27.9 C
Paphos
Sunday, July 14, 2024

Πάφος 2017…εις τα εξ ων συνετέθη [του Λεόντιου Τσέλεπου]

Με αφορμή την κάθοδο του παγκόσμιας φήμης καλλιτέχνη γκράφιτι Millo για δεύτερη φορά και την ολοκλήρωση του νέου του έργου/γκράφιτι στην επαρχία μας, αναπόλησα την χρονιά που η Πάφος περηφανευόταν ότι ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σε αυτή τη χρονιά ορόσημο, μαζί με την πόλη νιώθαμε και εμείς (εθελοντές και μη) περήφανοι και παθιασμένοι για την Πάφο μας. Το Πάφος με Πάθος ήταν το σύνθημα μας και μετέδιδε ενθουσιασμό και μια εορταστική ατμόσφαιρα σε κάθε δράση-εκδήλωση. Η χρυσόσκονη, πλέον, όχι μόνο έκατσε, αλλά εξαφανίστηκε!! Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, μετατράπηκε σε ένα Ανοικτό Εργοτάξιο!!

Δεν έχω σκοπό να κριτικάρω, να επιρρίψω ευθύνες ή να δακτυλοδείξω κάποιον αφού φταίμε όλοι! Ούτε μου αρέσει να παρελθοντολογώ και να κλαίω πάνω από χυμένες καρδάρες. Απλά με πήρε το παράπονο 5 χρόνια μετά και ελπίζω να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση της επόμενης μέρας του Πάφος 2017.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Γεωργία Ντέτσερ (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Πάφος 2017) δήλωνε στην εισαγωγή τους προγράμματος 2017 ότι «Το σημερινό πρόγραμμα αναπτύχθηκε στα γερά θεμέλια της ευρηματικής πρότασης για το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, ένα “εργοστάσιο” δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού που είναι ανοικτό σε χώρο και χρόνο αλλά κυρίως είναι ανοικτό στον άνθρωπο, τον δημιουργό, τον θεατή, τον ντόπιο, τον ξένο μόνιμο κάτοικο, αλλά και στον επισκέπτη, τον μετανάστη, τον σύγχρονο ταξιδιώτη. Και το πρόγραμμα είναι ευρηματικό…δημιουργώντας ευκαιρίες και προοπτικές και οικοδομώντας γέφυρες ανάμεσα στους κατοίκους της Πάφου, ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, ανάμεσα στην Πάφο, την Κύπρο, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αυτό το άνοιγμα που είναι ταυτόχρονα και γεφύρωμα και σύνδεση (ενίοτε και επανασύνδεση), όλων όσα έχουν διαχωριστεί, εκφράζεται με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς»…».

Τι απόμεινε από τα πιο πάνω? Ποια είναι η παρακαταθήκη (legacy) που άφησε? Το κληροδότημα του Πάφος 2017, συναντιέται πλέον, μόνο στις υποδομές που δημιουργήθηκαν και στα έργα εξωραϊσμού της πόλης.

Οι πλείστες (για να μην είμαστε μηδενιστές) δράσεις, εκδηλώσεις, συνεργασίες, καλλιτεχνικά γεγονότα διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθη!! Οι πορτοκαλί φανέλες των εθελοντών παραμένουν κρεμασμένες, τα πόστερ ξεθωριασμένα στις στάσεις λεωφορείων, τα σχολεία εν δράσει και οι δάσκαλοι/καθηγητές που εμπλέκονταν βρήκαν άλλα ενδιαφέροντα και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Πάφος 2017 τράβηξαν για άλλες πολιτείες μαζί με τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία που είχαν συλλέξει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Δεν χρειάζεται όμως να φιλοξενούμε κάθε χρόνο τη φιλαρμονική του Βερολίνου, τους Yamato, τον Μπρέκοβιτς στην Πέτρα του Ρωμιού, την Chiharu Shiota, την Luz Casal και τόσους άλλους για να θεωρείται ότι ο πολιτισμός της πόλης ανθεί ή ότι κάνουμε κάτι εκπληκτικό!!!

Αρκεί ένα ετήσιο πρόγραμμα, ένα ολοκληρωμένο πλάνο με θεματικές γραμμές για να επανέλθει το πάθος στους εθελοντές και τα σχολεία και όλοι μαζί να επαναλειτουργήσουμε το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού!! Είμαι σίγουρος ότι και οι πρώην εργαζόμενοι στον Οργανισμό Πάφος 2017 είναι έτοιμοι να προσφέρουν, αφού ήδη αρκετοί το πράττουν από άλλα μετερίζια και δικές τους δράσεις!

Μετά την επίτευξη των πραγματικά σημαντικών και δύσκολων στόχων προσέλκυσης πανεπιστημιακών σχολών (των οποίων οι εγκαταστάσεις ήδη κτίζονται για να λειτουργήσουν το 2023 – 2024), αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επόμενη μέρα στον τομέα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός, τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία των φοιτητών, των τουριστών αλλά και των κατοίκων της Πάφου και αυτό να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων, και στους τομείς του τουρισμού και του πνεύματος. Ας δούμε όλοι το γενικότερο καλό της πόλης, μακριά από μικροπολιτικές και αρχοντοχωριατισμούς!

Λεόντιος Τσέλεπος*
*Νομικός (LLB, LLM), Σύμβουλος Αθλητικής Διοίκησης (ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master)), εθελοντής Πάφος 2017

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ