21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ως ΔΡΑΣΕ λειτουργούν 14 Δημοτικά στην Πάφο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δ. Μικελλίδης


Δεκατέσσερα σχολεία στην Επαρχία Πάφου λειτουργούν ως ΔΡΑΣΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α’ Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου Δημήτρης Μικελλίδης, προσθέτοντας πως πρόκειται για σχολεία – δράσεις κοινωνικής ένταξης, που στελεχώνονται με επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς και με επιπρόσθετες ώρες για παιδιά, τα οποία είναι αλλόγλωσσα.

Ο κ. Μικελλίδης σημείωσε πως το ποσοστό των ξένων μαθητών στα Δημοτικά της Επαρχίας Πάφου είναι πάνω από 35%. Σε αυτό το ποσοστό, συνέχισε, περιλαμβάνονται μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης, που είναι χρόνια στην Κύπρο και μπορεί να μιλούν ελληνικά καλύτερα και από εμάς. Απλώς είναι η καταγωγή τους από ξένες χώρες.

Ανέφερε, επίσης, πως έχουν διπλασιαστεί οι ώρες διδασκαλίας των αλλόγλωσσων μαθητών και στα υπόλοιπα σχολεία, που δεν εντάσσονται στο ΔΡΑΣΕ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως εξήγησε ο κ. Μικελλίδης, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε τα παιδιά αυτά να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να είναι πιο ομαλή, πιο καλή, και πιο σωστή η ένταξή τους στα Δημοτικά σχολεία, τονίζοντας πως είναι ένας τομέας που τους απασχολεί συνέχεια.

Θεωρώ, είπε, ότι οι πολιτικές που ακολουθούμε και οι οποίες έχουν αλλάξει φέτος, δίδουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι στην βάση των δεδομένων, τα οποία συλλέγουμε από την εφαρμογή των νέων πολιτικών. Επίσης, είπε, “είμαστε έτοιμοι, να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή μικρή ή μεγάλη χρειάζεται για ακόμη καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής για τη μεταναστευτική βιογραφία”.

Ο κ. Μικελλίδης σημείωσε πως έγνοια τους είναι όπως τα παιδιά ενταχθούν ομαλά, ώστε να μάθουν και τη γλώσσα, αλλά και τα σχολεία και οι τάξεις να λειτουργούν, όπως είπε, στην ολότητά τους με τη μεικτή παρουσία Ελληνοκυπρίων και παιδιών από ξένες χώρες, χωρίς προβλήματα στο “μαθησιακό κομμάτι”. Αν υπάρχει μεγάλη ανισορροπία στο θέμα της γλώσσας δημιουργείται ένα εκπαιδευτικό ζήτημα, σημείωσε.

Επιθυμία μας, συνέχισε, είναι να απαμβλύνουμε, να μειώσουμε, να εξαλείψουμε αυτό το θέμα, με την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αλλοδαπά παιδιά. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία και είμαστε σε καλό δρόμο, συμπλήρωσε.

Μέτρο test to stay

Αναφορικά με το μέτρο test to stay ο κ. Μικελλίδης είπε, πως αρχικά υπήρχαν κάποιες μικροαντιδράσεις σε σχέση με τη σκοπιμότητα του μέτρου και το κατά πόσο θα επιτύχει, όμως είπε αυτό από την πρώτη μέρα έδειξε τα “καλά του δόντια“ , κατά την έκφραση του.

Όπως ανέφερε, οι γονείς το αγκάλιασαν με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε κάποιες χιλιάδες παιδιά επαφές, τα οποία κάνουν το test και που πολύ λίγοι οι οποίοι βρίσκονται θετικοί μετά από το test παραμένουν στο σπίτι και οι υπόλοιποι συνεχίζουν κανονικά την δια ζώσης εκπαίδευση.

Εκτιμώ, συνέχισε, ότι, “είναι ένα μέτρο που ναι μεν ξεκίνησε από τα σχολεία αλλά δεν το αποκλείω να επεκταθεί και σε άλλους τομείς εργαζομένων, γιατί φαίνεται ότι είναι το ενδεδειγμένο μέτρο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς όλα αυτά τα συνεχή προβλήματα και αυτά τα εμφράγματα που συμβαίνουν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό εργασιακό χώρο”.

Διαδικτυακή εκπαίδευση

Ερωτηθείς για τη διαδικτυακή εκπαίδευση ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως αυτή μειώθηκε όσον αφορά τους μαθητές διότι έχουμε τη δια ζώσης παρουσία τους, προσθέτοντας πως αξιοποιούν τη διαδικτυακή εκπαίδευση, κυρίως σε θέματα επιμόρφωσης και επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Επίσης χρησιμοποιείται και για τους ίδιους τους γονείς με κάποια σεμινάρια τα οποία θέλουν να κάνουν ή κάναν και πέρσι.

Επεσήμανε ακόμη πως αντιλαμβάνονται την αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών να κάνουν δραστηριότητες για τα παιδιά πέρα των μαθημάτων, σημειώνοντας πως αυτές οι δραστηριότητες είναι το “αλατοπίπερο”, που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την παρουσία στα σχολεία.

Αναφέρθηκε επίσης και στο μικρό πρόβλημα που υπάρχει στα Νηπιαγωγεία, λέγοντας πως βάσει πρωτοκόλλου όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα Νηπιαγωγείο τα παιδιά θεωρούνται επαφή και ουσιαστικά το τμήμα για ένα δεκαήμερο δεν λειτουργεί.

Θεωρώ, τόνισε, ότι “όταν ένα τμήμα μένει στο σπίτι για δέκα ημέρες είναι πλέον ηθικό το ζήτημα”, σημειώνοντας πως όταν “τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλονται σε test ταχείας ανίχνευσης”. Δυστυχώς, παρατήρησε, είχαμε φαινόμενα τα παιδιά να επιστρέφουν μετά από δέκα ημέρες απομάκρυνσης από το σχολείο, κάποιοι γονείς να μην έχουν προχωρήσει στη διενέργεια test και το απόγευμα όταν διενεργούσαν το test το παιδί τους να εντοπίζεται θετικό.

Ο Α’ Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου ανέφερε πως το 1986 όταν πρωτοδιορίστηκε αλλά και το 1990 και το 1992 δούλευαν σε μονοθέσια σχολεία, ένας δάσκαλος με είκοσι μαθητές. Τώρα, πρόσθεσε, τα πράγματα έχουν αλλάξει και σε ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν 20- 21 μαθητές έχει τρεις τέσσερις δασκάλους, έχει ειδική εκπαίδευση και έχει Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης. Είπε ακόμη πως οι διευκολύνσεις είναι πάρα πολλές και οι βελτιώσεις είναι συνεχείς.

Εκτίμησε ακόμη πως φεύγοντας η πανδημία θα αφήσει και πολλά καλά, στις νοοτροπίες και στον τρόπο που εργαζόμαστε μέσα στα σχολεία. Ακόμη, είπε, θα αφήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όταν χρειάζεται και τον τρόπο που έρχονται ή φεύγουν οι μαθητές από το σχολείο, προσθέτοντας πως “ουδέν κακό αμιγές καλού”.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ