Πιθανή δημιουργία Medicane στην κεντρική Μεσόγειο – Τι είναι και πώς θα επηρεάσει την περιοχή μας

Πιθανότητα δημιουργίας μεσογειακού κυκλώνα τα επόμενα 24ωρα

Χαμηλό βαρομετρικό το οποίο βρισκόταν στον κόλπο της Σύρτης έχει κινηθεί βορειότερα και αυτή την στιγμή βρίσκεται μεταξύ του κόλπου της Σύρτης και νοτιοανατολικής Ιταλίας, όπου επηρεάζονται τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της Ιταλίας όπως μπορείτε να δείτε στην πρώτη εικόνα πιο κάτω. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτό το χαμηλό θα κινηθεί αργά βόρεια/βορειοανατολικά καθώς ενισχύεται και αποκτά τροπικά χαρακτηριστικά. Οι μέγιστοι άνεμοι που παρατηρούνταν στις 10:07 τοπική ώρα Κύπρου, ξεπερνούσαν ελαφρώς τους 35 κόμβους (35 knots / 8 μποφόρ), όπως βλέπετε στην δεύτερη εικόνα πιο κάτω βάσει του δορυφόρου ASCAT METOP.

Πώς επηρεάζεται η περιοχή μας από την συγκεκριμένη διαταραχή;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Aρχικά, αυτή η εξέλιξη ευνοεί θερμές αέριες μάζες να επεκτείνονται από την βορειοδυτική Αφρική και Μέση Ανατολή προς την περιοχή μας, κάτι που παρατηρούμε από χθες Τρίτη και θα συνεχίσει μέχρι και την Παρασκευή. Ανεξαρτήτως πορείας που θα ακολουθήσει η εν λόγω διαταραχή, αναμένεται να εκτοπίσει προοδευτικά τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας την Παρασκευή προς Σάββατο – αλλά το μέγεθος της πτώσης της θερμοκρασίας θα εξαρτηθεί από την τελική πορεία του χαμηλού.

Όσον αφορά τις βροχές, υπάρχουν 2 σενάρια τα οποία θα αναλυθούν πιο κάτω:

1. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο μεσογειακός κυκλώνας θα διαλυθεί τελείως πριν φτάσει στην περιοχή μας, ωστόσο, θα παρατηρηθούν κάποια τοπικά φαινόμενα αστάθειας μέσα στο διάστημα Κυριακής – Τρίτης (20-22/9).

2. To δεύτερο σενάριο και λιγότερο επικρατέστερο είναι ότι κάποια απομεινάρια του πρώην μεσογειακού κυκλώνα θα καταφέρουν να επηρεάσουν κάποια δυτικά/νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού ενώ παράλληλα, θα ευνοηθούμε και από το πρώτο σενάριο.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα τρίτο πιο ακραίο σενάριο, όπου το χαμηλό καταφέρνει να φτάσει στην περιοχή μας, χωρίς ωστόσο να διατηρεί τα τροπικά του χαρακτηριστικά, ικανό ωστόσο να δώσει αξιόλογες βροχές στα νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού.

Το Kitasweather θεωρεί ότι το πρώτο σενάριο έχει πιθανότητα επαλήθευσης 55%, το δεύτερο σενάριο έχει πιθανότητα επαλήθευσης 40% ενώ το τρίτο σενάριο έχει πιθανότητα επαλήθευσης μόλις 5%.

Support Local Business
Translate »