25.9 C
Paphos
Monday, June 24, 2024

ΠΑΦΟΣ: Συναντήσεις της Επιτροπής Γεωργίας με γεωργοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες ψαράδες 

Συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους τους γεωργούς  αλλά και με τους επαγγελματίες ψαράδες πραγματοποίησε ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στην Επαρχία Πάφου σε μια προσπάθεια να αφουγκραστούν τα προβλήματα των συγκεκριμένων κλάδων.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αναρίτας.
 
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας , και Φυσικών Πόρων,  βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής τους βουλευτές Χαράλαμπο Πάζαρο του ΔΗΣΥ Πάφου, Βαλεντίνο Φακοντή του ΑΚΕΛ Πάφου και Χρύσανθο Σαββίδη του ΔΗΚΟ Πάφου,  ανέφερε πως σήμερα ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας αποφάσισαν να επισκεφτούν την Πάφο για να ακούσουν τα προβλήματα που αφορούν τους γεωργοκτηνοτρόφους , τους ψαράδες αλλά και τους τουρκοκυπριακούς κλήρους. 
Είναι είπε,  σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τρία θέματα που ιδιαίτερα εδώ στην Πάφο είναι πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους  μετά τις πολλές  αυξήσεις. 

Σχετικά με τους κτηνοτρόφους ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως τα κόστη τους έχουν ανεβεί πάρα πολύ χωρίς να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος που πουλούν στις γαλακτοβιομηχανίας και αυτό το επωμίζονται αποκλειστικά οι κτηνοτρόφοι. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε,  κάλεσαν ως Επιτροπή  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας,  τον Υπουργό όπως αναλάβει μια πρωτοβουλία εκπόνησης κάποιου σχεδίου για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων. Επίσης συνέχισε, είναι το θέμα του χαλουμιού το οποίο για τόσα χρόνια ταλανίζει και εξέφρασε την ελπίδα όπως μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας όπου εκεί λέχθηκε από την Νομική Υπηρεσία, όπως είπε,  πως η ποσόστωση πρέπει να εφαρμόζεται .  Είναι εκεί πρόσθεσε,  που καλέσαμε το αρμόδιο Υπουργείο να ασκήσει αυστηρότερους ελέγχους. Καλέσαμε είπε χαρακτηριστικά τους Υπουργούς Εμπορίου και Γεωργίας να αρχίσουν άμεσα ελέγχους , έτσι ώστε, ότι υπάρχει στο ράφι του καταναλωτή να είναι χαλούμι αλλά με τη σωστή πραγματική ποσόστωση. 

Ακολούθησε  σύσκεψη στα Γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών και ακολούθως σύσκεψη με τους επαγγελματίες ψαράδες στο Σωματείο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Μουττάλου.

Σε σχέση με τους κλήρους και κατά πόσο είναι κατοχυρωμένοι οι ιδιοκτήτες τους ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως στην Πάφο είναι μια ιδιάζουσα περιοχή. Ενδεικτικά είπε πως στην Πάφο καλλιεργούνται τουρκοκυπριακοί κλήροι από αυτόχθονες. 
Αναφορικά με τους επαγγελματίες ψαράδες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων ανέφερε  πως έχουν σοβαρότατα προβλήματα  τόσο με το αλιευτικό καταφύγιο αλλά και με την απώλεια εισοδημάτων.  Θέλουμε σημείωσε, “ να δούμε και εμείς ως Επιτροπή Γεωργίας πως θα τους στηρίξουμε , για αυτό βρισκόμαστε και σήμερα στην Πάφο”.

Ερωτηθείς από που προέρχεται η απώλεια εισοδημάτων των επαγγελματικών ψαράδων ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στην μειωμένη προσέλευση τουρισμού, και στον Ουκρανικό πόλεμο που δυσχέραινε την πώληση των προϊόντων τους.  Αλλά και στα εισαγόμενα ψάρια. Είναι εδώ είπε που πρέπει να εν σκύψουμε για να δούμε πως προστατεύουμε τους επαγγελματίες ψαράδες.   

“κοινοτάρχης Αναρίτας» 

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αναρίτας Μιχάλης Νικάνδρου  ανέφερε πως η κοινότητα της Αναρίτας πριν μερικές δεκαετίες στην ολότητα της οι κάτοικοι της ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα πρόσθεσε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ελάχιστοι δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους τομείς. Ευχήθηκε επίσης με την συζήτηση να επιλυθούν κάποια από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι, έτσι ώστε να βοηθηθούν να παραμείνουν στο επάγγελμα και να ενταχθούν και άλλοι νέοι άνθρωποι, γιατί, όπως εξήγησε είναι τομείς που τους χρειάζεται η οικονομία της χώρας μας. Εμείς το Κ.Σ. Αναρίτας συνέχισε, είμαστε στην διάθεση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την επίτευξη των σκοπών και στόχων σας. 
 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ