18.9 C
Paphos
Sunday, December 10, 2023

Ορόσημο για την Πάφο και τους κατοίκους της το Pafos Innovation Institute

Παρουσία Πολιτειακών και Κρατικών αξιωματούχων, Πρέσβεων ξένων χωρών και 20μελούς αντιπροσωπείας από το Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε το Pafos Innovation Institute, ένα υψηλού επιπέδου Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Πάφου με το φημισμένο Πανεπιστήμιο Reichman University (IDC Herzliya) του Ισραήλ.

Μιλώντας στην τελετή, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος έδωσε το στίγμα της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας του Δήμου και ανέδειξε τη σημασία που έχει για την πόλη και τους κατοίκους της. Χωρίς να διατρέχω κίνδυνο για υπερβολή, τόνισε ο κ. Φαίδωνος, θεωρώ το έργο που εγκαινιάζουμε ως κατά πολύ το σημαντικότερο. Το καθοριστικό κριτήριο, ανέφερε, είναι ο βαθμός της επίδρασης που έχει ένα έργο στη ζωή των πολιτών. Το συγκεκριμένο έργο δεν θα επηρεάσει αμέσως, στο άμεσο μέλλον, την κοινωνία της πόλης, είναι όμως πεποίθησή μου ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας, στον επαναπροσδιορισμό του στίγματος αυτής της πόλης. Εύχομαι και ελπίζω, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου, ότι φεύγοντας απόψε από το χώρο αυτό, να νοιώθετε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον αυτής της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκουμε. Το μέλλον μας και τη μοίρα μας, είπε, τα διαμορφώνουμε οι ίδιοι. Σας διαβεβαιώνω ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο γιατί έτσι το θέλουμε και έτσι αποφασίσαμε, κατέληξε ο Δήμαρχος.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι το Ινστιτούτο θα δώσει νέα ώθηση στην παραγωγική οικονομία της Πάφου και σημείωσε ότι ο Δήμος Πάφου υπερβαίνοντας την παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τις Τοπικές Αρχές να περιορίζονται σε θέματα αυτοδιοίκησης εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε πλήρως, τόσο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ όσο και την αδελφοποίηση με την πόλη Herzliya. Αναμφίβολα, είπε ο Πρόεδρος, η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής, επιφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσης την απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει το κτιριακό συγκρότημα του «Χαρουπόμυλου» στον Δήμο Πάφου για αξιοποίηση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Πανεπιστημίου Reichman University (IDC Herzliya) του Ισραήλ επεσήμανε επίσης την σημασία και την αξία που έχει η Καινοτομία και η Καινοτόμος επιχειρηματικότητα για τα κράτη και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής και ανέδειξε τον ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το Pafos Innovation Institute προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην εκδήλωση απέστειλαν επίσης οπτικογραφημένους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, ο ο Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης και Υδάτινων Πόρων της γειτονικής χώρας Zeev Elkin και ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης της Herzliya, Moshe Fadlon.

Η τελετή κορυφώθηκε με την αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίδοση τιμητικής πλακέτας στον Γιώργο Ιωάννου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Korantina Homes, με αντισταθμιστικά μέτρα της οποίας και δωρεά του κ. Ιωάννου, ανεγέρθηκαν οι εγκαταστάσεις του Pafos Innovation Institute.

Στην τελετή παρέστησαν οι Υπουργοί Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, oi Πρέσβεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ρωσίας και της Γαλλίας, Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλοι επίσημοι.

Της τελετής των εγκαινίων προηγήθηκε Ακαδημαϊκή Ημερίδα με ομιλητές διακεκριμένους Ισραηλινούς ακαδημαϊκούς και διπλωμάτες.
Η βραδιά των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ