Οικονομία για την πρόοδο των πολλών και όχι για τον πλουτισμό των λίγων [του Βαλεντίνου Φακοντή]

Η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων αλλά και η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των εργαζόμενων του τόπου μας είναι γνωστή και ορατή.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλήττονται για μια ακόμα φορά από τις οικονομικές αστοχίες αλλά και συνειδητές πρακτικές της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία. Η μείωση των εισοδημάτων τους αποτυπώνεται και στα στατιστικά δεδομένα της ΕΕ. Σε αυτά οι Κύπριοι εργαζόμενοι εμφανίζονται να κατέχουν το θλιβερή διάκριση της δεύτερης θέσης ανάμεσα στους ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να βγάλει την οικονομία από το τέλμα και να της δώσει μια ασφαλή προοπτική ανάπτυξη. Είναι ξεκάθαρο πια ότι είναι κυβέρνηση που συγκεντρώνει τον πλούτο και διαμοιράζει το κόστος και το έλλειμμα. Μια κυβέρνηση που πορεύεται έχοντας απλώς επιδοματική πολιτική, μια πολιτική ελεημοσύνης για τους εργαζόμενους που βύθισε στην ανεργία, την ανασφάλεια και την υποοαμοιβόμενη εργασία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κυπριακή οικονομία για να επιβιώσει αλλά και να ορθοποδήσει στη συνέχεια χρειάζεται όραμα. Χρειάζεται άνοιγμα θέσεων εργασίας σαν μέρος στοχευμένων δομικών αλλαγών και καινοτομιών. Η αύξηση της απασχόλησης είναι απαραίτητο να συνοδευτεί και από αύληση των εισοδημάτων του λαού. Η αύξηση αυτή θα γίνει κινητήριος δύναμη της πραγματικής οικονομίας και όχι των αριθμών καθώς θα γίνει ορατή και ως αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η καθοδηγούμενη από ημέτερους και στοχεύοντας σε εντυπωσιασμό και μόνο, κρατική οικονομική παρέμβαση είναι αναποτελεσματική. Δυστυχώς για εμάς, η παρούσα κυβέρνηση το κάνει συχνά και οι συνέπειες είναι καταστροφικές.

Η συγκέντρωση του πλούτου και των μέσων παραγωγής στα χέρια ελάχιστων σε καμία χρονική περίοδο οποιασδήποτε χώρας δεν έφερε καλό αποτέλεσμα. Κάτι που η κυβέρνηση Αναστασιάδη, προσποιείται ότι δεν γνωρίζει.

Ο Χ. Πολυκάρπου επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ καταθέτοντας τις Προτάσεις για προστασία των εργαζομένων και ανάπτυξη της οικονομίας υπέδειξε ότι πρέπει να ξεκινήσει «μια μεταρρύθμιση με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στους ακόλουθους τομείς:
• Κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.
• Προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική εφαρμογή της συμφωνημένης συλλογικής σύμβασης που υπάρχει στον κλάδο.
• Πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και τερματισμός της αγοράς υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών από τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.»
Ο λαός μας έχει υποφέρει ήδη αρκετά από τις αλχημείες της παρούσας κυβέρνησης. Απαξιώθηκε η εργασία, απαξιώθηκε η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, δαιμονοποιήθηκε κάθε προσπάθεια για διατήρηση εργασιακών δικαιωμάτων. Η πανδημία έγινε το σκοτεινό άλλοθι των κυβερνώντων για κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Η ψήφος σου στο ΑΚΕΛ είναι το τελευταίο ανάχωμα που έχεις ώστε να μην επικρατήσει η ολοκληρωτική φτωχοποίηση.

Support Local Business
Translate »