19.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Πνευματικό στολίδι της Πάφου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη

Φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία και τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στην πόλη και Επαρχία της Πάφου. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου, που ιδρύθηκε το 1946, σε χαλεπούς καιρούς, σήμερα διαθέτει περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για ερευνητές και μελετητές. Αποτελεί πνευματικό στολίδι για την πόλη, αν και, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ η επί τριάντα συναπτά έτη υπεύθυνη, Φυτούλα Νεοφύτου, το διαδίκτυο οδήγησε σε μείωση των αναγνωστών.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου ιδρύθηκε το 1946 από τον τότε Δήμαρχο Πάφου (1943-1953) Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Τιμής ένεκεν, το όνομα του ιδρυτή της δόθηκε στη Βιβλιοθήκη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου το 2002.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό ως δανειστική βιβλιοθήκη τον Μάιο του 1946. Φιλοξένησε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κορυφαίες τις Παλαμικές Γιορτές, τις μοναδικές που πραγματοποιούντο στον ευρύτερο χώρο προς τιμήν του ποιητή Κωστή Παλαμά. Εμπνευστής τους ήταν ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, ο οποίος το 1949 φυλακίστηκε από τις βρετανικές αποικιοκρατικές Αρχές για αυτή την πρωτοβουλία του.

Στο διάστημα των σχεδόν 70 χρόνων λειτουργίας της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου εμπλουτίστηκε με αγορές αλλά και δωρεές βιβλίων από σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Άντης Περνάρης, το Πετρίδειο Ίδρυμα (10 χιλ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο του Λέστερ ( βιβλία συνολικής αξίας 2000 ευρώ) κ.α.

Η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου Φυτούλα Νεοφύτου μας ξενάγησε στον χώρο της Βιβλιοθήκης, όπου εργάζεται ως υπεύθυνη εδώ και τριάντα έτη.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Νεοφύτου ανέφερε πως μετά την εδραίωση του διαδικτύου στη ζωή μας έχει λιγοστέψει ο αριθμός των αναγνωστών. Παρατήρησε επίσης πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου συνέβαλε ουσιαστικά στην πολιτιστική και πνευματική ζύμωση στην Πάφο, ωστόσο σταδιακά περιέπεσε σε μαρασμό.

Σήμερα οι αναγνώστες πρόσθεσε είναι διαφόρων ηλικιών, όπως φοιτητές, μαθητές, μικροί και μεγάλοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν ανάγκη από ένα βιβλίο, αλλά και συνταξιούχοι, που έχουν περισσότερο χρόνο να μελετήσουν και άλλοι.

Ερωτηθείσα για την ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου η κ. Νεοφύτου σημείωσε πως ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 να προχωρήσει στην ανακαίνιση και την αναβάθμισή της.

Πρόσθεσε επίσης πως με την ανάληψη από την πόλη της Πάφου του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, το έργο προσέλαβε ιδιαίτερη σημασία.

Επεσήμανε ακόμη πως με αντικείμενο την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία της τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε η υλοποίηση της συμφωνίας που ο Δήμος Πάφου συνήψε με την Κυπριακή Ενωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).

Το έργο, συνέχισε, υποστήριξαν έμπρακτα με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους το Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος είναι η προβολή και η προσβασιμότητα των πλούσιων τεκμηρίων της, συμπλήρωσε.

Οι επισκέπτες σημείωσε της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου συνήθως ζητούν λογοτεχνικά βιβλία, προσθέτοντας πως επειδή το λογοτεχνικό βιβλίο είναι ακριβό, οι αναγνώστες δεν μπορούν να αγοράζουν συνέχεια για αυτό προτιμούν τον δανεισμό τους. Είπε ακόμη πως υπάρχουν και αυτοί οι αναγνώστες που δεν τα χρειάζονται πλέον, και που τα χαρίζουν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου με αποτέλεσμα, όπως είπε, να εμπλουτίζεται το τμήμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τι είναι αυτό που της έχουν ζητήσει και της έχει προκαλέσει έκπληξη στην πορεία των τριάντα ετών που εργάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάφου η κ. Νεοφύτου απήντησε πως κάποια ημέρα την επισκέφτηκαν και τις ζήτησαν βιβλία για σατανισμό, που βέβαια, όπως είπε, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου δεν διαθέτει.

Σε σχέση με τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου η κ. Νεοφύτου ανέφερε πως κάποια βιβλία αγοράζει ο Δήμος Πάφου, κάποια τα δωρίζουν δημότες που δεν τα χρειάζονται, ενώ κάποια άλλα τους τα παραχωρεί η Κυπριακή Βιβλιοθήκη η οποία αγοράζει βιβλία από τους συγγραφείς, με σκοπό να τους βοηθήσει.

Πρόσθεσε επίσης πως κάθε τόσο η Κυπριακή Βιβλιοθήκη τους αποστέλλει κιβώτιο με βιβλία.

Τα πιο παλιά βιβλία που διαθέτει η Βιβλιοθήκη είναι κάποια ιστορικά, που είναι και διακοσίων ετών, ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου φιλοξενεί και εφημερίδες 200 ετών, κυρίως ξένες.

Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 26.000 τόμους, μεταξύ των οποίων σπάνιες εκδόσεις και ιστορικά έγγραφα, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για ερευνητές και μελετητές. Διαθέτει πέρα από τα ιστορικά βιβλία, παιδικά βιβλία, ιατρικά βιβλία, λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία της Πάφου και άλλα.

Με αυτό τον τρόπο, είπε η κ. Νεοφύτου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου “Χριστόδουλος Γαλατόπουλος” μεταμορφώθηκε το 2015 σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη και φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία και τροφοδότη της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στην πόλη και Επαρχία της Πάφου.

Είπε ακόμη πως δύο βιβλία του 1652 και του 1687, όπως και άλλα της ίδιας περιόδου, ανακαλύφθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου. Τα βιβλία αυτά συμπλήρωσε θα συντηρηθούν και θα ψηφιοποιηθούν. Η ίδια δηλώνει μεγάλη αναγνώστρια κυρίως της λογοτεχνίας τόσο Ελλήνων όσο και ξένων συγγραφέων αλλά κυρίως ξένων συγγραφέων , όπως είπε. Το βιβλίο είπε, είναι σημαντικό εργαλείο για τον καθένα μας, συμβάλλει στην καλλιέργεια μας και αποτελεί τον καλύτερο φίλο μας.

Οι αναγνώστες μετά τη μελέτη των βιβλίων που δανείζονται τα επιστρέφουν στο διάστημα των 15 ημερών, αναφέροντας πως αν δεν προλάβουν να τα διαβάσουν, δικαιούνται να τα κάνουν ανανέωση. Επεσήμανε πως επιχειρείται ο εμπλουτισμός του τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου που φιλοξενεί βιβλία της Πάφου.

Η κ. Νεοφύτου είπε πως την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου επισκέπτονται και νεαροί αναγνώστες υρίως φοιτητές που χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πάνω τμήμα της για την μελέτη τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είπε τέλος πως όλα τα βιβλία είναι ταξινομημένα με βάση το ταξινομικό σύστημα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ