21.9 C
Paphos
Sunday, May 12, 2024

Ο Βάσος Δημητρίου στο PafosPress για τα πάντα- Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Ο Βάσος Δημητρίου είναι αυτό που λέμε “παλιά καραβάνα” στην Πολιτική. Έμπειρος αλλά όχι κουρασμένος, γνώστης αλλά όχι εφησυχασμένος. Είναι άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά στα κοινά από διάφορα πόστα, από τον αθλητισμό μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κοινή συνισταμένη σε όλη αυτή την πορεία η προσφορά του και η ανιδιοτέλεια του. Σε αυτές τις εκλογές, διεκδικεί ως τελευταία πολιτική του πράξη να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο για να εργαστεί με σθένος και αποφασιστικότητα για μια καλύτερη Πάφο.

Γιατί κατέρχεσαι υποψήφιος;
Η ανάμειξη μου με τα κοινά της πόλης μας χρονολογείται και θεωρώ ότι είναι γνωστή στους πολίτες της πόλης και Επαρχίας μας. Έχοντας διατελέσει δημοτικός σύμβουλος για 15 σχεδόν χρόνια, έχοντας ασχοληθεί με τον τομέα του αθλητισμού για άλλα τόσα, αλλά και όντας ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός για 40 χρόνια, πιστεύω ότι έχω τα εφόδια να συμμετάσχω ενεργά στο νομοθετικό μας σώμα. Γνωρίζω τα προβλήματα που η πόλη και επαρχίας μας έχει, τις ανάγκες και τα όσα πρέπει άμεσα να επιλυθούν η να τροχοδρομηθούν. Η Βουλή ως το νομοθετικό όργανο του κράτους αποτελεί ένα ικανό βήμα σε ανθρώπους που έχουν ιδέες, αγαπούν την επαρχία τους αλλά και έχουν την εμπειρία να διεκδικήσουν, προωθώντας σχετικές νομοθεσίες αλλά και ασκώντας πλήρως και επαρκώς το ρόλο τους και καθήκον για κοινοβουλευτικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Ένα νομοθετικό σώμα για να είναι πλήρες και επαρκής πρέπει να έχει ποικιλομορφία βουλευτών όχι μόνο από άποψη ιδεών αλλά και εμπειριών. Η συνεργασία νέων και παλαιών βουλευτών, η αλληλεπίδραση μεταξύ ηλικιακά νέων βουλευτών με μεγαλύτερους είναι απαραίτητη και μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει. Θεωρώ ότι έχω αποδείξει ότι δύναμαι να συνεργαστώ με σκοπό το καλό της επαρχίας μας με συναδέλφους μου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Γιατί με την ΕΔΕΚ;
Η ΕΔΕΚ αποτελεί τον ιδεολογικό μου χώρο από τα νεανικά μου χρόνια και ο οποίος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να με εκφράζει τόσο στην ξεκάθαρη ιδεολογία της στο Κυπριακό Πρόβλημα όσο και την κοινωνική και οικονομική πολιτική της. Η ΕΔΕΚ έχει όλα αυτά τα χρόνια, από της ιδρύσεως της από τον αείμνηστο Βάσο Λυσσαρίδη, δηλώσει παρούσα σε κάθε εθνική πρόσκληση, σε κάθε ανάγκη και σε κάθε σημαντική στιγμή της ιστορίας της Κύπρου. Το ίδιο συνεχίζει να πράττει και σήμερα, παραμερίζοντας κομματικά συμφέροντα με γνώμονα το ορθό χωρίς παράλληλα να καταπατά τις αρχές και ιδέες της. Η συμβολή της για παράδειγμα στην ψήφιση του προϋπολογισμού, αφού εγκρίθηκαν σημαντικές εισηγήσεις της, αποτελεί ένα παράδειγμα συνέχισης της ίδιας πορείας. Πέραν τούτου η ιδέα και μετουσίωση του δημοκρατικού σοσιαλισμού εφαρμοζόμενη στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών, προηγμένων χωρών καθιστά απαραίτητη την παρουσία της ΕΔΕΚ στη Βουλή και μάλιστα με αυξημένη και ισχυρή παρουσία. Το μοναδικό σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου οφείλει και πρέπει να έχει ισχυρό λόγο στη Βουλή προωθώντας νομοθεσίες που να συνάδουν με την κοινωνική πολιτική της αλληλεγγύης, της προστασίας του μικρομεσαίου και οικονομικά αδύνατου αλλά και να στέκεται εμπόδιο σε οποιαδήποτε νομοθετήματα καταπατούν ή θέτουν σε κίνδυνο τις αρχές του. Η ΕΔΕΚ πρέπει να βγει ενισχυμένη από αυτή την εκλογική αναμέτρηση όχι μόνο γιατί το οφείλει στην ιστορία της αλλά γιατί η δυναμική της παρουσία μπορεί να αποτελέσει στοιχείο εξασφάλισης προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ομάδων πληθυσμού που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις τράπεζες και τους δυσμενείς και καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων τους αλλά και απέναντι από την προώθηση οιασδήποτε διχοτομικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του θρησκευτικού και φυλετικού διαχωρισμού του λαού της αλλά και ενάντια στις αρχές ως απορρέουν από τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.

Ποια η θέση σας για τη σημερινή στάση των πολιτών απέναντι στα πολιτικά πεπραγμένα; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απαρέσκεια και δυσφορία των πολιτών για τα κόμματα, πως το σχολιάζετε είναι δικαιολογημένα;
Η στάση των πολιτών έναντι των παραδοσιακών κομμάτων αλλά και των πολιτικών γενικά είναι δεδομένο, και αυτό προκύπτει αβίαστα μέσα από τις δημοσκοπήσεις, ότι αποτελεί στάση απαξίωσης. Όπως έχω ξαναπεί το άλλοτε τεκμήριο εντιμότητας που κατείχε ένας βουλευτής ή άλλως πολιτικός έχει αντικατασταθεί από ένα τεκμήριο ανεντιμότητας το οποίο μόνο εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά και διεκδικούμε θέσεις εκλογής μπορούμε και έχουμε το βάρος να ανατρέψουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διαδικασίες πλήρης διαφάνειας και οι βουλευτές οφείλουν να είναι πρωτεργάτες σε αυτό. Έκαστος οφείλει να προχωρεί σε δημόσιο διάλογο, όχι μόνο να αφουγκραστεί τα προβλήματα της κοινωνίας άμεσα αλλά για να μπορέσει να προωθήσει ουσιαστικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα παρέχουν άμεσες λύσεις. Παράλληλα μόνο μέσα από την διαβούλευση αλλά και την πλήρη αποκάλυψη τρων πεπραγμένων σε κάθε θέμα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να είναι ενήμερος και να άρει κάθε αμφιβολία για τα κίνητρα οιουδήποτε. Το νομοθετικό σώμα έχει υποχρέωση να προωθήσει άμεσα νομοθεσία για αύξηση των ποινών για αδικήματα αμεροληψίας των κατεχόντων εξουσία, διαφθοράς, διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και κατάχρηση εξουσίας. Παράλληλα να ασκήσει το δικαίωμα και υποχρέωση του για κοινοβουλευτικό έλεγχο εις βάθος και ουσιαστικά εγγράφοντας θέματα προς συζήτηση στη βάση των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης αλλά και τα οποία με την επίλυση τους θα προσφέρουν ουσιαστική και άμεση επίλυση προβλημάτων. Τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια δικαιολογημένα οδήγησαν τους πολίτες στην απαξίωση των πολιτικών αλλά και των παραδοσιακών κομμάτων, τούτο όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση οιουδήποτε κατεβαίνει υποψήφιος με αυτά. Έχω εμπιστοσύνη στον πολίτη αυτού του τόπου και θεωρώ ότι μπορεί να αξιολογήσει την προσφορά αλλά και τα κίνητρα εκάστου υποψηφίου. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τη δυσμενή εντύπωση και εικόνα που οι πολίτες έχουν και οι εκλογές είναι η δύναμη στα χέρια των πολιτών να μας δώσουν την ευκαιρία να το πράξουμε.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται σήμερα η πολιτική ζωή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;
Η εμπιστοσύνη του κόσμου μπορεί να ανακτηθεί μόνο μέσα από έργα και πράξεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του και όχι μέσα από ωραία λόγια, υποσχέσεις και φαμφάρες. Μέσα από πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια για το τι μπορεί να επιτευχθεί αλλά και πως και παράλληλα τι δεν μπορεί να επιτευχθεί, για ποιο λόγο και ποιες οι εναλλακτικές. Παράλληλα με τα πιο πάνω άμεση αύξηση όπως προανάφερα των ποινών για αδικήματα διαφθοράς και ο έλεγχος της προώθησης διερεύνησης των αδικημάτων με σκοπό οι υπαίτιοι να τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μόνο μέσα από αυτές τις πράξεις η κοινωνία θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στους πολιτικούς.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που θεωρείς ότι αντιμετωπίζει η κοινωνία στο σύνολο της;
Αναμφίβολά τα προβλήματα είναι πολλαπλά αλλά οι συνθήκες της πανδημίας τον τελευταίο 1 ½ χρόνο οδηγούν σε ενέργειες στη βάση προτεραιοτήτων. Πέραν των ασθενών που νόσησαν ή και θα νοσήσουν από τον COVID – 19 και πέραν της προτεραιότητας στην προστασία της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και της θωράκισης της κοινωνίας με μέτρα προστασίας έναντι του κινδύνου, το κράτος έχει να αντιμετωπίσει ένα άλλο κίνδυνο ορατό και πλέον υπαρκτό. Τις οικονομικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της Κυπριακής Οικονομίας που τόσο τα εσωτερικά ληφθέντα όσο και το διεθνές σκηνικό με τον περιορισμό των διακινήσεων επέφεραν.
Πρώτιστη ανάγκη η ενίσχυση του ΓΕΣΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας στη βάση των κενών που παρουσιάστηκαν με την πανδημία. Ο ουσιώδης διάλογος με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, νοσηλευτές, ιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, το πρώτο βήμα για εντοπισμό των κενών αλλά και άμεση κάλυψη τους.
Από εκεί και πέρα, ο τομέας του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, ξενοδοχεία, εστίαση, εμπόριο αλλά και κάθε μορφή επιχείρησης μετρούν πληγές και αναμένεται με τα νέα μέτρα, παρά το ότι απαραίτητα, να συνεχίσουν να αιμορραγούν ιδιαίτερα το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό που πλέον απαιτείται είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την στήριξη αλλά και δυνατότητα επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Οι προτεραιότητες θα πρέπει να καθοριστούν σε ένα ευρύ μεν αλλά και στοχευμένο δε πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης.
Στις άμεσες λύσεις θα πρέπει να είναι η παροχή ελαφρύνσεων σε οφειλέτες όπως παρατάσεις εξόφλησης ή μειώσεις των επιτοκίων στις επιχειρηματικές τους δανειακές υποχρεώσεις αλλά και η ελάφρυνση ή διευκόλυνση σε οφειλές προς το κράτος.
Για παράδειγμα η δυνατότητα άμεσης εξόφλησης υποχρεώσεων προς το κράτος με εκπτώσεις θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει άμεσα έσοδα μεν αλλά και τον πολίτη να περιορίσει δε τα έξοδα του. Η παροχή επίσης απαλλαγών και εκπτώσεων θα πρέπει να συνδεθεί με απαγόρευση απολύσεων με στόχο να δοθούν κίνητρα επιπλέον σε επιχειρηματίες να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Η προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού θα επιτευχθεί μόνο με την καλή επιδημιολογική εικόνα και τούτο αφορά και τον κάθε ένα από εμάς. Πέραν όμως της ατομικής μας ευθύνης θα πρέπει το κράτος να προωθήσει μέτρα για την κατάρτιση συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας με άλλα κράτη για την μετάβαση στην Κύπρο πολιτών τους για σκοπούς τουρισμού. Ως άμεση λύση είναι και η επιδότηση του εγχώριου τουρισμού στη βάση οικονομικών κριτηρίων που θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες οικογένειες να μεταβούν έστω και για ολιγοήμερες διακοπές ενισχύοντας την οικονομία.
Παράλληλα ως κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχει πλήρης συμμετοχή σε κάθε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που η ένωση προσφέρει. Πέραν από τη ρευστότητα που παραχωρήθηκε ως άμεση λύση θα πρέπει να εξεταστούν και παρασχεθούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις αλλά και ανάπτυξη νέων μορφών επενδύσεων όπως η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, της βιομηχανίας και της παραγωγής.
Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι μετά το 2013 σε μια κρίσιμη στιγμή της οικονομίας της. Με στοχευμένες όμως πολιτικές και τεχνοκρατικές λύσεις υπάρχει το περιθώριο ανάκαμψης και είμαι σίγουρος ότι και η νέα Βουλή θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Αφήνω τελευταία αλλά όχι ως τέτοια σε προτεραιότητα τα σημαντικά έργα υποδομής που παράλληλα με τα ανωτέρω θα θέσουν τις βάσεις για οικονομική ανάπτυξη όπως υποδομές σε αεροδρόμια, λιμάνια.

Μεγάλα σκάνδαλα απασχόλησαν τον τόπο μας, έπληξαν το κύρος της Κύπρου, ποια η δική σας θέση για τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, αδιαφάνειας.
Η δική μου θέση δεν μπορεί να είναι άλλη από την πλήρη απαξίωση και αποτροπιασμό για κάθε είδους σκάνδαλο που αφορά δημόσιο αξιωματούχο ή εκλελεγμένο ή οιοδήποτε κατέχει δημόσια αξίωμα ή εξουσία. Η δική μου θέση παράλληλα έχει υπάρξει σαφής από το 2006 που εξελέγην πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Έναντι σε κάθε σκάνδαλο στάθηκα σαφής και αμετάκλητος, προώθησα καταγγελίες και ζήτησα διερεύνηση. Αυτό θεωρώ ότι χρειάζεται ο πολίτης για να ανακτήσει εμπιστοσύνη αλλά παράλληλα και τη θεσμοθέτηση μέσω νομοθεσίας διαδικασιών που θα μπορούν να αποτρέπουν τέτοιες επίδοξες και άνομες πρακτικές. Το κύρος της Κύπρου μόνο μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μπορέσει να ανακτηθεί.

Τι χρειάζεται η Πάφος για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα προς τα εμπρός;
Η Πάφος πρέπει να αναδείξει τις δυνατότητες της τόσο σε επίπεδο τουρισμού όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας αλλά και νέων μορφών οικονομίας.
Η Επαρχία μας από την περιοχή του Πωμού χρειάζεται έργα υποδομής που θα την καταστήσουν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε στο 2021 και ακόμα να αναμένουμε όχι την προκήρυξη αλλά την υλοποίηση του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Παράλληλα η ανάπλαση των παραλιών της περιοχής με την τοποθέτηση κυματοθραυστών αλλά και η προώθηση επέκτασης και ανέγερσης και άλλων τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τα πρώτα αλλά σημαντικά βήματα ανάπτυξης της περιοχής.
Σε ότι αφορά την πόλη της Πάφου απαιτείται και επιβάλλεται η εγκαθίδρυση ή μεταστέγαση μιας δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναμφίβολα έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε αυτόν το τομέα αλλά η ύπαρξη μιας δημόσιας σχολής θα επιφέρει επιπλέον στην οικονομία αλλά θα δώσει και την δυνατότητα αξιοποίησης τόσο των αρχαιολογικών χώρων όσο και της τουριστικής βιομηχανίας (σε περίπτωση μεταφοράς του ΑΞΙΚ ή με την δημιουργία αρχαιολογικής σχολής).
Ο δρόμος αεροδρομίου επίσης θα συμβάλει στην εικόνα της Πάφου ως μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης αλλά και τουριστικό προορισμό.
Η επέκταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων μας σε σύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες αλλά και η δημιουργία άμεσα ογκολογικού κέντρου για την παροχή της απαραίτητης θεραπείας σε πάσχοντες από καρκίνο συμπολίτες μας.
Δεν ξεχνάμε βέβαια το αγκυροβόλιο αλλά και την μαρίνα, έργα απαραίτητα για μια Επαρχία που βασίζεται στον τουρισμό.
Οφείλουμε βέβαια να σταθούμε ειλικρινείς απέναντι στους συμπολίτες μας των οποίων τη ψήφο αξιώνουμε, η Βουλή αποτελεί το νομοθετικό σώμα και όχι την εκτελεστική εξουσία και η προκήρυξη έργων δεν εναπόκειται στη Βουλή. Έργο και εξουσία όμως της Βουλής είναι η προώθηση νομοθεσιών ή η τροποποίηση που θα δώσουν τη δυνατότητα για ανάπτυξη αλλά και η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σε έργα και διαδικασίες.

Ποια είναι η άποψη σας για την μάστιγα των ναρκωτικών και πως αντιμετωπίζεται;
Τα ναρκωτικά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σημερινής Κυπριακής κοινωνίας. Ολόκληρες οικογένειες έχουν οδηγηθεί σε οικονομική εξαθλίωση αλλά και ψυχική καταρράκωση στην προσπάθεια να σώσουν τα παιδιά τους από την μάστιγα αυτή. Επιβάλλεται η αύξηση των ποινών άμεσα για εμπόρους ναρκωτικών αλλά και η παροχή άμεσης βοήθειας στους εξαρτημένους συμπολίτες μας. Παρά το αξιόλογο έργο από τα μεμονωμένα κέντρα απεξάρτησης αποτελεί δεδομένο το γεγονός ότι αυτά δεν είναι αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατό γονείς που προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τα παιδιά τους από τα ναρκωτικά να διαλύονται οικονομικά για να τα μεταφέρουν σε κέντρα απεξάρτησης στο εξωτερικό και ακόμα και στην περίπτωση που η απεξάρτηση πετυχαίνει με την επάνοδο τους στην Κύπρο να γίνονται εκ νέου έρμαιο των εμπόρων και να οδηγούνται ξανά στον θλιβερό αυτό κόσμο. Πέραν της έλλειψης όμως υποδομών για την απεξάρτηση θα πρέπει να υλοποιηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας των πολιτών που είτε είναι σε προσπάθεια απεξάρτησης ή έχουν πετύχει αυτή. Δυστυχώς η ανεργία των ατόμων αυτών τους αναγκάζει να στραφούν εκ νέου στα ναρκωτικά αλλά και στη διάπραξη αδικημάτων για να πετύχουν το στόχο τους. Πρακτικά επομένως απαιτείται άμεση δημιουργία κέντρων απεξάρτησης, αύξηση των ποινών για τους εμπόρους, παροχή ευκαιριών επανόδου στην εργασία και κοινωνία των θυμάτων αλλά και ψήφιση εναλλακτικών ποινών στους χρήστες. Η προστασία δε αυτών στις περιπτώσεις που καθίστανται μάρτυρες κατηγορίας σε δίκες εναντίον των εμπόρων να επεκταθεί και να καταστεί αποτελεσματική.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους εκλογείς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Αγαπητές συνεπαρχιώτισσες και συνεπαρχιώτες, ζητώ την ψήφο σας έχοντας καθαρή τη συνείδηση μου ότι πάντα στάθηκα ενώπιον σας με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Έχω το σθένος, το κουράγιο αλλά και την όρεξη να εργαστώ σκληρά και μέσα από τα έδρανα της Βουλής για την προώθηση όχι μόνο των σημαντικών έργων της Επαρχίας μας αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σας με την καταπολέμηση κάθε πράξης διαφθοράς και κατάχρησης, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία. Αφουγκράζομαι τα προβλήματα σας, αυτά είναι και δικά μου και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι δουλειά και εντιμότητα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ