15.9 C
Paphos
Sunday, March 26, 2023

ΠΑΦΟΣ: Ο Σίμος μας μίλησε για την επικίνδυνη δουλειά του Delivery

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται αυτές τις μέρες λόγω και της κακοκαιρίας για το επάγγελμα του ντελιβερά, του εργαζόμενου που πρέπει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, παντώς καιρού να διανύσει μια απόσταση κάποτε και μέσα σε καταρρακτώδεις βροχές για να μας παραδώσει την παραγγελία μας.

Το επάγγελμα είναι άκρως επικίνδυνο για πολλούς λόγους κάτι που αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά με τα πολλά τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν σε κάθε σημείο της πόλης με οδηγούς delivery. Λίγο η βιασύνη των delivery boys να παραδώσουν έγκαιρα την παραγγελία και πολύ περισσότερο η δική μας οδική συμπεριφορά που συχνά είναι επιθετική αποτελούν τις αιτίες για αρκετές από αυτές τις οδικές συγκρούσεις.

Το PafosPress θέλοντας να ρίξει φως στο σκεπτικό που έχει ένας οδηγός delivery, κάθισε για τους σκοπούς της συνέντευξης πίσω από το τιμόνι και μίλησε με ένα deliverα, τον Σίμο Κριθαρίδης ο οποίος μας είπε όλα όσα συμβαινουν στη δουλειά αλλά και όλα όσα απασχολούν ένα νέο παιδί που κάνει αυτό το επάγγελμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η δουλειά μας είναι όντως επικίνδυνη. Όχι γιατί το οδήγημα είναι δύσκολο αλλά επειδή γενικά ως οδηγοί δεν έχουμε και την καλύτερη συμπεριφορά στον δρόμο, είμαστε πολύ συχνά επιθετικοί στον τρόπο που οδηγούμε, πολλές φορές βιαστικοί και συχνά παρουσιάζουμε και άσχημη συμπεριφορά. Επίσης είμαστε βιαστικοί, και δεν αναφερομαι μόνο στους οδηγούς delivery αλλά στους οδηγούς στην πλειοψηφία τους οπότε αυτό είναι συχνά και το κύριο αίτιο για τα συχνά ατυχήματα.

Ερωτηθείς ο Σίμος να μας απαντήσει γιατί οι οδηγοί κατοίκον παράδοσης φαγητού ή καφέ τρέχουν και μοιάζουν λες και είναι αφηνιασμένοι σχολιάζει πως αυτό δεν οφείλεται στη δική του περίπτωση στον εργοδότη, δηλαδή δεν του ασκείται πίεση να παραδόσει το “πακέτο” σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο αλλά ο ίδιος επιθυμεί για να ικανοποιήσει τον πελάτη να το πάει άμεσα και δίχως χρονοτριβή. Αυτό βέβαια, προσθέτει, πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και όχι με παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κάτι που θα καταστήσει την παράδοση ακόμη πιο δύσκολη και ίσως και επικίνδυνη.

Αναφορικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα των οδηγών απέναντι κυρίως σε όσους οδηγούν μοτοσυκλέτα ο Σίμος Κριθαρίδης αναφέρει πως πολλοί οδηγοί δεν σταματάνε σε αλτ, άλλοι δεν ανάβουν την ένδειξη για στρίψιμο και κάποιοι περνάνε ακόμη και με κόκκινο. Όλα αυτά προσθέτει αν τα συνυπολογίσεις και με μια μέρα που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες αντιλαμβάνεσαι ότι το να παραδώσεις μια παραγγελία είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται προσοχή.

Στην ερώτηση αν ο μισθός και τα φιλοδωρήματα είναι καλά και μεγάλα αντίστοιχα ο Σίμος χαμογελάει απαντώντας με φειδώ ότι “είναι καλά”. Να σας πω κάτι, προσθέτει, που τουλάχιστον εγώ έχω παρατηρήσει. Ο μισθός είναι πάνω κάτω ο ίδιος παντού και άλλωστε όσοι κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα πράγματα όπως και σε άλλους κλάδους αυτά είναι και σίγουρα και πάντα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Αναφορικά με τα “τιπς”, τα γνωστά φιλοδωρήματα η δική μου εμπειρία, προσθέτει, είναι ότι μπορεί να φανείς τυχερός και να πάρεις ένα καλό φιλοδώρημα μπορεί και να πέσεις από τα σύννεφα από πελάτη ο οποίος περιμένει εναγωνίως να του επιστρέψεις 5 και 10 σεντ. Εκείνο στο οποίο έχω καταλήξει ως συμπέρασμα, λέει, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να έχεις μεγάλες προσδοκίες για φιλοδώρημα ειδικά αν πάρεις μια παραγγελία σε ένα πελώριο σπίτι ή ένα μεγάλο και κυριλέ γραφείο. Διαπίστωσή μου είναι, έστω ποσοστιαία, ότι εκείνοι που φαινομενικά δείχνουν ότι μπορεί να έχουν περισσότερη ανάγκη τα χρήματα συνήθως είναι πιο γενναιόδωροι.

Κλείνοντας και ζητώντας από τον φιλοξενούμενο μας να στείλει ένα μήνυμα σε όσους μπορεί να χρειάζονται σε καθημερινή ή όχι βάση μια κατοίκον παράδοση είπε ότι καλό θα ήταν ο κόσμος να είναι πρώτα απ’ όλα ευγενικός. Ένα χαμόγελο και μια καλημερά ή μια καλή κουβέντα μας βοηθάει και μας να είμαστε καλύτεροι και πιο επαγγελματίες στη δουλειά μας. Διαφορετικό είναι να πας σε ένα σπίτι να παραδώσεις φαγητό ή καφέ και αλλιώς βλέπεις τον πελάτη αν είναι απότομος, αγενής και απααιτητικός.

Επίσης σε σχέση με τους οδηγούς στο δρόμο ο Σίμος είπε ότι όλοι μας, deliverαδες ή μη έχουμε ευθύνη να είμαστε συνετοί στην οδήγησή μας και να σεβόμαστε, να δείχνουμε ωριμότητα και να σκεφτόμαστε ότι από μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να χαθεί μια ζωή. Τέλος αναφορικά με το θέμα του μπουρμπουάρ ο Σίμος αρκέστηκε να πει ότι ο καθένας ότι τον ευχαριστεί κάνει, δεν είναι απαραίτητο να δώσει μεγάλο φιλοδώρημα αν και σίγουρα οι νέοι που κάνουν αυτό το επάγγελμα από τα “τιπς” καλύπτουν σημαντικό μέρος των καθημερινών τους αναγκών.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ