Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου αποστέλνουν οι μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Πάφου με την ελπίδα ότι θα αναθεωρήσει τα μέτρα για να επιτραπεί στους τελειόφοιτους μαθητές να έχουν τις ίδιες δυνατότητες δια ζώσης φοίτησης με τους υπόλοιπους μαθητές στις άλλες πόλεις.
Οι εκπροσώποι των Κεντρικών Μαθητικών Σχολείων της Πάφου μέσα από την επιστολή που ακολουθεί ζητούν ίση μεταχείριση και επικαλούνται το θεμελιώδες δικαίωμα φοίτησης το οποίο διασφαλίζεται από το Άρθρο 20 του Συντάγματος, απαιτώντας ταυτόχρονα την αναθεώρηση των εξαγγελθέντων μέτρων, έστω όσον αφορά στους τελειόφοιτους συμμαθητές τους.
Διαβάστε την επιστολή αυτούσια
Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Απευθυνόμαστε σε εσάς, με όλο το χρέος που πλαισιώνει τη μαθητική θέση κατά την ασταθή αυτή περίοδο που διανύουμε .
Ως πρόεδροι του ΚΜΣ των σχολείων μας, ως αληθινή έκφραση της μαθητιώσας νεολαίας, πέραν πολιτικών αγκυλώσεων και κινήτρων, αναλαμβάνουμε το καθήκον να σας μεταφέρουμε το βάρος του μαθητικού «διλήμματος»- της θέλησης δηλαδή των μαθητών της επαρχίας μας να μετέχουν της προσφερόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, παρά τα ανάρμοστα μέτρα που έλαβε η πολιτεία και το μη-βιώσιμο σχολικό πλαίσιο που διαμόρφωσε.
Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση της χώρας μας και την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός νέου περιοριστικού πλαισίου. Ωστόσο, είναι φανερό πως η αυθαίρετη «αποδέσμευση» σε επαρχιακό επίπεδο των τελειόφοιτων από τη δια ζώσης εκπαίδευση προκαλεί αναπόφευκτα ένα εκπαιδευτικό χάσμα στους κόλπους της παιδείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της επαρχίας μας θα κληθούν να παρακαθίσουν εν τέλει σε κοινές εξετάσεις (Παγκύπριες και Εξετάσεις Τετραμήνων) υπό ίσους όρους με τους συμμαθητές των επαρχιών όπου η φοίτηση συνεχίζεται με φυσική παρουσία στις σχολικές τάξεις. Το εν λόγω εκπαιδευτικό «κενό» εξάλλου, ήδη υφίσταται σε ενδοσχολικό επίπεδο όσον αφορά στους μαθητές που τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Προφανώς, υπό τα ισχύοντα μέτρα, το μαθητικό σχήμα των δύο ταχυτήτων μέλλει να λάβει ευρύτερες διαστάσεις.
Συνεχίζοντας, θεωρούμε άδικη την επιλεκτικότητα στην αναστολή της λειτουργίας των Λυκείων , δεδομένου ότι Γυμνάσια και Δημοτικά συνεχίζουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους. Είναι φανερό ότι η παύση των μαθημάτων του Λυκειακού κύκλου δεν συνιστά καίριας φύσεως προϋπόθεση για την ανακοπή της εξάπλωσης του ιού αν δεν συνοδευτεί με το καθολικό κλείσιμο των σχολείων (απευκταία εξέλιξη) , συνεπώς η «μερική» αντιμετώπιση του ζητήματος δεν μπορεί να αλλάξει τα υγειονομικά δεδομένα.
Επιθυμούμε επίσης να επισημάνουμε πως, παρά τις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του ΥΠΠΑΝ, το σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας υστερεί και δεν δύναται να συγκριθεί με την λειτουργικότητα των δια ζώσης μαθημάτων. Τα περισσότερα σχολεία δεν κατέχουν τα μέσα ή τους πόρους για να εξασφαλίσουν την ποιότητα διαδικτυακής σύνδεσης καθηγητών-μαθητών. Η υπερφόρτωση του συστήματος είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα όσον αφορά στα πολυπληθέστερα σχολεία των επαρχιών μας.
Εντός αυτών των πλαισίων, υποστηρίζουμε πως είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι όροι λειτουργίας των σχολείων μας, υπό την προοπτική της αποτελεσματικότερης εκπαιδευτικής λειτουργίας.
Κύριε υπουργέ, επικαλούμαστε το θεμελιώδες δικαίωμα φοίτησης όπως διασφαλίζεται από το Άρθρο 20 του Συντάγματος και απαιτούμε την αναθεώρηση των εξαγγελθέντων μέτρων, έστω όσον αφορά στους τελειόφοιτους συμμαθητές μας.
Η παρουσία των καθηγητών στον σχολικό χώρο, η διάθεση εκπαιδευτικών αιθουσών και η παράλληλη δυνατότητα αυστηρότερου υγειονομικού ελέγχου, συνιστούν ορθές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των μαθημάτων της τρίτης Λυκείου με φυσική παρουσία.
Ταυτόχρονα, η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να συμβάλει στην αποφόρτιση του ηλεκτρονικού συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσον αφορά στους μαθητές της πρώτης και δευτέρας Λυκείου.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη πως οι τελειόφοιτοι εισήλθαν στην Γ’ Λυκείου ήδη φέροντας το μειονέκτημα της ελλιπούς φοίτησης από την προηγούμενη χρονιά, καθίσταται πρόδηλο πως η άνιση μεταχείριση του ζητήματος μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους συμμαθητές μας.
Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η αποτελεσματικότερη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σε συνάρτηση με τα υγειονομικά μέτρα. Ο έλεγχος της επίδοσης των σχολικών μέσων για την εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά ακόμη μια υποχρέωση που πρέπει να λάβει το ΥΠΠΑΝ, διασφαλίζοντας την πλήρη κάλυψη του συστήματος και επιλύοντας τυχόν τεχνικά προβλήματα.
Ως αντιπρόσωποι των σχολείων μας, αναμένουμε την δικαιότερη διαχείριση του εκπαιδευτικού ζητήματος από τους αρμόδιους φορείς.
Αντώνης Θεμιστοκλέους, πρόεδρος Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, εκ μέρους των προέδρων του Λυκειακού κύκλου επαρχίας Πάφου :
Μάριος Ματής – ΤΕΣΕΚ Πάφου
Μυριάνθης Ευριπίδου – Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου
Φίλιππος Γιαπάνης – Λύκειο Κύκκου Πάφου
Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου – Λύκειο Πολεμίου
Ανδρέας Θεοδώρου – Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου
Μήδεια Καλού – Μουσικό Σχολείο Πάφου
Χρυσοβαλάντης Κουππάρης – Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Πόλεως Χρυσοχούς
Προέδροι Κ.Μ.Σ