Σε τρεις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε διάφορες παραλίες του νησιού, λουόμενοι και εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να μαζέψουν πάνω από 110 κιλά σκουπιδιών, στο πλαίσιο του έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με καλοκαιρινά πάρτι στις Παραλίες Χωρίς Πλαστικά στην Αγία Θέκλα (28 Ιουλίου 2024) και στην παραλία ΣΟΔΑΠ στην Πάφο (11 Αυγούστου 2024), όπου οι λουόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς με θέμα την πλαστική ρύπανση, να μαζέψουν σκουπίδια και να κερδίσουν επαναχρησιμοποιήσιμα παγούρια. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην Παραλία Χωρίς Πλαστικά Σκούταροι στο Παραλίμνι, όπου εθελοντές από την επαρχία Αμμοχώστου συνέβαλαν στην καθαριότητα της παραλίας.
Ουσιαστική, όπως αναφέρεται, ήταν η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την διοργάνωση των πιο πάνω εκδηλώσεων, το Υφυπουργείο Τουρισμού καθώς επίσης και την τουριστική βιομηχανία του νησιού που πρόσφερε πλούσια δώρα στους συμμετέχοντες.
Η δράση συνεχίζεται με έναν μεγάλο καλοκαιρινό διαγωνισμό που καλεί το κοινό να μαζέψει όσο περισσότερα σκουπίδια μπορεί από τις παραλίες και να διεκδικήσει ένα πακέτο χαλάρωσης για δύο στο Casale Panayiotis Hotel & Spa. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στον λογαριασμό του Instagram του @sandseaplasticfree.
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), Φίλιππος Δρουσιώτης, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών των παραλιών, «για να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να έχουμε παραλίες και θάλασσες, χωρίς πλαστικά.»
Η Διευθύντρια του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, Παναγιώτα Κουτσόφτα, σημείωσε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια πλαστικό την εβδομάδα, δηλαδή το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας.
«Το πλαστικό αυτό εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας τόσο τη θαλάσσια ζωή όσο και την υγεία μας. Γι’ αυτό φέτος το καλοκαίρι, ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Για αρχή, μπορούμε όλοι να επισκεπτόμαστε τις παραλίες μας με το δικό μας παγούρι. Και αν αυτή η παραλία είναι και ‘Παραλία Χωρίς Πλαστικά, τότε θα έχουμε και πρόσβαση σε δωρεάν, παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό», ανέφερε.
Το έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” στοχεύει να εμπλέξει τους τουρίστες, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους ντόπιους στην μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στο παραλιακό μέτωπο. Επιδίωξη του Έργου είναι να καταλήγει λιγότερο πλαστικό στις θάλασσες, μειώνοντας την πλαστική ρύπανση.
Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος Destination Zero Waste του TUI Care Foundation και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI). Αναζητά νέους τρόπους μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να προωθείται η κυκλική οικονομία στην Κύπρο.