19.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Παναγιώτης Βορκάς – Lifebank : Εγκαταστάσεις κρυοσυντήρησης βλαστικών κυττάρων

Την παρουσίαση μιας από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες τις Κύπρου, η οποία έχει ως έδρα την Πάφο και η οποία σχεδόν συμπληρώνει είκοσι χρόνια κάνει σήμερα το PafosPress.com.

Μιλώντας με τον ιδιοκτήτη της Lifebank, Παναγιώτη Βορκά, επιχειρούμε να αναδείξουμε όλες τις πτυχές που θεμελίωσαν την πορεία της εταιρείας αλλά να δούμε και ποιος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Πότε ξεκίνησε η Lifebank και γιατί στην Πάφο ;
Η Lifebank ξεκίνησε το 2003 με τη δημιουργία εγκαταστάσεων κρυοσυντήρησης βλαστικών κυττάρων. Επέλεξα την Πάφο σαν επιχειρηματική βάση καθώς δεν υπήρχε γεωγραφικός περιορισμός οπότε θεώρησα τότε πως αυτή η επιλογή ήταν και η ορθότερη. Σχεδόν 20 χρόνια μετά νιώθω να επιβεβαιώνομαι, αφού η εταιρεία δραστηριοποιείται Παγκύπρια, πάντα με εργαστηριακή βάση και εγκαταστάσεις φύλαξης των δειγμάτων στην Πάφο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποια η εκπαιδευτική σας κατάρτιση;
Σπούδασα στην Αγγλία, αρχικά στο πανεπιστήμιο UCL και στη συνέχεια στο Imperial με κατεύθυνση την Ανθρώπινη Γενετική και την Αναπαραγωγική Βιολογία. Μετέπειτα, εκπαιδεύτηκα ως Κλινικός Εμβρυολόγος στο ιδιωτικό νοσοκομείο ΙΑΣΩ στην Αθήνα, όπου εργάστηκα για 2 χρόνια στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ερχόμενος Κύπρο το 2003, μέσα από ακαδημαϊκές επαφές που διατηρούσα, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας Τράπεζας Φύλαξης Αίματος Ομφάλιου Λώρου. Για το σκοπό αυτό μετέβηκα στο κρατικό νοσοκομείο Chaim Sheba Medical Centre στο Tel Hashomer του Ισραήλ, όπου εκπαιδεύτηκα στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, προχώρησα το 2004 με την ίδρυση της Lifebank η οποία δραστηριοποιείται από τότε στον τομέα της κρυοσυντήρησης ανθρώπινων ιστών και κυττάρων.

Πώς τα καταφέρατε στις δύσκολες περιόδους;
Περάσαμε από πολλά στάδια ανάπτυξης αλλά και πιέσεων, ειδικότερα μετά την οικονομική κρίση του 2013 και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Τα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση μας έβαλαν σε μια περίοδο εσωστρέφειας και επηρέασαν αρνητικά τη δυναμική της εταιρείας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Παραμείναμε όμως προσηλωμένοι στον σκοπό μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, συνεχίζοντας στον υψηλότερο βαθμό ποιότητας και επαγγελματισμού.

To σήμερα τι λέει για την εταιρεία ;
Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και στην πιο δυνατή, πρέπει να πω, θέση που υπήρξε ποτέ προηγουμένως. Επιπρόσθετα, εδώ και 3 χρόνια έχουμε διευρύνει την επιχειρηματική μας δραστηριοποίηση με την εμπορία εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής και σκευασμάτων που αφορούν τη γονιμότητα και τη γυναικολογία. Η Lifebank είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος μοναδικών προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία, τα οποία εισάγουμε και προμηθεύουμε διαμέσου διανομής από φαρμακαποθήκες σε όλα τα φαρμακεία Παγκύπρια. Επιπρόσθετα, είμαστε σε διαδικασία εξασφάλισης άδειας χονδρικής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του κράτους, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και της σειράς προϊόντων που σήμερα εισάγουμε.

Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί;
Πρέπει να ομολογήσω πως νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση από το γεγονός πως στην περίοδο της πανδημίας και των περιορισμών, παραμείναμε σε τροχιά ανάπτυξης. Με τα τόσα αρνητικά που συσσωρεύθηκαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, θεωρώ την επιχειρησιακή μας παρουσία ένδειξη σταθερότητας και σοβαρότητας. Σε μια περίοδο που αναμφίβολα οι επιχειρήσεις δέχονται αφόρητες πιέσεις, πετύχαμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην αγορά και να διευρύνουμε σημαντικά το φάσμα της επιχειρηματικής μας δραστηριοποίησης. Αυτό, κατά τρόπο μάλιστα που έχει ενισχύσει καταλυτικά την εμπιστοσύνη καταναλωτών και συνεργατών προς την εταιρεία και τις προσφερόμενες από αυτή υπηρεσίες και προϊόντα.

Πως προέκυψε η εμπλοκή σας στα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δ. Πάφου ;
Η εμπλοκή μου με τα κοινά προέκυψε από αγνό ενδιαφέρον για την πόλη που μεγάλωσα, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και στην οποία μεγαλώνουν και τα παιδιά μου. Νιώθω πως η πολύχρονη εμπειρία μου σε επαγγελματικό επίπεδο, ενδεχομένως οι όποιες ικανότητες και σίγουρα η θέληση και η βούλησή μου για προσφορά μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για ανάπτυξη της πόλης και γενικότερη ευημερία των κατοίκων της. Αυτό είναι που με τροφοδοτεί και ενισχύει τις προσπάθειες και τις ενέργειές μου σε κάθε επαφή μου με τα κοινά της πόλης μου και τους συμπολίτες μου.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βορκάς;

Ο Παναγιώτης Βορκάς γεννήθηκε στην Πάφο το 1976. Φοίτησε στο Λύκειο Ά Εθνάρχη Μακαρίου ΄Γ από το οποίο αποφοίτησε το 1994. Αφού υπηρέτησε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά μετέβει στο Λονδίνο για σπουδές στον τομέα της Γενετικής στο πανεπιστήμιο University College London. Συνέχισε τις σπουδές του, με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο MBA στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του μετακόμισε στην Αθήνα όπου εκπαιδεύτηκε στην Κλινική Εμβρυολογία στο ιδιωτικό νοσοκομείο ΙΑΣΩ. Παρέμεινε στην Αθήνα και εργάστηκε στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης του ιδίου νοσοκομείου για δύο χρόνια.Τον Σεπτέμβριο του 2003 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε αρχικά ως Κλινικός Εμβρυολόγος.

Το 2004, μετά από σχετική εκπαίδευση στο κρατικό νοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ, ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Lifebank η οποία δραστηριοποιείται σε Παγκύπρια κλίμακα στον τομέα της φύλαξης ανθρώπινων ιστών και βλαστικών κυττάρων και την εμπορία εξειδικευμένων διατροφικών σκευασμάτων υπογονιμότητας. Για σειρά ετών συμμετέχει στην Επαρχιακή Επιτροπή της ΕΔΕΚ Πάφου. Από τον Δεκέμβριο του 2016 είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου καθώς επίσης και μέλος της Σχολικής Εφορίας Πάφου. Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, κατέχει την Προεδρία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου.

Επιπρόσθετα, συμμετέχει ως ενεργό μέλος σε αριθμό επιτροπών και συνδέσμων της πόλης και επαρχίας Πάφου, όπως ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Πάφου και Το ΕΒΕ Πάφου.

Είναι παντρεμένος με τη Στάθη Χατζηβασίλη με την οποία απόκτησαν τρία παιδιά, τον Ανδρέα, την Κωνσταντίνα και τον Μάξιμο.

Κική Περικλέους 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ