23.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Παρουσίαση του  βιβλίου  “Παραμυθολογείν” της Λένιας Νικολαΐδου-Φλουρέντζου στην Κυπριακή Εστία, της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας 

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του  βιβλίου “Παραμυθολογείν” της Λένιας Νικολαΐδου-Φλουρέντζου- Εκδόσεις Πελασγός το απόγευμα της Τετάρτης στην Κυπριακή Εστία, της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, στην Πλάκα. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του που δίδει το παρών του στην παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της συμπατριώτισσάς του συγγραφέας Λένιας Νικολαΐδου-Φλουρέντζου. Ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε πολύ τιμητικό που ένα μέλος της κυπριακής  κοινότητας της Ελλάδας πρόσφυγας από το Τρίκωμο με τόσο μεράκι έμπνευση και αξιοζήλευτη επιμέλεια συνέγραψε ένα τόσο αξιόλογο βιβλίο και χρήσιμο στην παιδεία και στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Επεσήμανε ακόμη πως η μυθολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την μελέτη μύθων, δηλαδή, όπως εξήγησε, των ιστοριών που ένας πολιτισμός θεωρεί αληθινές. Συχνά συνέχισε, βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα που μπορούν υπό περιστάσεις να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο των ιστορικών πηγών. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο  Όμηρος  Παπασάββα Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) σε χαιρετισμό του  ανέφερε πως η ανθρωπολογική ερμηνεία του μύθου είναι διαφορετική απ’ αυτή που προνοεί το περιεχόμενο της. Η ελληνική μυθολογία πρόσθεσε, διδάσκει μέσα από τα παραδείγματα του ελληνικού μύθου που είναι γεμάτος από ηθικά διδάγματα. Επεσήμανε επίσης μεταξύ άλλων ότι οι υψηλές αρχές και αξίες που εμπεριέχονται στους μύθους επιδρούν ευεργετικά στην διάπλαση και διαπαιδαγώγηση των νέων  και συμβάλλοντας στην  εκδήλωση υπεύθυνης συμπεριφοράς. Είναι είπε πράγματι ένα διαχρονικό και σπουδαίο εργαλείο γνώσης και σοφίας. Πρόσθεσε επίσης πως ο μύθος ως πηγή ιστορίας συμβάλει στην ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης. 

Επίσης σε χαιρετισμό που  απηύθυνε ο Χρυσόστομος Παπασπύρου Διευθυντής του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε στην μελέτη του βιβλίου στην εξοχή ανάμεσα στα κυπαρίσσια  σημειώνοντας πως προχωρώντας την ανάγνωση του βιβλίου, όπως είπε, του κέντρισε, το ενδιαφέρον και αποκάλυψε ότι είναι ένας θησαυρός.  Ενδεικτικά σημείωσε πως  μέσα απ’ αυτό υπάρχει με απλό τρόπο η εμπλοκή της ελληνικής μυθολογίας με έναν όμορφο τρόπο με καθημερινές ιστορίες  και σε διάφορους τόπους με την θεά Ήρα, τον Απόλλωνα την θεά Αθηνά και τα λοιπά. 

Ανάλυση και προλόγιση για το βιβλίο έκανε η Μαίρη Σταυρινίδου-Ευθυμίου Καθηγήτρια – Συγγραφέας από την Πάφο, η οποία  ανέφερε πως το πάντρεμα του παρόντος με τον μύθο την εξέπληξε και την συνεπήρε. Τελικά συνέχισε, το να καταγράφεις στοιχεία που εμπεριέχουν μύθο και να τα αποδίδεις με τόσο απλότητα, ευαισθησία, ρομαντισμό, χαριτωμένα και με στόχο την παραπομπή και την ταύτιση στα ήθη και συμπεριφορές της μυθολογικής περιόδου με το σήμερα είναι, όπως είπε αναμφισβήτητα μια σημαντική μορφή λογοτεχνίας. Είπε ακόμη πως το να παραμυθολογείς είναι μια διαδικασία ένα  ταξίδι μετάβασης από την επίπλαστη εικόνα στην πραγματική. Περιδιαβαίνοντας με τον μύθο με τον φανταστικό κόσμο που η θεμελιώδης βάση της είναι η προσέγγισης στις αληθινές μορφές της κοινωνίας μας, συμπλήρωσε 

Στο τέλος έγινε η αντιφώνηση από την συγγραφέα του βιβλίου Λένια Νικολαΐδου-Φλουρέντζου. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βιβλίου και τη συγγραφέα η  Ελληνική Μυθολογία μεγάλωσε τις γενιές των Ελλήνων, αλλά και όλης της ανθρωπότητας, φωτίζοντας με την φαντασία και την έμπνευσή της, τα ανεξήγητα και μυστηριώδη φαινόμενα των αρχαίων χρόνων, που προκαλούσαν δέος και φόβο. 

Η Ελληνική Μυθολογία πάντα συγκινούσε την συγγραφέα, από τότε που ήταν παιδί του Δημοτικού, πλάθοντας με την φαντασία της ιστορίες και καλούσε τους Ολύμπιους Θεούς να δώσουν την δική τους λύση. 

Οι ιστορίες είναι δοσμένες με πρωτότυπο, γλαφυρό και ευφάνταστο τρόπο. Το βιβλίο  είπε, περιλαμβάνει μικρές καθημερινές ιστορίες που παραπέμπουν και σε ένα αντίστοιχο κομμάτι Μυθολογίας. 

Η  παρουσίασης του βιβλίου, περιλάμβανε  τραγούδια από τούς Δήμητρα  Ντουρουντά στο πιάνο, τον Θοδωρή Χοχτούλα στην κιθάρα και το  τραγούδι, η Ματίνα Πάντζαλη  στο τραγούδι, ο Νίκος Κουρεμένος στο  μπουζούκι και η Μάρσια Παπαδοπούλου στο φλάουτο. 

Σημειώνεται πως η  Λένια Νικολαΐδου-Φλουρέντζου, γεννήθηκε στο κατεχόμενο Τρίκωμο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Φοίτησε στο 6τάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου. Στη συνέχεια φεύγει για την Αθήνα για τις σπουδές της. Επιστρέφειστην Κύπρο, όπου εργάζεται για εννιά χρόνια στο Δημαρχείο Αμμοχώστου, μέχρι την εισβολή του 1974. 

Από το 1974 ζει στην Αθήνα με την οικογένεια της. Εργάστηκε για είκοσι χρόνια και μέχρι την αφυπηρέτησή της στη γραμματεία μεγάλης Φαρμακευτικής Εταιρίας. 

Ποτέ όμως δεν ξέχασε την αγαπημένη της πατρίδα και τα ταξίδια πίσω στην γη των προγόνων της, ήταν συχνά. 

Το πρώτο της βιβλίο είχε τον τίτλο « Θύμησες μιας ανέμελης ζωής» και αναφερόταν στην ανέμελη παιδική της ζωή, στο αγαπημένο της Τρίκωμο. 

Στην Κύπρο η αγορά του βιβλίου μπορεί να γίνει μέσω του εκδόσεων Ηλία 9 Επιφανίου. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ