17.9 C
Paphos
Sunday, December 3, 2023

Οι ιερές μονές της Πάφου πανηγυρίζουν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο μεταβαίνει στις ιερές Μονές της επαρχίας Πάφου, του Αγίου Νεοφύτου και της Χρυσορρογιάτισσας οι οποίες πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελούν πόλο έλξης πολλών προσκυνητών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, αλλά και με κάθε λειτουργική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος λαμπρά η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του έτους, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η σεπτή Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Χρυσορροϊατίσσης.

Ο Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος λειτούργησε και κήρυξε  στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης συλλειτουργώντος  του Αγίου Μεσαορίας Γρηγόριου, ενώ και χθες,  Κυριακή  χοροστάτησε  κατά τον εσπερινό.

Η ταχύτητα σκοτώνει
https://pafospress.com/wp-content/uploads/2023/12/The-300-of-altamira-728x90-1.gif

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος ανέφερε πως ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, προσθέτοντας πως η Παναγία είναι αυτή που ένωσε τον ουρανό με την γη.

Είναι είπε « η γέφυρα μέσω της οποίας ο Κύριος μας ήρθε από τον ουρανό και έγινε άνθρωπος για να σώσει όλον τον κόσμο». Αναφέρθηκε στις αναφορές του Αγίου Νικόδημου ο οποίος λέει ότι για χάρη της Παναγίας άξιζε ο Θεός να δημιουργήσει όλον τον κόσμο. Πρόσθεσε επίσης, πως  η Παναγία είναι η  γυναίκα που κατάφερε να μείνει “καθαρή” μέσα σε ανθρώπινο σώμα.

Σήμερα, υπάρχουν δύο τάφοι κενοί του Χριστού και της Παναγίας, προσθέτοντας πως αυτοί οι δύο ζουν σήμερα με ένα άφθαρτο σώμα στην αιωνιότητα.

Ολοι οι υπόλοιποι άνθρωποι περιμένουν την Δευτέρα παρουσία του Κυρίου,  συμπλήρωσε ο  Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος. Αν είμαστε και εμείς υπάκουοι και ταπεινοί όπως την Παναγία τόνισε, τότε θα βρεθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών, ενώ αν όχι , δυστυχώς θα πάμε κάπου άλλου. Δυστυχώς συνέχισε, υπάρχει η αιώνια ζωή που κάποιοι θα χαίρονται αιώνια στον παράδεισο και κάποιοι θα πάνε στην κόλαση.

Κάλεσε τέλος τους πιστούς να καθαρίσουν τις ψυχές τους έτσι ώστε να απολαμβάνουμε αιώνια μαζί με την Παναγία την δόξα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μαζί με τον Θεό Πατέρα και το Πανάγιο πνεύμα. Ευχήθηκε ακόμη σε όλους χρόνια πολλά. 

Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης

Πιστοί έσπευσαν για το άναμμα ενός κεριού και τη προσευχή στην Παναγία και στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης στην κοινότητα της Παναγιάς.

Οι πιστοί  ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά σε όλον τον κόσμο και υγεία σε όλη την ανθρωπότητα.  Η Στέλλα Μαζαράκη ανέφερε πως « κάθε χρόνο είμαστε εδώ για να κάνουμε το τάμα μας να προσευχηθούμε και να δείξουμε ευγνωμοσύνη στην Παναγία για να μας έχει καλά» . Πρόσθεσε επίσης πως η Παναγία είναι για εμάς το φως της ζωής , είναι η μάνα όλου του κόσμου , η προστάτιδα μας και η καθοδηγήτρια μας. 

Εξάλλου η Τασούλα Βλαδίμηρου που κατάγεται από  την Παναγιά ανέφερε πως για την κοινότητα είναι μεγάλη γιορτή, προσθέτοντας πως την κοινότητα της, σήμερα 15Αύγουστο,  την επισκέπτονται πιστοί από όλα τα μέρη της Κύπρου για να τιμήσουν την Παναγία και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης  που είναι θαυματουργή, όπως είπε.   

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Εύη Ευσταθίου ανέφερε πως ήρθαν και φέτος στην χάρη της Παναγίας για άλλη μια χρονιά να προσευχηθούν και να πάρουν την χάρη της. Ευχήθηκε επίσης υγεία στον κόσμο και γαλήνη. 

Ενας άλλος πιστός, ο Κώστας Ναθανήλ Παπαγεωργίου  ανέφερε ότι «το Μοναστήρι της  Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης είναι για εμάς ένας φάρος πνευματικός , μεγαλώσαμε σ’ αυτό το Μοναστήρι αφού μικροί ερχόμασταν εδώ και ψέλναμε ». Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη συγκίνηση για την συνέρρευση του κόσμου σε μια ύπαιθρο εγκαταλειμμένη που δυναμώνει αυτές τις μέρες.  Ευχήθηκε ευλογία σε όλον τον κόσμο και να φροντίσουμε όλοι για την συντήρηση της Μονής που είναι του 13ου αιώνος, κατέληξε. 

Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου 

H εκκλησία της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου είναι αφιερωμένη στην Παναγία Εγκλειστριανή.

Η θεία λειτουργία για την Κοίμηση της Παναγίας της Θεοτόκου έγινε χοροστατούντος του Άγιου  Ηγούμενου της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου και  Επίσκοπου Χύτρων κ. Λεόντιου, και των αδερφών της Μονής. Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χθες χοροστάτησε  ο  Επίσκοπος Χύτρων και Καθηγούμενος της Μονής κ. Λεόντιος. Τελέστηκε επίσης αρτοκλασία και έγινε περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιμετρικά του Καθολικού της Μονής.

Μετά τη θεία λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής.

Σημειώνεται πως οι πιστοί μετά από παράκληση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου τηρούν όλα τα μέτρα με ευγένεια και αυστηρότητα.

Πλανοδιοπώλες 

Την τιμητική τους είχαν και φέτος οι πλανοδιοπώλες που συγκεντρώθηκαν έξω από τις Μονές. 

Ο Σάββας Πολάτογλου ανέφερε πως συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την Μονή της Χρυσορρογιατίσσης για να πωλήσουν τα φθαρτά τους και τα φρούτα τους ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μεγάλη προσέλευση των πιστών.

Στο χώρο βρίσκονταν επίσης πλανοδιοπώλες, προσφέροντας λουκουμάδες , σιάμιση και άλλα εδέσματα.  Εξέφρασαν επίσης την ευαρέσκεια τους για τις πωλήσεις τους  και ευχήθηκαν σε όλο τον κόσμο να είναι καλά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ