11.9 C
Paphos
Tuesday, November 28, 2023

Παρουσιάστηκε στην Πάφο το βιβλίο «Γυναίκα της Κύπρου – Ενός αιώνα διαδρομή» της Α. Βασιλείου 

Το βιβλίο της κας Ανδρούλας Βασιλείου, υπό τον τίτλο  «Γυναίκα της Κύπρου – Ενός αιώνα διαδρομή», παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Παλιά Ηλεκτρική”, στην Πάφο.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Βασιλείου είπε πως το βιβλίο της καλύπτει ακριβώς την εξέλιξη της γυναίκας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε το πρώτο μέρος του βιβλίου της βασικά καταπιάνεται με τα βάσανα της γυναίκας κυρίως της υπαίθρου και  με την συμμετοχή της στον απελευθερωτικό αγώνα 55- 59  ενώ το στο δεύτερο μέρος καταγράφεται- όπως είπε- η εξέλιξη της γυναίκας που έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πρόσθεσε δε, πως ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες, θύματα του πραξικοπήματος και της εισβολής το 74 που οδήγησε την γυναίκα να μπει στην αγορά εργασίας ώστε να μπορεί να ξαναδημιουργήσει το σπιτικό της και άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο  είναι αφιερωμένο στην γυναίκα στον πολιτισμό αλλά και σε άλλα επαγγέλματα που ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενα και σιγά και σιγά η γυναίκα έμπαινε και έσπαζε τους φραγμούς.
Καταλήγοντας στο βιβλίο της η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι παρόλο που έγινε τόση μεγάλη πρόοδος κυρίως στην μόρφωση  και στην εργασία, εντούτοις η συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων στερείται σημαντικά.
Ως παράδειγμα η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές όπου, καμία γυναίκα δεν εξελέγη στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Επιπρόσθετα η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στην βία εναντίον της γυναίκας, σημειώνοντας πως  το θέμα της βίας δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο.
Ερωτηθείσα πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου της η κ. Βασιλείου είπε πως ανήκει σε μια γενιά που έζησε τις προκαταλήψεις που υπήρχαν ακόμη, όταν τότε  ως νεαρή δικηγόρος άρχισε να μπαίνει στο επάγγελμα . Από την άλλη συνέχισε, οι νέες γενιές δεν ξέρουν για τους αγώνες που έδωσαν πολλές γενιές  γυναικών για να μπορέσουμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.
Η ακτομηχανικός Ξένια Ι.Λοιζίδου Πρόεδρος του Δ.Σ. ΑΚΤΗ, ανέφερε πως το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ στο πλαίσιο των δράσεων του για προώθηση και θεμάτων ισότητας των δυο φύλων οργάνωσε  αυτή την παρουσίαση στην Πάφο.  Το βιβλίο σημείωσε της κ. Βασιλείου αποτελεί μια διαδρομή στον 20ο αιώνα το πως εξελίχθηκε η γυναίκα στην Κύπρο . Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ σημαντικό να ακούμε αυτά τα πράγματα από τόσες φωτεινές γυναίκες της Κύπρου όπως είναι η κ. Βασιλείου.
Εξάλλου στην παρουσίαση της η Αστέρω Παπαγεωργίου Φιλόλογος ανέφερε πως η κ. Βασιλείου καταπιάστηκε σαν πρώτη συγγραφέας , διότι κανένας άλλος δεν ασχολήθηκε με αυτό το περιεχόμενο. Η κ. Παπαγεωργίου είπε πως στο βιβλίο η συγγραφέας παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια και βήμα με βήμα την πορεία της γυναίκας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.    Εκτίμησε μάλιστα πως χρειάζεται πολύ δουλειά για να γίνουν τα λόγια πράξη , αφού ακόμη υπάρχει βία ενάντια στην γυναίκα,η ισότητα είναι λίγο “ κουτσουρεμένη” και η πατριαρχική κοινωνία άφησε τα χνάρια της ακόμα.Οι πολλές συνεντεύξεις σημείωσε, οι πολλές πληροφορίες , η λεπτομέρεια και η παραστατικότητα, ζωντανεύουν το έργο και  δίνουν αμεσότητα , κατέληξε.
Τέλος στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία της συγγραφέως, στην  μακρόχρονη πολιτική και κοινωνικής της  δράση τόσο στον Κύπρο ως πρώτη κυρία της ΚΔ και ως μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων όσο και στην ΕΕ ως Επίτροπος Υγείας, και ακολούθως ως Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον πολιτισμό,  την νεολαία και τον αθλητισμό αλλά και στην συνεισφορά της στους αγώνες της Κύπριας γυναίκας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Δημοσιογράφος Κώστας Νάνος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ