spot_img
spot_img
21.9 C
Paphos
Monday, October 18, 2021

ΠΑΦΟΣ: Η πρώτη εξωτερική αιμοδοσία μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας

   

Η πρώτη εξωτερική αιμοδοσία μετά από περίοδο τριών περίπου μηνών λόγω της πανδημίας του covid- 19 και του κλεισίματος του Προσωρινού Σταθμού του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου διοργανώνεται σήμερα στις 09:30 το πρωί στο Στρατόπεδο της Κισσόνεργας στην Πάφο , σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας Σωκράτη Μενελάου .

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μενελάου ανέφερε πως σήμερα Δευτέρα διοργανώνεται αιμοδοσία στο στρατόπεδο της Κισσόνεργας μετά από περίοδο τριών ,ενώ τον Ιούλιο μήνα προγραμματίζονται άλλες δέκα με δεκαπέντε αιμοδοσίες στην Επαρχία Πάφου, όπως στην Περιστερώνα , στην Ελληνική Τράπεζα , στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, στην κοινότητα Σαλαμιού, στην εταιρεία Aristo Developers και στο Πολέμι.

   

Πρόσθεσε δε, πως σιγά – σιγά η Επαρχία Πάφου εισέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς συμμετέχοντας στην συνολική προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος. Ενδεικτικά είπε πως , όταν έχουμε την Επαρχία Πάφου για δύο περίπου μήνες κλειστή και καταφέρνουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Επαρχίας σε παράγωγα αίματος, χρησιμοποιώντας πόρους των άλλων επαρχιών, αυτό σημαίνει ότι το εγχείρημα , η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών, αλλά και ο χειρισμός της κατάστασης σε ενιαία βάση , αποδεικνύει την ορθότητα της λήψης της σχετικής απόφασης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε σχέση με την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη ο Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, Σωκράτης Μενελάου , ανέφερε πως δυστυχώς λόγω της κατάστασης, δεν έχουν το περιθώριο και δεν μπορούν να γιορτάσουν την ημέρα αυτή όπως της αρμόζει και όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2014 και σχεδόν κάθε χρόνο που διοργανώνουν μια μεγάλη εκδήλωση – συναυλία στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου με γνωστούς Ελλαδίτες καλλιτέχνες με συμμετοχή αρκετών χιλιάδων κόσμου. Δυστυχώς φέτος συνέχισε, δεν υπάρχει το περιθώριο να διοργανώσουν συναυλία .

Για μας ωστόσο συνέχισε,” δεν παύει να είναι μια πολύ σημαντική ημέρα και ίσως η πιο σημαντική από όλες τις προηγούμενες ημέρες “, γιατί , όπως εξήγησε, “παρόλο που δεν μπορούν να την γιορτάσουν, οι μήνες που προηγήθηκαν , έχουν αποδείξει ότι η ευαισθησία των Κυπρίων αιμοδοτών είναι στο πιο υψηλό επίπεδο που μπορεί να είναι” .

Όπως ανέφερε,” με τις φυσιολογικές ανησυχίες και τους φόβους που είχαμε όλοι μας,καταφέραμε και πείσαμε τον κόσμο ναι μεν να μείνει σπίτι αλλά από την άλλη να βγει για μισή ώρα στο Σταθμό Αιμοδοσίας και να προσφέρει αίμα”.

Επεσήμανε δε, πως όλες οι χώρες αντιμετώπισαν προβλήματα επάρκειας αίματος, ωστόσο σημείωσε η Κύπρος αν και είχε τις κακές μέρες, με τις εκκλήσεις και την αποστολή συχνών μηνυμάτων την περίοδο των τριών μηνών , -παρόλες τις αλλαγές των σταθμών αιμοδοσίας- , ο κόσμος πάλι βρήκε ευκαιρία, πήγε στους σταθμούς αιμοδοσίας και πρόσφερε αίμα, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία το πολυτιμότερο δώρο ζωής προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ακολούθως ο κ. Μενελάου αναφέρθηκε στην αιμοδοσία που έγινε στην μνήμη του υποσμηναγού Πανίκου Ερωτοκρίτου την περασμένη Παρασκευή, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο παγκύπριο ρεκόρ με την συμμετοχή πέραν των 400 ατόμων και με την συγκέντρωση 470 μονάδων ολικού αίματος.

Στην συγκεκριμένη αιμοσοδία είπε, συμμετείχε προσωπικό από Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο.

Καταλήγοντας ο κ. Μενελάου είπε πως όταν υπάρχει ένας ενιαίος προγραμματισμός μπορεί όλοι οι πόροι να χρησιμοποιηθούν ως αγαθό που ανήκει σε όλους μας.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img