Πάσχα του εγκλεισμού και πέντε καυτά ερωτήματα προς το Υπ. Υγείας [του Κώστα Μαυρομμάτη]

Έχουμε ήδη εισέλθει στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, και ο λαός μας ετοιμάζεται και φέτος για τις γιορτές του Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού και απαγορεύσεων για δεύτερη χρονιά. Τα Νοσοκομεία μας είναι υπερπλήρη, ειδικά οι θάλαμοι ασθενών με τη νόσο Covid – 19, ενώ οι λειτουργοί της υγείας έχουν φθάσει στα όρια αντοχής τους. Μας προξενεί εύλογες απορίες η στάση και η αλλοπρόσαλλη τακτική του Υπουργείου Υγείας στο τρόπο διαχείρισης των εξελίξεων γύρω απο τη πανδημία. Πέντε καυτά ερωτήματα αναμένουν απάντηση απο το Υπουργείο Υγείας:

 1. Γιατί δεν υπήρξε αυστηρή επιτήρηση των προηγούμενων μέτρων;
  Είναι γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες η διακύμανση των περιστατικών με Κορονοϊό βρισκόταν σε καλύτερα επίπεδα. Εάν η κυβέρνηση εφάρμοζε καλύτερη ενημέρωση και πιο σωστή επιτήρηση των μέτρων που ίσχυαν νωρίτερα, ίσως δεν θα φθάναμε στα σημερινά μέτρα. Δινόταν η εντύπωση μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης.
 2. Γιατί δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα ένα προσωρινό lockdown;
  Παρακολουθώντας του δείκτες πορείας της νόσου Covid – 19 στη Κύπρο, την περίοδο Μαρτίου άρχισε να εμφανίζεται ανοδική τάση πέραν των 300 νέων περιστατικών την ημέρα. Εύλογα οι πολίτες διερωτούνται γιατί η κυβέρνηση δεν έδρασε τότε εφαρμόζοντας ένα σύντομο lockdown, για να μπορεί τώρα ο κόσμος να γιορτάσει το Πάσχα και η αγορά να παραμείνει ζωντανή.
 3. Γιατί δεν προχώρησε έγκαιρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα;
  Διανύουμε αυτές τις μέρες την Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού (26/04 – 02/05/21). Η κυβέρνηση όμως δεν εφάρμοσε στοχευμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης των εμβολιασμών, παραμένουμε σε χαμηλά επίπεδα στο 8%, όταν άλλες γειτονικές μας χώρες έφτασαν στο 60%-70% κάλυψης του πληθυσμού τους. Αυτό θα μας έδινε την δυνατότητα επανόδου σε κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας μας.
 4. Γιατί γίνονται πολλές χιλιάδες rapid tests χωρίς στόχευση;
  Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας. Έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια για εξετάσεις rapid test. Θα μπορούσαν να είναι πιο στοχευμένες, με ποσοστιαία διάθεση των δωρεάν test. Με αυτό το τρόπο αρκετά από αυτά τα εκατομμύρια θα μπορούσαν να διατεθούν προς στήριξη των δημόσιων Νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν το κύριο βάρος της πανδημίας.
 5. Γιατί έπρεπε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στα κέντρα εστίασης, καφετέριες και λιανικό εμπόριο εν μέσω των γιορτών του Πάσχα;
  Είναι γενικά παραδεχτό ότι αυτές τις μέρες η εμπορική δραστηριότητα είναι αυξημένη. Η αγορά έχει εφοδιαστεί με εμπορεύματα, οι εστιάτορες και οι καφετέριες ανέμεναν αυξημένη κίνηση, πάντοτε φυσικά τηρουμένων των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση πήρε αυτές τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα σε αυτές τις επιχειρήσεις.
  Αυτές τις μέρες η σκέψη μας φυσικά είναι στραμμένη και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, αλλά και στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας θα αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, και με τις κατάλληλες αποφάσεις να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη πορεία στο μέλλον.
  Καλό Πάσχα σε όλους τους συμπολίτες μας.
  Δρ. Κώστας Μαυρομμάτης MD, MSc
  Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ
  Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις
Support Local Business
Translate »