25.9 C
Paphos
Sunday, July 3, 2022

Πάμε για αυστηροποίηση των μέτρων-Τι περιλαμβάνει το σενάριο

Το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του να καλείται να εγκρίνει μέτρα αναχαίτισης του τρίτου κύματος της πανδημίας, που έφερε στα όριά του το σύστημα υγείας. Το Υπουργικό θα συνέλθει στις 11:30 και αυτή την ώρα ενημερώνεται σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο που συνήλθε από τις 9:00, για συντονισμό ενόψει Πενταμερούς. 

Η λήψη απόφασης, αποτελεί πάντως μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση για την Κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο το ολονύκτιο θρίλερ που προηγήθηκε. Στο τραπέζι υπήρχαν δύο σενάρια, με την πλάστιγγα να έχει γείρει προς αυτό της αυστηροποίησης μέτρων και όχι του αυστηρού καθολικού lockdown.

Το σενάριο της αυστηροποίησης, αφορά σε παρεμβάσεις, εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες εστίες μετάδοσης και ειδικές ρυθμίσεις για το Πάσχα, ώστε να δοθούν ανάσες στους πολίτες. Όπως όλα δείχνουν το κέρφιου θα αρχίζει από τις 9, θα παραμείνουν τα 2 sms (και το Σαββατοκυρίακο), ενώ θα ληφθούν και μέτρα που θα περιορίζουν τις επαφές. Η πρόθεση είναι να ακόμη να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των εργαζομένων σε υπηρεσίες και να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας σε επιχειρήσεις. Η σκέψη για τους χώρους εστίασης, είναι όπως σε κάθε τραπέζι να μπορούν να καθίσουν λιγότερα άτομα (μάλλον 4).  Για το Πάσχα θα υπάρξουν ρυθμίσεις, ώστε να υπάρχουν πιστοί στην Αναστάσιμη Ακολουθία, στα προαύλια των ναών ενώ μικρή χαλάρωση αναμένεται να δοθεί και για το Πασχαλινό τραπέζι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Δεν θα είναι όπως το περσινό το Πάσχα, θα είναι πιο ανθρώπινο, αλλά με περιορισμούς να βρίσκονται σε ισχύ», ανέφερε το πρωί της Παρασκευής στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας. 

Το σενάριο αυτό είναι επιθυμία και του Προέδρου της Δημοκρατίας και άποψη και της πλειοψηφίας των Μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που πρότειναν αυστηροποίηση, υποστηρίζοντας ότι ένα καθολικό lockdown δύο εβδομάδων ενδέχεται να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της κούρασης των πολιτών. Οι επιστήμονες πρότειναν επαναξιολόγηση των μέτρων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η πρόθεση πάντως είναι εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, να συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφασίσει ολικό, αυστηρό απαγορευτικό.

Το σενάριο του ολικού lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, που αποτελούσε πρόταση του υπουργού Υγείας, απομακρύνεται. Η πρόταση Ιωάννου, είχε στόχο να αξιοποιηθεί η περίοδος που θα είναι κλειστά τα σχολεία και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών και να προχωρήσει το εμβολιαστικό πλάνο για να κερδηθεί χρόνος και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οι πλείστοι Υπουργοί  στήριξαν αυτή την πρόταση, επεσημαίνοντας τους κινδύνους στο σύστημα υγείας αλλά και στον τουρισμό, αφού πολλές χώρες με συστάσεις τους καλούν τους υπηκόους τους να μην επιλέγουν την Κύπρο.  
πηγή reporter

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Translate »