24.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

ΠΑΦΟΣ: Εντυπωσιακή και πρωτότυπη η εκδήλωση “Της Τέχνης Συναπάντημα”

Το πολιτιστικό γεγονός «Της Τέχνης Συναπάντημα» που συνδιοργάνωσαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Πετρίδειο Ίδρυμα στο πλαίσιο συνεργασίας τους που εγκαινίασαν χτες , πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον Πολυχώρο Πολιτισμού της Παλιάς Ηλεκτρικής ενθουσιάζοντας το φιλότεχνο κοινό της Πάφου.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, πρόκειται για ένα τρίπτυχο πολιτιστικό γεγονός που προσδοκεί στην προαγωγή του πολιτισμού στην πόλη μας και στην ανάδειξη της δημιουργικής συνύπαρξης των τεχνών. Τρεις φωτογράφοι περπατώντας στους στίχους του ποιητή συναντούν τέσσερις μουσικούς σε μια πανδαισία εικόνας και ήχου.

Ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δρ. Στέλιος Σοφόκλη ανέφερε πως στόχος τους άλλα και ευχή τους είναι να ερεθίσουν και πάλι το ενδιαφέρον όλων αυτών οι οποίοι πριν μερικά χρόνια έκαναν την πόλη μας αλλά και την Κύπρο μας πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε όλες τις γωνιές της υφηλίου, και που δυστυχώς οι αδυναμίες μας , τους άφησαν στον δικό τους μικρόκοσμο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σήμερα συνέχισε, θα παρακολουθήσουμε κάτι το οποίο ονομάζουμε “Δημιουργία”, κάτι που μια ομάδα ανθρώπων της φωτογραφικής τέχνης περπατώντας δια μέσου και πάνω στους στίχους της εφαρμοσμένης ποίησης, πέρασαν στην αντίπερα όχθη, σε ένα συναπάντημα με την μουσική τεσσάρων μουσικών για να δημιουργήσουν αυτό το υπέροχο οπτικό και ακουστικό θέαμα που θα ερεθίσει όλα τα πολιτιστικά αισθήματα μας.

Η ουσία συνέχισε, είναι ότι “έγινε μια προσπάθεια όχι απλά να παρουσιάσουμε κάτι αλλά να δημιουργήσουμε μαζί με δικούς μας ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά μέσα από τα εκθέματα τους ή τους ακούμε μέσα από τα μουσικά τους γαργαλίσματα των αυτιών μας, ή που με σοβαρότητα διαπερνούν οι στίχοι τους τα ευαίσθητα αισθήματα της ψυχής μας, καταφέραμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να τους φέρουμε μαζί και να δημιουργήσουν κάτι που θα μας δωρίσουν απόψε” . Ακολούθως ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ευχαρίστησε το ΔΣ του Πετριδείου Ιδρύματος και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Μιχαλάκη Μαραθεύτη, για την οικονομική στήριξη που συνέβαλε στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του και τον Δήμο Πάφου για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας της παλιάς Ηλεκτρικής.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το Πετρίδειο Ίδρυμα εδώ και κάποιο καιρό στην προσπάθεια τους να αναδείξουν το πολιτισμό στην Πάφο έχουν εισάξει μια πολιτική συνεργασίας με όλα πολιτιστικά σωματεία της πόλης μας. Ο πολιτισμός μιας πόλης συνέχισε, είναι ο καθρέφτης του πνευματικού της επιπέδου , σημειώνοντας πως η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Της Τέχνης Συναπάντημα» θα μας πείσει όλους ότι το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης μας έχει ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Χαρακτήρισε τέλος πρωτοποριακή την εκδήλωση.

Στο μεταξύ σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου που ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μακαρίου ανέφερε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση αφού η φωτογραφία, η μουσική και η ποίηση συναντιόνται και συνδυάζονται προσφέροντας μια πανδαισία εικόνας, λόγου και ήχου, προσθέτοντας πως η ταυτόχρονη παρουσία στον ίδιο χώρο καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων από διαφορετικές σχολές, τεχνοτροπίες και θεματολογία, προσδίδει στην εκδήλωση αυτή μια ιδιαίτερη σημασία που ξεπερνά τα συνηθισμένα πλαίσια.

Ο κ. Μακαρίου διαβεβαίωσε πως ως αντιδήμαρχος Πάφου, θα συνεχίσει να ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην αναβάθμιση του πολιτισμού στην πόλη μας και στην περαιτέρω αναβάθμιση της. Ακολούθως συνεχάρη τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Πετρίδειο Ίδρυμα για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν την εκδήλωση, καθώς και όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και συμβάλουν με το ταλέντο τους.

Πρόσθεσε τέλος πως η συν δημιουργία και η συνέργεια αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο πολιτισμός στην πόλη μας δεν έχει μόνο ένα βαρύ παρελθόν. Έχει επίσης ένα δραστήριο παρόν και ευοίωνο μέλλον.

Συντελεστές του πολιτιστικού γεγονότος είναι οι φωτογράφοι Ειρήνη Μπουρνού, Ανδρέας Δρουσιώτης, Θεοδώρα Ζάγγουλου- Κουννά , και οι μουσικοί Μαρία Αβραάμ – φλάουτο, Σταύρος Σάββα – ακορντεόν, λαούτο, Μάριος Σάββα – βιολί και Θράσος Ανδρέα – κιθάρα .
Ακόμη στην ποίηση ήταν ο Ανδρέας Πετρίδης. Ξεχωριστή τόνο στην βραδιά έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από την Μαρίνα Αθανασίου – Τάκη και τον Νίκο Λεκκό.

Την εκδήλωση συντονίσε ο δημοσιογράφος Μάριος Ιγνατίου.

Σημειώνεται πως η έκθεση φωτογραφίας (μέρος του τρίπτυχου) θα παραμείνει ανοικτή στις 16 και 17 Απριλίου, ημέρες Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00 π.μ. και 16:00-20:00 μ.μ. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οπτικογραφημένο υλικό της επίσημης εκδήλωσης.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου, κύριου Φαίδωνα Φαίδωνος και η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ