23.9 C
Paphos
Thursday, June 13, 2024

Η Χρύσω Λέφου στην Πάφο – Μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο  Συνέντευξη στο PafosPress

Η Χρύσω Λέφου είναι η πιο αγαπημένη τηλεμαγείρισσα της κυπριακής τηλεόρασης. Η ίδια μέσα από τις εκπομπές της, τα κοινωνικά της δίκτυα αλλά και το πρώτο της βιβλίο, μας φέρνει πιο κοντά στην κυπριακή κουζίνα και τα μυστικά της.  

Με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου της βιβλίου στην Πάφο, την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στην Παλιά Ηλεκτρική, η Χρύσω Λέφου μιλάει αποκλειστικά στο Pafos Press!  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πως προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο «46 στιγμές από τη ζωή μου – Η γαστρονομία της Κύπρου από γενιά σε γενιά»
Η δημιουργία του βιβλίου προέκυψε από την ανάγκη ολόκληρης της ομάδας να αφήσει κάτι πίσω της. Τη γαστρονομία της Κύπρου στη νέα γενιά. Οι συνταγές του βιβλίου είναι μία παρακαταθήκη της προηγούμενης γενιάς στις επόμενες γενιές. Είμαι ευλογημένη γιατί η ιδέα του βιβλίου ήρθε σε μια δημιουργική στιγμή της καριέρας μου και έχοντας δίπλα μου ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα. Με σκληρή δουλειά και καθοδήγηση καταφέραμε να υλοποιήσουμε το βιβλίο, που δεν περιορίζεται μόνο στις συνταγές. Οι αναφορές και οι πρωταγωνιστές από τη γαστρονομία της Κύπρου, καθώς και οι 4 θεμελιώδεις πυλώνες της κυπριακής κουζίνας κάνουν αυτό το βιβλίο μοναδικό και σίγουρα ξεχωριστό.  

Τι θα διαβάσουμε στο πρώτο σου βιβλίο; 
Στο βιβλίο θα βρείτε 46 συνταγές από την κυπριακή κουζίνα. Που είναι χωρισμένες σε 6 κατηγορίες. Το φίλεμα, τα αρτοποιήματα, τις σαλάτες, τα κυρίως πιάτα, το ψάρι, το δώρο της θάλασσας και το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς. Επίσης, όπως είπα και πιο πάνω θα βρείτε μια ανεκτίμητη καταγραφή της γαστρονομίας της Κύπρου.  

Ποιο θα ήταν το ιδανικό για σένα «ταξίδι» για το βιβλίο σου;
Το ωραιότερο «ταξίδι» για το βιβλίο μου θα ήταν να φτάσει σε όλα τα σχολεία. Από το δημοτικό μέχρι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για να διδαχθούν οι νέοι μας την παράδοση και την κουζίνα της Κύπρου. Να  είναι το βιβλίο αυτό μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και να αποτελέσει το έναυσμα για να εξερευνήσουν και να καταγράψουν και άλλοι τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά μας.  

Γιατί η κυπριακή κουζίνα έχει τόσο ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους;
Γιατί είναι η κουλτούρα μας. Η πολιτιστική κληρονομιά μας. Αυτή που μας κρατά δεμένους με τις ρίζες μας. Η κυπριακή κουζίνα είναι αυτή που θα μεταλαμπαδεύει στις γενιές που έρχονται τα ήθη και τα έθιμα μας. Στον τίτλο του βιβλίου αναφέρουμε «η γαστρονομία της Κύπρου από γενιά σε γενιά» και αυτό είναι που θέλαμε σαν ομάδα να αφήσουμε παρακαταθήκη στους νέους μας. Μέσα από τις 46 στιγμές της ζωής μου με ιστορίες, γεύσεις και συνταγές από τους προγόνους τις μεταφέρουμε με λεπτομέρεια και πολλή αγάπη στους απογόνους μας.   

Έχεις μιλήσει αρκετές φορές για τη μητέρα σου που ήταν η αφορμή να ασχοληθείς με τη μαγειρική και γενικότερα με την κυπριακή κουζίνα. Ποιες συμβουλές κρατάς από εκείνη;
Η μάνα μου έχει αφιερώσει τη ζωή της στη γαστρονομία της Κύπρου. Είναι ανάμεσα στους αφανείς ήρωες της κυπριακής κουζίνας που την κρατούν άσβεστη και αυθεντική. Οι συμβουλές της μάνας μου από παιδί είναι να μαγειρεύω με αγάπη, να επιλέγω τις καλύτερες πρώτες ύλες και να μην πειραματίζομαι με τις παραδοσιακές μας συνταγές.  

Πως προκύπτει μια νέα συνταγή; Ποιοι δοκιμάζουν πρώτοι τα πιάτα σου;
Για να δημιουργηθεί μια καινούρια συνταγή θέλει ψάξιμο και διάβασμα. Πολύ διάβασμα. Μετά, υπάρχει πάντρεμα των υλικών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη αν η συνταγή πάρει άριστα από την πρώτη δοκιμή. Αν όχι ακολουθούν κι άλλες μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτοί που δοκιμάζουν πρώτοι τα πιάτα μου είναι η οικογένεια και οι φίλοι μου. Πολλές φορές και οι γείτονες (γέλια).  

Ποιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής; 
Οι πιο αυστηροί κριτές είναι τα αγόρια της οικογένειας. Ο σύζυγος και ο γιος μου. Μάλιστα, όταν μου δώσουν συγχαρητήρια από την πρώτη δοκιμή, τότε χαμογελώ και είμαι σίγουρη ότι έφτιαξα αριστούργημα (γέλια).  

Πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και να ακούγεται και στο εξωτερικό η κυπριακή κουζίνα;
Θα έλεγα ότι όλοι μας έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και να γίνει γνωστή η κυπριακή κουζίνα παγκοσμίως.  Η απλότητα των πιάτων, τα λίγα, αλλά ποιοτικά προϊόντα, η νοστιμιά και η αυθεντικότητα κάνουν τη γαστρονομία της Κύπρου ξεχωριστή και μοναδική.   

Στα κοινωνικά δίκτυα είσαι ιδιαίτερα ενεργή. Τι μηνύματα δέχεσαι; 
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί μέσα από τα κοινωνικά δίχτυα ανταλλάσσουμε μηνύματα με ανθρώπους που αγαπούν την κουζίνα και το καλό φαγητό. Τα μηνύματα είναι πολλά τόσο από την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Η απήχηση που έχει η εκπομπή Γευστικό Ταξίδι είναι τεράστια και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κρατική τηλεόραση γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και τον παραγωγό της εκπομπής, αλλά και τη διεύθυνση του ΡΙΚ για το βήμα που μας δίνει καθημερινά για να προβάλουμε την κυπριακή κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Τα μηνύματα ποικίλουν. Άλλα είναι για να εκφράσουν την αγάπη τους, κάποια για να ζητήσουν συνταγή ή συμβουλές, ενώ με πολλούς ανταλλάσσουμε συνταγές και μυστικά.    


Φέτος σε βλέπουμε να παρουσιάζεις δύο εκπομπές στο ΡΙΚ. Πως είναι αυτή η εμπειρία; 
Η εκπομπή είναι μία, απλά τις καθημερινές τα γυρίσματα γίνονται στο στούντιο και τα Σαββατοκύριακα στα χωριά της Κύπρου. Είμαι ευλογημένη γιατί κάνω αυτό που αγαπώ και καθημερινά μαθαίνω, εξελίσσομαι και με την ομάδα της εκπομπή αφήνουμε πίσω μας πολύτιμο υλικό για την επόμενη γενιά.  

Τι άλλο θα ήθελες να κάνεις στην τηλεόραση; 
Θα ήθελα να συνεχίσω να υπηρετώ τη γαστρονομία της Κύπρου. Να παρουσιάζουμε ξεχασμένες συνταγές, να αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα μας και να καταγράφουμε τις μαρτυρίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Δεν σου κρύβω ότι πλέον νιώθω την ευθύνη να μην αφήσουμε τον πλούτο της κυπριακής κουζίνας να χαθεί.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Στα άμεσα σχέδια μου είναι η παρουσίαση του βιβλίου μου σε όλες τις πόλεις με την επόμενη στάση να είναι στην Πάφο, στις 31 Μαρτίου από τις 6-9 το βράδυ στην Παλιά Ηλεκτρική. Θα ήταν ευλογία να το παρουσιάσω και στην Ελλάδα, αλλά και σε Αγγλία και Αυστραλία. Με μεγάλη χαρά, θα ήθελα μαζί με τους συνεργάτες μου, να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη γαστρονομία της Κύπρου μέσα από τα chrysomageiremata.com. Και ίσως σύντομα να ξεκινήσουμε και το 2ο βιβλίο. Όσον αφορά στα τηλεοπτικά σίγουρα θα έχει να κάνει με την παραδοσιακή κουζίνα μέσα από την καταγραφή συνταγών, αλλά και ποια ήταν η ανάγκη ή η αφορμή που οι πρόγονοι μας τις έφτιαχναν. Ένα από τα όνειρά μου είναι να παρουσιάσουμε τους αγρότες του τόπου μας και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.  

Τι θα περιλαμβάνει η παρουσίαση του βιβλίου σου στην Πάφο;
Σίγουρα, δεν θα είναι μία απλή παρουσίαση βιβλίου. Θα έχουμε ομιλίες από ανθρώπους που ασχολούνται και αγαπούν τη γαστρονομία της Κύπρου, ενώ μέσα από τις ομιλίες και μαρτυρίες τους θα αναβιώσουμε και θα ταξιδέψουμε στην Κύπρο του χθες, αλλά και του μέλλοντος. Επίσης, θα έχουμε παρουσίαση και προβολή ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στον τομέα της φιλοξενίας και των πρώτων υλών. Θα έχουμε παραγωγούς, οινοποιούς και εστιάτορες για να μιλήσουν για το δικό τους λιθαράκι στην προώθηση της κυπριακής κουζίνας.  

 

Χρύσω Λέφου –  «46 στιγμές από τη ζωή μου – Η γαστρονομία της Κύπρου από γενιά σε γενιά» 

Παρασκευή 31 Μαρτίου 

18:00 – 21:00 

Παλιά Ηλεκτρική – Πάφος  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ