20.9 C
Paphos
Tuesday, April 9, 2024

Παρουσιάστηκε στη Μ. Βρετανία το βιβλίο του Πέτρου Πόρακου « Μετανάστευση Περί Κυπρίων Μεταναστών»

Παρουσιάστηκε στην Μεγάλη Βρετανία στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Wood Green το βιβλίο του Πέτρου Κ. Πόρακου «Μετανάστευση Περί Κυπρίων Μεταναστών» .

Ο συγγραφέας δήλωσε πως βιώνοντας και ο ίδιος κάποτε την μετανάστευση δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος από τα κύματα των συμπατριωτών του που διάφοροι λόγοι τους ανάγκασαν να φύγουν από τον τόπο τους και να αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή. Η επιθυμία μου είπε, για καταγραφή της ιστορίας τους έγινε ανάγκη μετά τον επαναπατρισμό του

Καθορίζοντας επίσης τα χρονικά της ερευνητικής του προσπάθειας στις πρώτες κυρίως δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενθουσιασμό ξεκίνησε και αυτό το ταξίδι , χωρίς να υπολογίσει τις δυσκολίες τον χρόνο, και το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος. Θεώρησα είπε, την ενασχόληση μου με το συγκεκριμένο θέμα ως καθήκον και υποχρέωση μου, έναντι όλων εκείνων των ξεχασμένων πνευματικών ανθρώπων ή απλά αγνοημένων βιοπαλαιστών της κυπριακής μετανάστευσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στα διάφορα στάδια αναζήτησης πληροφοριών ο κ. Πόρακος είπε πως διαπίστωσε από την ιστορία του κάθε Κύπριου μετανάστη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο , πως επωφελήθηκε πνευματικά και εκτίμησε ότι ο κάθε μελετητής ή αναγνώστης θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί. Παράλληλα είπε, « θεώρησα ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποτυόταν ένα είδος φόρου τιμής στους μετανάστες αδερφούς μας , οι οποίοι έγιναν πρεσβευτές του πολιτισμού τους και τίμησαν τον τόπο και την καταγωγή τους. Είπε ακόμη πως οι προσωπικοί τους αγώνες ταυτίστηκαν με τους αγώνες της πατρίδας και του έθνους ενώ όλη η πορεία τους στην ζωή αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Δρ. Ζαννέτος Τοφαλλής καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρήστος Καραολής. Το βιβλίο αναφέρεται στην μετανάστευση Κυπρίων από τις πρώτες δεκαετίες του 20υ αιώνα.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, η Πρόξενος της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κα Μελίβοια Δημητρίου..

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσίαση του βιβλίου «Μετανάστευση – Περί Κυπρίων Μεταναστών» του Πέτρου Πόρακου, ο οποίος ενδιέτριψε με τη μελέτη του στο θέμα και παρουσιάζει πολύ σημαντικές πτυχές της μετανάστευσης Κυπρίων σε διάφορες χώρες. Την ίδια ώρα εξέφρασε την λύπη του που οι ανειλημμένες του υποχρεώσεις δεν του έδωσαν την ευκαιρία να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου η συγκέντρωση και προβολή ιστορικών στοιχείων για τη μετανάστευση και εγκατάσταση συμπατριωτών μας σε άλλες χώρες, είναι ένα θέμα που ασφαλώς συγκινεί όλους.

Μέσα από τα στοιχεία αυτά προβάλλεται συνέχισε, « η θέληση, η αποφασιστικότητα, η δύναμη και η επιμονή που επέδειξαν οι συμπατριώτες μας παίρνοντας την απόφαση να διεκδικήσουν αλλού μια καλύτερη προοπτική για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός μας σε εποχές πολύ δύσκολες για όλους» .

Είναι αυτά τα προβλήματα, της φτώχειας και της ανέχειας, όπως και της αβεβαιότητας για το αύριο, που συνέβαλαν στο μεταναστευτικό ρεύμα από την Κύπρο σε άλλες χώρες, από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, περισσότερο όμως θα έλεγα από τα μέσα του 20ού αιώνα και στη συνέχεια αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στο νησί μας, το 1974.

Προερχόμενοι κυρίως από αγροτικές περιοχές οι περισσότεροι των μεταναστών μας τόνισε ο κ. Φωτίου, είχαν περιορισμένη μόρφωση, αλλά τους διέκρινε η μεγάλη αγάπη, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός προς όλους. Τους διέκρινε, ακόμα, και εξακολουθεί να τους διακρίνει πάντα, ο κοινός πόθος για την πατρίδα, την πίστη, τα ήθη και τα έθιμα μας, όπως και τις παραδόσεις μας.

Αυτός ο πόθος και τα γνωρίσματα, τους οδήγησαν να δημιουργήσουν μικρές ή και μεγαλύτερες κοινότητες στις νέες τους πατρίδες με κοινό στόχο τη διατήρηση στενής επαφής μεταξύ τους, όπως και της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης.
Πρόσθεσε επίσης πως αυτό το συνειδητοποιεί αμέσως ο κάθε ένας που επισκέπτεται μια από τις κυπριακές κοινότητες του εξωτερικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική και αλλού.

Είπε ακόμη πως είναι με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνει κανείς ότι, χάρις στην εργατικότητα και την πρόοδο που επέδειξαν πολλοί από τους Κυπρίους που μετανάστευσαν, είτε πρώτης, είτε δεύτερης και τρίτης γενιάς, αξιώθηκαν να διακριθούν μέσα στις νέες κοινότητες τους και να αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και η Πολιτεία συνέχισε, « αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή Διασπορά. Για αρκετούς ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά εκτός των συνόρων μας κατοικούν μόνιμα σχεδόν 800 χιλιάδες συμπατριώτες μας. Μια άλλη Κύπρος δηλαδή».

Είμαστε είπε, « υπερήφανοι για όλους, καθώς με την πρόοδο και τη δημιουργική συμβολή τους στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό» .

Την ίδια ώρα, μέσω των ηγεσιών των οργανώσεων τους , όπως είπε , ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας , συμβάλλουν στην προώθηση του εθνικού μας θέματος και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Βαθιά είναι γι’ αυτό η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση που τρέφουμε για τη στήριξη της διασποράς μας τόσο στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, όσο και για τη στήριξη των παραδόσεων, του πολιτισμού και της γλώσσας μας, συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην αξιοποίηση της νέας γενιάς της Διασποράς μας με συγκεκριμένα προγράμματα και επιδιώξεις, όπως η ανάμιξη και εμπλοκή της στα παροικιακά δρώμενα, η επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, η εκμάθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της και άλλα. Η νέα γενιά είναι το μέλλον της Διασποράς μας, είναι οι αυριανοί ηγέτες των oργανώσεων μας, τόνισε.

Έχοντας αναφέρει αυτά συνέχισε, « αντιλαμβάνεστε πιστεύω ποια είναι και η σημασία της μελέτης των διαφόρων πτυχών της μετανάστευσης των Κυπρίων και της διάδοσης των ευρημάτων της με συγκεκριμένες αυτοαναφορές και εξιστορήσεις γεγονότων από μετανάστες, όπως έπραξε ο Πέτρος Πόρακος με το υπό κυκλοφορία βιβλίο του. Αδιαμφισβήτητα, η συμβολή του στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αποδήμων μας και την ενίσχυση τους, είναι δεδομένη και ουσιαστική».

Στην παρουσίαση το παρών τους έδωσαν πολλοί φορείς ανάμεσα στους οποίους και η Μελίβια Δημητρίου Πολιτικός Σύμβουλος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βιογραφικό Πέτρου Πόρακου.

Ο Πέτρος Κυριάκου Πόρακος γεννήθηκε στον Ύψωνα Λεμεσού. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με όλα σχεδόν, τα είδη μουσικής.

Ολοκλήρωσε της γυμνασιακές του σπουδές και τη στρατιωτική του θητεία. Το 1972 μεταβαίνει στην Αγγλία όπου ζει και εργάζεται ως Μουσικός σε διάφορα κέντρα της εποχής.
Επέστρεψε το 1974 και η επιστροφή του συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα στα οποία πήρε μέρος ως έφεδρος. Υπηρέτησε στο Μοσφίλι, ένα μικρό χωριό της επαρχίας Τηλλυρίας. Εκεί για πρώτη φορά κεντρίζεται το ενδιαφέρον του για την ποίηση και την ζωγραφική.

Ακολούθως και αφού τελείωσαν οι υποχρεώσεις του στην Εθνική Φρουρά, ζει και εργάζεται στη Λεμεσό ως Μουσικός σε διάφορα ξενοδοχεία και νυκτερινά κέντρα.

Κατά καιρούς εργάσθηκε ξανά στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλία, Ολλανδία και Γερμανία.
Εκτός από την ποίηση ασχολείται και με την Σύνθεση. Είναι μέλος της PRS (Performing-Right-Society), μέλος των Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, μέλος Δ.Σ της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού Βασίλης Μιχαηλίδης. Είναι μέλος της επιτροπής Ιστορικού Αρχείου της πόλης Λεμεσού, μέλος της Cyprus Union of Professional Artists, μέλος του Συνδέσμου Καλλιτεχνών «SCALA» International Artists Association επίσης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου «Ε.Ε.Κ.Κ».

• Τον Ιούλιο του 1993, εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Γυναίκες». Το ίδιο έτος, τον Σεπτέμβρη, εκδίδει τη δεύτερη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Γυναίκες ΙΙ».
• Τον Οκτώβριο του 1993 συμμετέχει σε διαγωνισμό βιβλίου, στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, μέσο του Υπουργείου Παιδείας και της Μορφωτικής Υπηρεσίας.
• Τον Σεπτέμβρη του 2000 εκδίδει την τρίτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ρέουσες Σκέψεις».
• Τον Δεκέμβρη του 2003 εκδίδει την τέταρτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Τελείως Αυτόνομα».
• Τον Αύγουστο του 2004 εκδίδει το βιβλίο «Λόφου, Οι άνθρωποί της στο χώρο και στο χρόνο».
• Τον Δεκέμβριο του 2005 εκδίδει το λογοτεχνικό δοκίμιο με τίτλο «Άγγελοι Θανάτου Πριν το τέλος» το οποίο επανεκδίδεται τo 2007 (Β’ έκδοση).
• Έχει ολοκληρώσει την μελέτη του για την Κυπριακή Διασπορά στην οποία, πέρα από τα εισαγωγικά σχόλια γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις Κυπρίων Μεταναστών. Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου του.

Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Επίσης συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Ο κ. Πόρακος συγγραφέας , στιχουργός και μουσικός φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της διαμονής του στην Αγγλία και στην εκπομπή “ Ομογένεια εδώ Λονδίνο” που παρουσιάζει τις δραστηριότητες στην Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο με δημοσιογράφο την Δήμητρα Νικητάκη . Ο κ. Πόρακας μίλησε για την ιδέα και συγγραφή του βιβλίου του .
ΚΠ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ