23.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Μητροπολίτης Πάφου: “Να συνεχίσουμε το έργο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β'”

Την συνέχιση, επέκταση και εμπέδωση του έργου που επιτεύχθηκε τα τελευταία δεκαέξι χρόνια από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β’ επιθυμεί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος παρευρέθηκε και μίλησε σε τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις το τελευταίο τριήμερο, στην Παλαιά Ηλεκτρική, στο ξενοδοχείο Cap St Georges Hotel & Resort και στο Γυμνάσιο Αθηναίνου μιλώντας σε συγχωριανούς του στην γενέτειρά του.

Πολλοί ακόμη και ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, είναι, δεν θεωρούν ότι το έργο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου πρέπει να συνεχιστεί και βρήκε μια μεγάλη αντίθεση και ένα μεγάλο πόλεμο στην ίδρυση της Θεολογικής Σχολής. Ο Μητροπολίτης Πάφου εκτίμησε πως εκείνο που πρέπει να διατηρηθεί είναι ο χαρακτήρας και η παράδοση της κυπριακής εκκλησίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το 1967 ήρθε στην Κύπρο η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα για πρώτη φορά , ήρθε στην Αμμόχωστο την υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος , πήγε στο Μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα και όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε από την άφιξη της με το θρησκευτικό συναίσθημα να είχε πολλαπλασιαστεί τότε.

Ήρθε μετά από αρκετά χρόνια συνέχισε, και μια εικόνα το Άξιον Εστί και πάλι ο κόσμος ένιωσε αυτή την θρησκευτικότητα.

Επεσήμανε ακόμη πως υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες υποδοχές που έγιναν σε λείψανα και εικόνες σε αργά χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία χρόνια , όπως είπε, γινόμαστε μάρτυρες καθημερινής περιοδείας λειψάνων και εικόνων σε ολόκληρη την Κύπρο. Δεν είναι είπε « αυτή η θρησκευτικότητα του λαού μας». Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως αυτό το πράγμα είχε και άλλα συνεπακόλουθα όπως περιπτώσεις εικόνων δακρυρροουσών, είτε θαύματα τα οποία στην πραγματικά δεν ήρθαν και τα οποία καθημερινά διατυμπανίζονταν αλλά και διαψεύδονταν με αποτέλεσμα το συναίσθημα του λαού αντί να κορυφώνονταν ελαττώνονταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β ήταν αυστηρός πρόσθεσε σ’ αυτά τα θέματα. Αυτήν την Εκκλησία που για τόσα χρόνια είχε την δική της παράδοση θα πρέπει ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάφου Γεώργιος, να την διατηρήσουμε.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στον παραδοσιακό μοναχισμό στο Σταυροβούνι στην Τροοδίτισσα, στην Χρυσορογιάτισσα αλλά και στις αναφορές του Ηγούμενου της Τροοδίτισσας που όταν, όπως είπε, « ερχόταν κάποιος για να γίνει μοναχός, του έλεγε όπως για ένα με δύο χρόνια να πηγαίνει σπίτι του να επιστρέφει για λίγες ημέρες και να έβλεπε αν του έκανε ο μοναχισμός ή όχι αλλά και όταν αποφάσιζε ελεύθερα τότε να γινόταν μοναχός».

Αυτό είπε δεν παρατηρείται σήμερα όπου κρυφά από τους γονείς έπαιρναν τα παιδιά, τους βάζουν σε ένα μοναστήρι από το οποίο δεν τους επιτρέπουν να βγουν έστω και αν πέθαινε οποιοσδήποτε συγγενής τους. Αυτό είπε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είναι κάτι που δεν αναφέρεται στην ελευθερία του χριστιανισμού αλλά και σε αυτό που είπε ο Χριστός ότι “όποιος θέλει πίσω μου να έρθει”.

Αυτή την παραδοσιακή θρησκευτικότητα της Κύπρου διαμήνυσε ο Πάφου Γεώργιος “θα την κρατήσουμε σε περίπτωσης εκλογής μου στο ύπατο αξίωμα της εκκλησίας”.

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως το φιλανθρωπικό έργο θα συνεχιστεί και εκεί που υπάρχουν δυνατότητες στην Αρχιεπισκοπή περισσότερο από ότι στην Μητρόπολη Πάφου. Υπήρξαν τόνισε πολλά κληροδοτήματα στην Αρχιεπισκοπή , άνθρωποι που άφησαν πολλές περιουσίες τόσο στα παιδιά τους όσο και στην Εκκλησία, είτε γιατί άλλοι ήσαν άτεκνοι, είτε γιατί έκαναν κάποιο τάμα.

Αυτό είπε θα συνεχίσει να γίνεται και θα επεκταθεί ενώ και το έργο που δημιούργησε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος με τις φοιτητικές εστίες στην Λεμεσό και πάλι θα συνεχιστεί, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ