8.9 C
Paphos
Thursday, February 22, 2024

Παγκοινοτική εκδήλωση στην Ίνεια για το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα


Παγκοινοτική εκδήλωση διοργάνωσαν την Κυριακή στην Ίνεια τα μέλη της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, αναφέροντας πως οι υποδείξεις και απαιτήσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής, στον αρχικό σχεδιασμό του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα «ουσιαστικά μηδενίζουν και την παραμικρή ανάπτυξη των κτημάτων όχι μόνο όσων βρίσκονται εντός του δικτύου Νatura 2000 αλλά και ολόκληρης της περιοχής μεταξύ των κοινοτήτων και των ορίων του δικτύου Natura».

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Συνύπαρξη ανθρώπου-περιβάλλοντος” και “Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη παρουσία στην Λάρα και στον Ακάμα” κάτοικοι της περιοχής, κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων και μέλη της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα ανέφεραν πως αρνούνται να αποδεχτούν ένα Τοπικό Σχέδιο που είναι «χειρότερο από τη Δήλωση Πολιτικής του 1989» και «θα καταδικάσει τις κοινότητες του Ακάμα σε περαιτέρω μαρασμό».

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως για το θέμα έχουν αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπου ζητούν να μην προχωρήσουν με εξαγγελία του συγκεκριμένου τοπικού σχεδίου την στιγμή που δεν ικανοποιείται κανένα από τα αιτήματα της Ίνειας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναφέρθηκε και στην συνεδρία του Πολεοδομικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να προβεί σε αναθεωρημένη πρόταση προς την Περιβαλλοντική Αρχή και αφαίρεση αρκετών αιτημάτων από το αρχικό σχέδιο. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, “δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συγκεντρωθούμε σήμερα εδώ και να ενημερωθούν οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και την λήψη δραστικών μέτρων”.

Ο κ. Τσίβικος σημείωσε πως αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να μεταβούν στην Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν αρχικά προς την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και ακολούθως θα συμετάσχουν στη 13:00 στη συνεδρίαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι οι οδηγίες της ΕΕ για το Δίκτυο Νatura δεν απαγορεύουν την οιανδήποτε ανάπτυξη εντός ή πέριξ του δικτύου, νοουμένου ότι ακολουθούνται οι καθορισμένες διαδικασίες. Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό με γενικές διατυπώσεις ότι κάποια ανάπτυξη «ενδέχεται» ή «δύναται» να επηρεάσει τους οικότοπους να αποκλείονται από την ανάπτυξη τεράστιες εκτάσεις γης, χωρίς να γίνεται αναφορά πως και ποιούς οικοτόπους ή είδη προτεραιότητας θα επηρεάσει.

Είπε ακόμη πως δεν γίνεται να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Ακάμα και «να αποφασίζει μια μερίδα κυβερνητικών τεχνοκρατών για το μέλλον» τόσο το δικό τους, όσο και των παιδιών τους. Πρόσθεσε πως κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς τη συναίνεση και αποδοχή του από την τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα σημειώνει πως χαιρετίζει την σημερινή Παγκοινοτική συγκέντρωση στην Ίνεια και ενώνουν και την δική τους φωνή για να ακουστεί δυνατά σε όλους όσους αποφασίζουν για τις περιουσίες και τις κοινότητες του Ακάμα.

Επισημαίνουν επίσης πως δεν θα ανεχθούν περαιτέρω καθυστέρηση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα «μετά από 33 χρόνια εμπαιγμού», όπως σημειώνουν, αναφέροντας παράλληλα πως το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι αδιαπραγμάτευτο και ο μηδενισμός της αξίας της γης με τους μηδενικούς συντελεστές και ένταξη σε ζώνες προστασίας Natura χωρίς αποζημίωση και αντισταθμιστικά κίνητρα για την απώλεια χρήσης εδώ και 33 χρόνια «δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό».

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΓΚ)

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ