21.9 C
Paphos
Tuesday, May 14, 2024

Πολλά τα εκκλησιαστικά STOP σε έργα ανάπτυξης στην Πάφο

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα έργα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκουν εμπόδια για διάφορους λόγους και δεν προχώρησαν λόγω μιας απόφασης της Μητρόπολης Πάφου ή της απόφασης των τοπικών εκκλησιαστικών επιτροπών να “ανάψουν κόκκινο φως” στην σχεδιαζόμενη ανάπτυξη.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη δέσμευση των οκτών εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Πάφου σε σχέση με τα διαφυγόντα κέρδη της Μητρόπολης από την αλλαγή του συντελεστή στον Δημόσιο κήπου από 160% σε 1% φαίνεται πως είναι απλώς η κορφή του παγόβουνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Ακόμη: Φ. Φαίδωνος: Αν δηλαδή επαναφέρουμε τον συντελεστή στο 160% στον Δημόσιο Κήπο η Μητρόπολη θα κτίσει διαμερίσματα και πολυκατοικίες;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε ακόμη τέσσερις περιπτώσεις οι Τοπικές Αρχές βρίσκονται σε αντίθετη πορεία πλεύσης με τις τοπικές εκκλησιαστικές επιτροπές και κατ’ επέκταση και την ίδια την Μητρόπολη Πάφου αφού σίγουρα αν ο Μητροπολίτης είχε αντίθετη άποψη τα πράγματα σίγουρα θα ήταν διαφορετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Επίσης: Μητρόπολη Πάφου: “Υπάρχει τακτική εκμηδενισμού της περιουσίας της Μητρόπολης- Ανυπόστατες και προσβλητικές οι κατηγορίες του Δημάρχου”

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν να κάνουν τουλάχιστον με τρία σημεία στον Δήμο Πάφου και μια στην Κισσόνεργα.

Αναλυτικά πρόκειται για το μνημείο για τα 200 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας το οποίο όπως το PafosPress πληροφορείται έχει ολοκληρωθεί αλλά παραμένει καθηλωμένο στο εργαστήρι των δημιουργών του, αφού η Μητρόπολη δεν δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία να τοποθετηθεί στη γωνία του Δημόσιου Κήπου απέναντι από τα γραφεία της CYTA.

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση η ομάδα συντελεστών, δηλαδή οι ίδιοι οι δημιουργοί αλλά και ο εργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή του έργου έχουν ήδη επωμιστεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έξοδα αφού το έργο προχώρησε ενώ στο μέρος έγιναν εργασίες και ανασκαφές οι οποίες όμως παγοποιήθηκαν από την ίδια την Μητρόπολη.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά την περίπτωση του περιβάλλοντα χώρου στην εκκλησίας Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο. Μέσα στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής ο Δήμος Πάφου επιθυμεί να μετατρέψει τον χώρο σε πλατειακό χώρο ενώ η εκκλησία θέλει ο όλος σχεδιασμός να περιλαμβάνει και χώρους στάθμευσης.

Οι πληροφορίες μας λένε, ότι αρχικά είχε εξασφαλιστεί το οκ όμως στην πορεία η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγιάς Θεοσκέπαστης και η Μητρόπολη Πάφου άλλαξαν γνώμη και αξιώνουν να μπορεί ο χώρος να εξυπηρετεί και όσους θα χρησιμοποιούν την εκκλησία.

Στην περίπτωση του Αναβαργός τώρα πρόβλημα προκύπτει και λόγω του τεμαχίου που ανήκει στην τοπική Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εκκλησία.

Ο Δήμος Πάφου θέλει να αξιοποιήσει το τεμάχιο που βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό στα σχέδια ανάπλασης της περιοχής αλλά η εκκησιαστική επιτροπή με την σύμφωνο γνώμη της Μητρόπολης θέλει να διατηρηθεί το τεμάχιο στην κυριότητα των σημερινών του ιδιοκτητών οι οποίοι θα αποφασίσουν εν ευθέτω χρόνω για το πως θα αξιοποιηθεί, αν δηλαδή θα γίνει πλατειακός χώρος, αν θα γίνει χώρος στάθμευσης ή αν θα χρησιμοποιηθεί για ανέγερση οποιουδήποτε οικοδομήματος ή ακόμη και αν θα πωληθεί ως οικόπεδο. (σημειώνεται με κόκκινο)

Ως εκ τούτου το έργο ανάπλασης της περιοχής ναι μεν θα γίνει, ο δρόμος θα ολοκληρωθεί αλλά θα εξαιρεθεί προς το παρόν το τεμάχιο το οποίο ανήκει στην εκκλησία.

Στην Κισσόνεργα τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Αρχικά υπήρχε η σκέψη σε ένα μέρος του παλιού γηπέδου, δηλαδή στο κέντρο της κοινότητας απέναντι από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος να γίνουν γήπεδα mini football, μια πρόταση που και η ίδια η Εκκλησιαστική επιτροπή έβλεπε και εξακολουθεί να βλέπει με θετικό μάτι. Μάλιστα υπήρξε και καταρχήν προφορική συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, δηλαδή Εκκλησία και Κοινοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Αν και τα έργα ξεκίνησαν, φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί σε σχέση με την υλοποίηση ήταν εντελώς διαφορετικοί με αποτέλεσμα και πάλι το έργο να σταματήσει με διάταγμα δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κισσόνεργας και η Μητρόπολη. Μάλιστα το σχετικό διάταγμα καλεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας να επαναφέρει τον χώρο στην προτέρα του κατάσταση.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι τραβηγμένη και δείχνει πως παραμένει αυτή τη στιγμή ο χώρος.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι η έλλειψη συνεννόησης που υπάρχει ανάμεσα σε τοπικές αρχές και Μητρόπολη οδεύει σε άσχημα μονοπάτια, δικαστικές διαδικασίες και μια αντιπαράθεση που οι πολίτες σίγουρα δεν βλέπουν με καλό μάτι.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ