14.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Πράσινοι Επισκέπτες στο Λιμανάκι της Πάφου

Το άρθρο το έγραψε η τριμελής ομάδα του Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου για το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Νέοι Δημοσιογράφοι”. Το άρθρο βασίζετε στην στόχο νούμερο 14: Ζωή και Νερό της Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα Διαγωνιστεί με άλλα άρθρα μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου στο Παγκύπριο διαγωνισμό της Cyta για την CYMEPA. Στην ομάδά συμμετείχαν οι μαθητές Αλεξάνδρου Χρίστος (Β3), Ευσταθίου Νικόλας (Β3) και Μακρυνικόλας Ζαχαρίας (Β3) με υπεύθυνη καθηγήτρια Ασπασία Ζήνωνος.

“Η Πάφος, η πόλη μας κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες τόσο από άλλες πόλεις της Κύπρου όσο και από όλο το κόσμο. Ξεχωριστοί επισκέπτες είναι και οι «Πράσινοι Επισκέπτες» που εδώ και χρόνια την επισκέπτονται ανελλιπώς. Αυτοί οι επισκέπτες δεν είναι άλλοι από τις θαλάσσιες χελώνες. Την προτίμηση τους στην πόλη μας την δείχνουν με τις μόνιμες φωλιές που υπάρχουν κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών  της Πάφου. Από την επίσκεψη που είχαμε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν 300 καταγεγραμμένες φωλιές από το τμήμα Αλιείας. Τις χελώνες θα τις δούμε να κολυμπούν και πολύ κοντά στις ακτές της Πάφου όπως και στην περιοχή της Κάτω Πάφου στο λιμανάκι.

Η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων του σχολείου μας προβληματίστηκε  πως μπορούν να συνυπάρχουν οι έντονοι ρυθμοί της πόλης μαζί τους. Άρχισε λοιπόν μια έρευνα με ερωτηματολόγια στους τακτικούς Χειμερινούς κολυμβητές της Πάφου από την περιοχή Σόδαπ μέχρι τα Δημοτικά Μπάνια, που τα τελευταία χρόνια η παρουσία τους είναι έντονη. Επίσης η ομάδα μας για να μπορέσει να καταλάβει την συμπεριφορά αυτών των ζώων παρακολούθησε μίαν ημερίδα στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου για την ζωή τους, τα χαρακτηριστικά τους και τις απειλές που δέχονται.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Με βάση την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι ένας μικρός αριθμός χελώνων κολυμπούν όντως σε αυτήν την συγκεκριμένη περιοχή. Από τα 46 άτομα τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα, το 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν το είδος  τους και το άλλο 50% όχι. Επίσης μέσα από τις συνεντεύξεις που είχαμε όλοι οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι οι χελώνες προσελκύονταν πιθανόν από παλαιότερα στην περιοχή. Οι πιο πιθανοί λόγοι για τον οποίο προσελκύονται  στην περιοχή είναι:

  • Οι φωλιές τους
  • Το φαγητό
  • Άλλο/Δεν γνωρίζω

Επίσης σε ένα άλλο ερώτημα που υπήρχε στο ερωτηματολόγιο :

«Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν επιθετικές» το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν κατά την περίοδο αναπαραγωγής ενώ 20%  ποτέ.  Άρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν πέσουν στην αντίληψη μας οι νυχτερινές επισκέψεις τους καλό είναι να μην τις ενοχλούμε. Γιατί το μόνο που θα πετύχουμε είναι την απομάκρυνση τους από την ακτή και να γεννήσουν στο νερό με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε πιθανότητα για μελλοντικά χελωνάκια ή στη σπάνια περίπτωση να επιτεθεί αν νιώσει απειλή.

Μια άλλη πιθανότητα να δούμε χελώνες κατά την διάρκεια μέρας είναι να είναι τραυματισμένες ή να ξεβραστούν στην ακτή νεκρές. Από τα ερωτηματολόγια μας φαίνεται ότι το 45% των συμμετεχόντων έχουν δει τραυματισμένες χελώνες, πιθανόν από τα θαλάσσια σπορ που υπάρχουν στην περιοχή ή από μικρές βάρκες και ψαρόβαρκες που προσελκύει το λιμανάκι της πόλης μας.

 Το άρθρο είναι ρητά συνδεδεμένο με το στόχο 14 της Βιώσιμης Ανάπτυξης «Ζωή στο Νερό». Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε μέσα από αυτό είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής και ιδιαίτερα η προστασία αυτών των ζώων που δέχονται απειλές τόσο από την φύση όσο και από τον άνθρωπο με τις δραστηριότητες του κοντά στις ακτές μέσα από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Παράκληση λοιπόν της ομάδας μας είναι όταν θα πέσει στην αντίληψη οπουδήποτε τραυματισμένη χελώνα, νεκρή χελώνα ή φωλιά χελώνας να επικοινωνήσει με τα πιο κάτω τηλέφωνα:

Οι τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται από προσωπικό του ΤΑΘΕ ή εξουσιοδοτημένους φορείς για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων που λειτουργεί στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού.

Επίσης να υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες/συμβουλές για την ορθή συμπεριφορά μας απέναντι στα προστατευόμενα αυτά είδη:

–      Να παρατηρούμε τις θαλάσσιες χελώνες από απόσταση, χωρίς να τις αγγίζουμε, ούτως ώστε να μην τους προκαλούμε την οποιαδήποτε ενόχληση.

–      Να μην προσφέρουμε φαγητό στις θαλάσσιες χελώνες. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους. Τα θαλάσσια ζώα έχουν την ικανότητα να τρέφονται από μόνα τους.

–      Σε φωτογραφίσεις, περιορίστε τον αριθμό των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.

Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον και εμείς είμαστε απλώς επισκέπτες στο δικό τους σπίτι. 

Η στιγμή της συνάντησης μας με ένα τέτοιο είδος, όπως η θαλάσσια χελώνα, μας καθιστά μάρτυρες της φύσης στην πιο αγνή της μορφή και οφείλουμε, στο μέτρο του δυνατού, ο καθένας με τις ενέργειες και τις πράξεις του, να τη διατηρήσουμε ως τέτοια.

Να αναφέρουμε ότι για το άρθρο δούλεψαν οι πιο κάτω μαθητές :

Αλεξάνδρου Χρίστος, Ευσταθίου Νικόλας και Μακρυνικόλα Ζαχαρίας του τμήματος Β3 του Γυμνασίου Αγίου Θεοδώρου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους Ασπασία Ζήνωνος.

Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο και όσους συμμετείχαν με συνεντεύξεις και ιδιαίτερα τους Χειμερινούς Κολυμβητές της Πάφου και το ΚΠΕ Ακρωτηρίου”. 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ