16.9 C
Paphos
Wednesday, December 6, 2023

ΠΑΦΟΣ: Η απάντηση Ζαννούπα για την ομαδική παραίτηση του ΔΣ του Συλλόγου

Σε σχέση με την επιστολή παραίτησης που απέστειλαν τα 8 Μέλη της Επιτροπής του Δ. Σ. Πάφου, απλά και μόνο θα επαναλάβω αυτά που έγραφα 3 μόλις μέρες πριν σε απάντηση μου στο email του Μέλους κ. Ιάσωνα Τηλεμάχου. Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο:

¨Σε σχέση με το προχτεσινό email που σας απέστειλε το Μέλος του Συμβουλίου του Δ. Σ. Πάφου κ. Ιάσωνας Τηλεμάχου και τα όσα ο κ. Τηλεμάχου ισχυρίζεται, απλά και μόνο να αναφέρω ότι αυτά καταρρίπτονται από την αλληλογραφία που αντάλλαξαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου του Δ. Σ. Πάφου τόσο μέσω email όσο και μέσω viber. Το ολιγότερον που θα ανέμενε κανείς ήταν όπως ο κ. Τηλεμάχου είχε επισυνάψει την αλληλογραφία. Υ. Γ. Από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ζήτησα όπως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου ηχογραφούνται. Με εξαίρεση 1 Μέλος, τα υπόλοιπα διαφωνούν ως εκ τούτου οι συνεδριάσεις δεν ηχογραφούνται. Την ίδια στιγμή τόσο οι συνεδριάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου όσο και του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων και ηχογραφούνται και οπτικογραφούνται (όταν υπάρχει η δυνατότητα). Το γιατί τα Μέλη του Δ. Σ. Πάφου αρνούνται … καλό θα ήταν να ρωτήσετε τα ίδια.¨

Από την άλλη, κάποια πράγματα θα πρέπει να μπουν στη θέση τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από το βράδυ της 22-09-2020 (ημέρα που εκλέγηκα Πρόεδρος του Δ. Σ. Πάφου), κάποια Μέλη της Επιτροπής δεν αποδέχτηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου άρχισαν να παραφέρονται στις συνεδριάσεις, να βρίζουν, να φωνάζουν και να προσβάλλουν. Αντιλαμβανόμενος αυτό αλλά και προς το σκοπό αποτροπής του, από την πρώτη κιόλας συνεδρία ζήτησα όπως οι συνεδριάσεις ηχογραφούνται. Σχετική επιστολή απέστειλα και στην Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων. Με εξαίρεση 1 από τους υπογράφοντες, οι υπόλοιποι αρνήθηκαν με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να μην ηχογραφούνται. Την ίδια στιγμή τόσο οι συνεδριάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου όσο και του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων και ηχογραφούνται και οπτικογραφούνται (όταν υπάρχει η δυνατότητα).

Ως προς τα υπόλοιπα, να αναφέρω ότι αυτά τα οποία αναφέρονται στην επιστολή των 8, καταρρίπτονται από την αλληλογραφία που αντάλλαξαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου του Δ. Σ. Πάφου τόσο μέσω email όσο και μέσω viber. Το ολιγότερον που θα ανέμενε κανείς, ήταν όπως οι υπογράφοντες την παραίτηση τους είχαν επισυνάψει την αλληλογραφία.

Σε σχέση με την Επιτροπή σεμιναρίων να αναφέρω ότι εξ’ υπαρχής ζήτησα να μην είμαι Μέλος αυτής για να δοθεί ελευθερία στα Μέλη. Πλην όμως είχα ενεργό ρόλο σε αυτή, και ειδικά σε σχέση με τα σεμινάρια του AML όπου τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 ανέλαβα με δική μου πρωτοβουλία να ενοποιήσω τους συνολικούς χρόνους συμμετοχής του κάθε συμμετέχοντα αλλά και να αποστείλω τη σχετική έκθεση στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Παράλληλα είχα και την ευθύνη για την έκδοση των βεβαιώσεων αλλά και ενεργό ρόλο στην παραγγελία και ετοιμασία των πιστοποιητικών από το τυπογραφείο αλλά και αποστολή των συνδέσμων στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια.

Ως προς το θέμα της Λέσχης, αξίζουν να αναφερθούν τα εξής:

Από τη στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας από το άτομο μου και δεδομένου ότι με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης η οποία ήταν ήδη σε εξέλιξη, αναγνώρισα το κίνδυνο βιωσιμότητας του Συλλόγου. Χαρακτηριστικά και μόνο το 2019 ο τζίρος των χαρτοσήμων που πούλησε ο Δ. Σ. Πάφου ήταν κοντά στο € 1000000,00. Δεδομένου ότι το ποσοστό μεταπώλησης ήταν 2% ο Σύλλογος είχε το 2019 έσοδα € 20000,00 από τη μεταπώληση των χαρτοσήμων.

Με αυτά υπόψιν, θα έπρεπε να σκεφτούμε ως Σύλλογος να βρούμε πηγές εισοδημάτων για αναπλήρωση της απώλειας των € 20000,00 τα οποία ήταν περίπου το 60% των συνολικών εισοδημάτων του Συλλόγου.

Η λύση που πρόκρινα ήταν η εξής: Να κρατήσουμε τη Λέσχη και σε αυτή να διεξάγουμε τα σεμινάρια που απαιτείται κάθε δικηγόρος να παρακολουθήσει κάθε χρόνο για ανανέωση της άδειας του (8 μη πιστοποιημένες ώρες + 4 πιστοποιημένες ώρες + 10 ώρες AML ανα γραφείο). Η Λέσχη μπορεί να φιλοξενήσει 100+ άτομα. Εάν λάβουμε υπόψιν ότι στην Πάφο έχουμε περίπου 400 δικηγόρους σημαίνει ότι ο κάθε δικηγόρος θα πρέπει να παρακολουθήσει περίπου 5 – 6 σεμινάρια το χρόνο. Εάν πολλαπλασιάσουμε το 400 με το 5 μας δίνει τον αριθμό 2000 (άτομα). Εάν το 2000 (άτομα) το διαιρέσουμε με τα άτομα (100) τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στη Λέσχη, μας δίνει τον αριθμό 20. Αυτό σημαίνει ότι 20 φορές το χρόνο θα χρησιμοποιηθεί η Λέσχη για σκοπούς σεμιναρίων. Εάν για την κάθε συμμετοχή γίνεται χρέωση € 10,00 σημαίνει ότι για τα 2000 άτομα θα έχει ο Σύλλογος εισόδημα € 20000,00. Όσα ακριβώς ήταν τα έσοδα του από τη μεταπώληση των χαρτοσήμων για το 2019.

Εν κατακλείδι, η Λέσχη θα ήταν το αντιστάθμισμα στην απώλεια εσόδων από τον τερματισμό της μεταπώλησης των χαρτοσήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα Μέλος δεν παρουσίασε καμία άλλη εισήγηση.

Το καλοκαίρι του 2021, μετά από μαραθώνιες προσπάθειες, ο Σύλλογος υπέγραψε άδεια χρήσης με τη εταιρεία Nodivo Trading Ltd. Είναι γεγονός ότι τότε η σύζυγος μου εργαζόταν σε αυτή την εταιρεία, πλην όμως ουδέν μεμπτόν υπήρχε καθ’ ότι η Nodivo Trading Ltd ήταν οι μόνοι ενδιαφερόμενοι και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο. Από την άλλη ούτε οι όροι εργοδότησης της συζύγου μου βελτιώθηκαν αλλά ούτε και εγώ ή η σύζυγος μου είχαμε ποτέ οποιοδήποτε όφελος από τη Nodivo Trading Ltd. Και προκαλώ οποιοδήποτε από τους 8 υπογράφοντες έχει το οποιοδήποτε στοιχείο να το αποκαλύψει.

Το τι ακολούθησε μετά που η Nodivo Trading Ltd αποφάσισε να πωλήσει την εμπορική εύνοια (Goodwill) φαίνεται στην αλληλογραφία που αντάλλαξαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου του Δ. Σ. Πάφου τόσο μέσω email όσο και μέσω viber και η οποία καταρρίπτει τα όσα οι 8 υπογράφουν. Η δε αναφορά ότι δήθεν η Μαριλένα Πατσαλίδου εξουσιοδοτήθηκε να κάνει τις αλλαγές επί του συμβολαίου καταρρίπτεται από την αλληλογραφία. Επίσης καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός ότι δήθεν ο νέος Αδειούχος συμφώνησε με τις αλλαγές που πρότεινε η κ. Πατσαλίδου.

Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, ο Σύλλογος μέσω μου εισέπραξε μέχρι και το τελευταίο Ευρώ που η Nodivo Trading Ltd όφειλε σε αυτόν. Παράλληλα, υπογράφηκε νέο συμβόλαιο με άλλο πρόσωπο (φυσικό πρόσωπο) με 3 εγγυητές και όρους πανομοιότυπους με αυτούς της Nodivo Trading Ltd.

Η δε αναφορά ότι ο Πρόεδρος του Δ. Σ. Πάφου κατέχει μετρητά του Συλλόγου είναι πέρα για πέρα ψευδής. Τα μόνα μετρητά ιδιοκτησίας του Συλλόγου τα οποία δόθηκαν στον Πρόεδρο ήταν τα οφειλόμενα από τη Nodivo Trading Ltd τα οποία δόθηκαν στην υπάλληλο του Συλλόγου και τα οποία κατατέθηκαν στην τράπεζα αφού αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό για την καταβολή στις Ιδιοκτήτριες του ενοικίου της Λέσχης των μηνών Μαΐου και Ιουνίου 2022 το οποίο ο Σύλλογος τους όφειλε. Βεβαίως εάν οι 8 έχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος κρατά χρήματα του Συλλόγου καλό θα ήταν να τα κοινοποιήσουν. Δεν έχουν και δεν θα βρουν γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει στην κατοχή του χρήματα του Συλλόγου.

Ως προς τις αναφορές ότι οι προηγούμενοι Αδειούχοι ήταν οι μόνοι ευνοούμενοι, καλό θα ήταν οι 8 να απαντήσουν ως προς το πώς ενδιαφέρει το Σύλλογο εάν 2 ιδιώτες έκαναν ιδιωτική συμφωνία μεταξύ τους αλλά και να υποδείξουν τι ζημιά υπέστη ο Σύλλογος.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό το οποίο περίτρανα αποδεικνύεται ήταν ότι με τους σωστούς χειρισμούς του Προέδρου, βρέθηκε νέος Αδειούχος να αντικαταστήσει τη Nodivo Trading Ltd χωρίς ο Σύλλογος να χάσει Ευρώ, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος διασφάλισε τα δικαιώματα του στη Λέσχη έτσι ώστε ο Σύλλογος να συνεχίσει να υπάρχει.

Οτιδήποτε άλλο λεχθεί είναι εκ του περισσού. Τα γεγονότα βοούν.

Σάββας Ζαννούπας
Πρόεδρος Δ. Σ. Παφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ