26.9 C
Paphos
Tuesday, July 23, 2024

Οι Νέοι έχουν τον Πρώτο Λόγο!!! [της Χρίστας Χριστοφή]

Το ζωτικότερο μέρος κάθε κοινωνίας είναι αναμφισβήτητα η νεολαία. Όλοι εκείνοι πού έχουν λίγα χρόνια ως παρελθόν, έχουν όμως δικό τους το μέλλον, τους ανήκει!
Ή νέα γενιά λαμβάνει τη σκυτάλη από τους μεγαλύτερους και καλείται να «τρέξει» για να προλάβει την ίδια τη ζωή. Έχει πολύ κόπο ο αγώνας, οι συνθήκες δεν είναι και οι πλέον κατάλληλες. Τα εμπόδια αρκετά στην διαδρομή, ποικίλων προελεύσεων. Με τα νιάτα ,μοιραζόμαστε ναι μεν το σήμερα, σ’ εκείνα όμως ανήκει το αύριο. Πρέπει όμως ,οι μεγαλύτεροι να αναλογισθούμε τί ζωή τους χαρίζουμε. Μάλλον κάποιοι πρέπει να λυπηθούν ή να ντροπιασθούν. Τα όσα καταγράφει ή βιωτή μας σήμερα δεν είναι και εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο.

Δημιουργήσαμε κρίση, πρώτα ηθική και μετά πνευματική. Απαιτήσαμε να μορφωθούν και να λάβουν πανεπιστημιακούς τίτλους, άλλα δεν τους είπαμε ότι τούς περιμένει η ανεργία ή και η ξενιτιά. Χαρίσαμε τροφή και ρούχα, τα γδύσαμε όμως από αξίες και ιδανικά. Σπεύσαμε να τ’ απογοητεύσουμε με σκάνδαλα μικρά ή μεγάλα.
Κάποιοι έχουν καταφέρει δυστυχώς να αγγίξουν την καρδιά και την συνείδηση των νέων φέρνοντάς τους στην απελπισία και στην απογοήτευση .

Έχουμε ανάγκη την νέα γενιά .Η Πάφος χρειάζεται και έχει ανάγκη τους νέους της, τους χρειάζεται για να ζήσει και να προοδεύσει όπως φυσικά τους χρειάζεται και κάθε άλλη πόλη.
Παρακολουθώντας την πορεία των νέων εδώ και χρόνια υπό την ιδιότητα μου και ως εκπαιδευτικός οι νέοι μας γίνονται το κέντρο τροφοδοσίας των άλλων πόλεων εις έμψυχο υλικό. Αποτελούν παραγωγικό εργατικό δυναμικό σε όλες τις πόλεις σε όλους τους τομείς.
Οι νέοι μας σκορπίζουν στους τέσσερις ορίζοντες προσπαθώντας να επιβιώσουν και να επανατοποθετήσουν όλη την γνωσιολογική κατάρτιση και πείρα που αποκόμισαν στην πορεία της ζωής τους μέσα από τα σχολεία ,μέσα από τα πανεπιστήμια και μέσα από την ίδια την ζωή που βρήκαν αντιμέτωποι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι Νέοι μας λένε Ναι σε αξίες ,όπως η οικογένεια ,η φιλία ,ο έρωτας, ο γάμος ,στην ισότητα των φύλων. Λένε Ναι και σε θεσμούς όπως ο στρατός ,η εκκλησία ,στη μόρφωση. Λένε Ναι στην προσωπική ελευθερία στην παγκόσμια ειρήνη ,στα ανθρώπινα δικαιώματα στη καταπολέμηση της φτώχειας .στη προστασία του περιβάλλοντος στην ελευθερία του ατόμου .
Λένε Ναι σε ότι τούς κάνει χαρούμενους και ευτυχισμένους. Λένε Ναι σε ότι έχει να τους προσφέρει η κοινωνία για να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή θέση και να βρίσκονται στο βάθρο που τους ταιριάζει.

Λένε όμως Όχι στα κόμματα ,στους πολιτικούς ,θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στην κοινωνία η οποία κοινωνία χρειάζεται μεγάλες αλλαγές .
Δεν έχουν το κουράγιο να επαναστατήσουν αλλά απλά αδιαφορούν για την πολιτική.
Ποιος από εμάς του μεγάλους θα μπορούσε να διαφωνήσει με τα πιο πάνω;
Ποιος από εμάς θα τολμούσε να τους κοιτάξει στα μάτια ,να στήσει το ανάστημα του μπροστά στους νέους και να τους πει ότι κάνουν λάθος.

Οι νέοι έχουν οράματα. έχουν αξίες και ιδανικά .Θέλουν ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες .
Αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος. Η κοινωνία να σταθεί δίπλα τους. Το σύστημα όπως λειτουργεί εδώ και χρόνια δεν έδωσε τις κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης στους νέους μας ,αναγκάζοντας τους να ξενιτεύονται και λαμπροί επιστήμονες σε όλους τους τομείς να βρίσκονται είτε στο εξωτερικό είτε να προσπαθούν να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους με οπουδήποτε τρόπο τους επιτρέπεται.

Το σύστημα μας όπως λειτουργεί ,δυσλειτουργεί . Πρέπει να κάνει χώρο και να δώσει ευκαιρίες και όνειρα στους νέους.
Πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε κάποια άσχημα κατεστημένα . Ας δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους νέους μας, ας μείνουμε πίσω στη σκηνή και ας αφήσουμε τους νέους να παίξουν μπροστά. Θα εκπλαγείτε ποσό καλοί είναι .
Η πολιτεία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι αποξενώνει τους νέους αλλά αντίθετα , ότι τους δίνει ευκαιρίες να προοδεύσουν και να νοιώθουν ενεργοί πολίτες .
Να παλέψουμε δίπλα τους και να τους δώσουμε την ώθηση αλλάζοντας πρώτοι εμείς νοοτροπία. Η γκρίνια ας δώσει τη θέση της στη θέληση. Η παραίτηση στο πείσμα. Η απαισιοδοξία στην ελπίδα. Ο νέος χρειάζεται ένα πρότυπο για να παλέψει .Το πρότυπο των παλαιότερων γενεών με αξίες και ιδανικά

*Υποψήφια Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ