24.9 C
Paphos
Sunday, June 23, 2024

Πήγε Κρήτη η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής

Στα Χανιά βρέθηκε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παρευρέθηκαν οι Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης μαζί με την αποστολή Κυπρίων μαθητών, γονέων, δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β’ και του δημάρχου Δερύνειας. Την Παγκύπρια Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Σωτήρης Χριστοφή, η αναπληρώτρια πρόεδρος κα. Αννίτα Ταλιώτου και ο ταμίας κ. Στέλιος Βαρδάκης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β’ ως επίσημου καλεσμένου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στα Χανιά. Την αποστολή επίσης συνόδευε η γενική επιθεωρήτρια κ. Ελένη Παπανικόλα Επιθεωρήτρια Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας.
Επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο χώρο του CFF όπου και πραγματοποιήθηκαν οι διαπιστεύσεις. Στην συνέχεια συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογεράκη και την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα. Πόπη Χαρουδάκη. Η επίσκεψη έκλεισε με προσφορά αναμνηστικών δώρων και ευχές από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στο Πνευματικό Κέντρο την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 έγινε η προβολή του μαθητικού ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο” Ξετυλίγοντας το κουβάρι”, βασιζόταν στην ιστορία της Τουρκικής εισβολής στην Αμμόχωστο. Το διοικητικό συμβούλιο Παζινού , σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο Δερύνειας Β’, ανακαλύπτουν την ιστορία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων cineΜαθήματα και CREDOC του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Τα δύο σχολεία συγκρότησαν κινηματογραφικές ομάδες με μαθητές της ΣΤ τάξης.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν μια σειρά από διαδικτυακές κοινές συναντήσεις και παράλληλα οργανώθηκε το πιο σύνθετο κομμάτι αυτής της δράσης, η μετάβαση της ομάδας του σχολείου στη Δερύνεια για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων, μια υπόσχεση που είχε δοθεί από την αρχή της χρονιάς και στις δυο ομάδες, με την συμβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και δημιουργήθηκαν αξέχαστες και συγκλονιστικές εμπειρίες για όλους. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ μίλησαν πολλοί φορείς καθώς και η κα Σοφία Μαλαμδάκη Κρασουδάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης Εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Π.Ε Χανίων ευχαριστώντας τόσο τους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες της τόσο πολύ όμορφης πρωτοβουλίας.

Στην συνέχεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους τάφους της οικογένειας των Βενιζέλων καθώς και στο μουσείο Τυπογραφίας. Την τελευταία μέρα του προγράμματος ξεναγήθηκαν στον Βοτανικό Πάρκο και στους Κήπους της Κρήτης όπου αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους οι διάφοροι φορείς. Στην συνάντηση συμμετείχαν διάφοροι φορείς των Χανίων όπως η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης κα. Πόπη Κασςωτάκη, η Ένωση Γονέων Χανίων κ. Γρηγόρη Γκουλούση και εκπρόσωποι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Από την Κύπρο παρευρέθηκαν η Επιθεωρήτρια Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας κα. Ελένη Παπανικόλα, η διευθύντρια και δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β΄ καθώς και μαθητές από τα δύο σχολεία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κ. Ματθαίο Φρατζεσκάκη για τη φιλοξενία αλλά και την οργάνωση του προγράμματος, την Ένωση Χανίων και ιδιαίτερα τις δύο εκπαιδευτικούς την κα. Χιονούλα Τριανταφυλλή και την κα. Κατερίνα Χρυσάνθου που έφεραν εις πέραν το συγκλονιστικό πρόγραμμα μέσα από 11 μαθητές και 12 αφηγητές όπου κατάθεσαν μέρος της ψυχής τους. Συγκλονιστικές αφηγήσεις, βιώματα και έντονα συναισθήματα, μνήμες ζωντανές. Ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την εμπλοκή παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων. Όλοι οι φορείς έδωσαν υπόσχεση όπως αυτό το ντοκιμαντέρ είναι η αρχή της συνεργασίας και φυσικά της φιλίας τους.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ