27.9 C
Paphos
Tuesday, June 18, 2024

ΠΑΦΟΣ: Κουνουπιδοπανίταρο 2kg, ένας μεζές για καλοφαγάδες- Πως μαγειρεύεται; (pics)

Ένα ακόμη κουνοπιδομανίταρο εντόπισαν σήμερα σε πρωϊνή εξόρμησή τους δυο φίλοι από την Πάφο. Πρόκειται για τους Αγαθόκλη Γεωργίου (Akis Geo) και Μιχαλάκης Ηλιάδη από την Πάφο οι οποίοι βρήκαν ένα μεζέ σχεδόν δυο κιλών, το γνωστό κουνουπιδομανίταρο ή μανιτάρι “μπέηκον” όπως είναι γνωστό λόγω της γεύσης που έχει.

Το συγκεκριμένο μανιτάρι, μερικές φορές και ογκώδες, φτάνει σε βάρος αρκετά κιλά και αναπτύσσεται στις βάσεις των κωνοφόρων δέντρων μοναχικά ή σε ομάδες λίγων ατόμων. Η επιστημονική του ονομασία είναι “Sparassis crispa” και είναι ένα αδύναμο παράσιτο του ριζικού συστήματος του δέντρου και όχι ένας θανατηφόρο μανιτάρι όπως λανθασμένα πολλοί πίστευαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Polyporales
Family (Οικογένεια): Sparassidaceae
Genus (Γένος) : Sparassis
Species (Είδος) : S. crispa

Η ταχύτητα σκοτώνει
  • Επιστημονική ονομασία: Sparassis crispa (Wulfen) Fr
  • Συνώνυμα : Clavaria crispa Wulfen (1781) ,Sparassis radicata Weir 1917
  • Κοινές ονομασίες: Μπέικον, Εβριστέ μαντάρ, στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται μερικές φορές κουνουπίδι – cauliflower
  • Ελληνική ονομασία: Σπάραξη η Σγουρή
  • Κυπριακή ονομασία: Κουνουπιδομανίταρο

Περιγραφή:

Ο σχετικά σπάνιος, εδώδιμος και νόστιμος μήκυτας είναι βασιδίωμα μονοετές, αναπτύσσεται σαν μια μπλεγμένη σφαίρα, μοιάζει με στρογγυλό σφουγγάρι, που έχει διάμετρο μέχρι 40 εκατοστά και ύψος 10-25 εκ. με πολλά φύλλα σαν λοβούς που μοιάζουν σαν ένα σωρό από ζυμαρικά λαζάνια.

Οι λοβοί όταν είναι νεαρά τα καρποσώματα έχουν λευκό-κρεμ χρώμα, έχουν λεία υφή, είναι σκληροί και ελαστικοί αλλά αργότερα πέρνουν ένα  καφέ-πορτοκαλί χρώμα και γίνονται μαλακοί.

Η σάρκα πολύ λεπτή με ευχάριστη οσμή και ήπια γεύση που θυμίζει μπέικον.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα υπόλευκό.

Ομοιότητες

Το Sparassis brevipes καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ρίζες ζωντανών πλατύφυλλων και σπάνια σε κωνοφόρα είδη και παράγει καρποσώματα με κυματιστές αλλά όχι σγουρές κορυφές.

Το μάλλον συχνό, Grifola frondosa, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε κορμούς και ρίζες ζωντανών και νεκρών πλατύφυλλων και σπάνια σε κωνοφόρα είδη και η κάτω επιφάνεια αποτελείται από λευκούς κατερχομένους σωλήνες που καταλήγουν σε πόρους.

Πως μαγειρεύεται;

Αν και στην φύση το Sparassis crispa είναι παρασιτικό, αναπτύσσεται στις ρίζες των κωνοφόρων δέντρων μπορούν να καλλιεργηθούν σε σωρούς-μπάλες από πριονίδια.

Θεωρείται ένας νόστιμος βρώσιμος μύκητας όταν είναι νέος και φρέσκος, αλλά δεν πρέπει να τρώγεται όταν αρχίζει να ωριμάζει και να γίνεται καφέ.

Συχνά το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας είναι να καθαριστεί, μια οδοντόβουρτσα και πολλά τρεχούμενα νερά θα μας απαλλάξουν από χώματα και πευκοβελόνες που έχουν κρυφτεί στην καρδιά του μανιταριού.

Τα κουνουπίδια είναι πολύ νόστιμα όταν ψήνονται ή τηγανίζονται και φυσικά μπορούμε πάντα να τα προσθέσουμε σε σούπες.

Στην Κύπρο συνήθως γίνεται τηγανητό σε μαύρο λάδι ελιάς και με μπόλικο λεμόνι θεωρείται μεζές για καλοφαγάδες. Όταν καταναλώνεται αφήνει στον ουρανίσκο μια αίσθηση από γεύση καπνιστού μπέηκον.

Πληροφορίες: en.wikipedia.org

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ