δούμε κάποιο φίδι στην αυλή μας ή ακόμα μέσα στο σπίτι μας

Σε περίπτωση που θα δούμε κάποιο φίδι στην αυλή μας ή ακόμα μέσα στο σπίτι μας, δεν χρειάζεται πανικός. Τα φίδια που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές μπαίνουν από αυλή σε αυλή αναζητώντας τροφή. Εάν το φίδι μπει μέσα στο σπίτι ειδοποιούμε την Πυροσβεστική η τους ειδικούς ιδιώτες οι οποίοι αναλαμβάνουν την απομάκρυνση των φιδιών.

Εμείς στη  Ερπετολογική ομάδα  καταλήγει ο βιολόγος Δανιήλ Κουρίδης δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για την απομάκρυνση φιδιών από κατοικημένες περιοχές καθώς και για ενημέρωση σχετικά με τα ερπετά της Κύπρου

Για δική σας διευκόλυνση και για τη προστασία των φιδιών μπορείτε να σημειώσετε τα τηλέφωνα της Ερπετολογικής ομάδας (99160847 , 99554801 , 99828901) η οποία είναι πάντα πρόθυμη να  σας βοηθήσει.

Daniel(Dannys) Kourides

Δανιήλ Κουρίδης

Τηλ.99554801

Βιολόγος

MSc Biology

Σημ. Στη φωτογραφία είναι η  φίνα ή οχιά ή κοντονούρα με το επιστημονικό όνομα Macrovipera lebetina ,το μοναδικό επικίνδυνο από τα 8 είδη φιδιων  της Κύπρου για τον άνθρωπο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ