17.9 C
Paphos
Wednesday, February 21, 2024

Πολιτισμός και Τουρισμός στο επίκεντρο ημερίδας του ΔΗΣΥ στην Πάφο

Εκδήλωση με θέμα Πάφος 2017 : Ημερίδα για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο Δημοκρατικός συναγερμός. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκε το θέμα της ΠΠΕ και πιο συγκεκριμένα οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν.

Ανάμεσα σ΄ αυτές, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, που συντόνιζε την εκδήλωση, είναι το σύγχρονο πρόσωπο της Πάφου, η Πάφος του χθες και του σήμερα – Ιστορική αναφορά και μετεξέλιξη της Πάφου σε διάφορους τομείς, η ανάπτυξη και ο συντονισμός δραστηριοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της Πάφου, η ιδιωτική και κρατική συνεργασία και ο συντονισμός για τη διατήρηση και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τουρισμού και του πολιτισμού και άλλων προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στα οφέλη και τις ευκαιρίες του Πάφος 2017, στις Πολιτιστικές συνεργασίες για το Πάφος 2017 και στην αξιολόγηση των ειδικών μορφών τουρισμού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε εισαγωγική του τοποθέτηση στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε μεταξύ άλλων πως στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βίωσε ο τόπος μετά το 1974,  ο τουρισμός εισήλθε σε στάδιο αύξησης και βελτίωσης.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δεν πρέπει να συγκρινόμαστε είτε με τους χειρότερους μας είτε με τον κακό εαυτό μας, αλλά με τους καλύτερους μας.  Έχουμε, είπε, έναν πολιτισμό και μια αρχαιολογική κληρονομιά που πάει χιλιάδες χρόνια πίσω, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει να κτίσουμε στην κληρονομιά μας, στον πολιτισμό μας .

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής είπε πως ήταν πολύ εύστοχο να διοργανωθεί μια ημερίδα για τον τουρισμό και τον πολιτισμού, αφού είναι – όπως είπε- δυο τομείς αλληλένδετοι μεταξύ τους  και στενά συνυφασμένοι με την προβολή και την αναπτυξιακή πορεία ενός κράτους. Ο κ. Καδής είπε πως μέσα από τις τουριστικές δραστηριότητες μπορούν να προβληθούν και να αναδειχθούν η πολιτιστική κληρονομιά και η πολιτιστική δημιουργία ενός τόπου .

Ο κ. Καδής είπε πως  το ΥΠΠ έχει διαμορφώσει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία ξεκινά με τη διατύπωση στρατηγικών στόχων και περνάει σε ένα επόμενο στάδιο, στη διατύπωση πώς “κατανέμονται οι πόροι που έχουμε στη διάθεση μας για την επίτευξη των στόχων και των στρατηγικών επιδιώξεων μέσα από συγκεκριμένες δράσεις”.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης  πως από το 2001 η Κύπρος χάνει ανταγωνιστικότητα για το λόγο – όπως είπε- ότι παραμείναμε να επενδύουμε στον ήλιο και τη θάλασσα τη στιγμή που υπήρχαν άλλοι προορισμοί ανταγωνιστικοί της Κύπρου με το ίδιο ακριβώς μοντέλο.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το προϊόν. Παρόλες τις δυσκολίες, συνέχισε, με το κούρεμα και τα λοιπά και παρά το γεγονός ότι  η Κύπρος σημείωσε σημαντικές αυξήσεις σε αφίξεις και σε έσοδα, εντούτοις τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.

Πρόσθεσε ωστόσο πως έχουν ήδη τροχοδρομηθεί δράσεις για να μπορέσει να διατηρηθεί μια μακροχρόνια στρατηγική για τον τουρισμό

Η Ανδρούλα Βασιλείου πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της εκδήλωσης τόνισε ότι ενώ τις τελευταίες δεκαετίες η Πάφος  έχει πάρει  μια τουριστική ανάπτυξη, φθάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να αλλάξει ο τουρισμός μας.

Η κ. Βασιλείου σημείωσε πως πρέπει να πάμε από το βασικό τουρισμό στον εξειδικευμένο και ιδίως στον πολιτιστικό τουρισμό γιατί η Πάφος – όπως είπε- έχει τόσα να προσφέρει σ’ αυτόν τον τομέα. Εκτίμησε επίσης πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  και οι ιθύνοντες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ανασκόπηση του “πού πάνε” και να προσανατολίσουν τη στρατηγική τους  προς εξειδικευμένο τουρισμό.

Πρόσθεσε πως το Πάφος 2017 αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος του Πάφος 2017 είναι να αναγεννηθεί η πόλη. Είπε ακόμη πως από μελέτες που έγιναν ο μέσος όρος αύξησης των διανυκτερεύσεων σε μια Πολιτιστική  Πρωτεύουσα είναι 12 % και αγγίζει και το 27%.

Συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης και ο Νάσος Χατζηγεωργίου, Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ