17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Ο βασιλιάς των σπορ είναι γυμνός…άντε ρακένδυτος! [του Λεόντιου Τσέλεπου]

Το ποδόσφαιρο παραμένει αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των σπορ και στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά από τη στιγμή που ήμασταν αγγλική αποικία και ο «φούρπος» (football) γεννήθηκε στην Αγγλία. Ο θρύλος της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι είχε κάποτε δηλώσει, “Μερικοί πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι ζωής ή θανάτου. Είμαι πολύ απογοητευμένος με αυτή τη στάση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ, πολύ πιο σημαντικό από αυτό”.
H δήλωση του αυτή αντικατοπτρίζει το ρόλο του ποδοσφαίρου παγκόσμια, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Δυστυχώς όμως, στο νησί μας ο βασιλιάς των σπορ μας εκπλήσσει συνεχώς δυσάρεστα. Με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου (αφού φτάνουμε προς το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου και το πρωτάθλημα ακόμα είναι ανοικτό) επιλέγω να επαναλάβω ότι στα μάτια μου (και θεωρώ της πλειονότητας του κόσμου) ο βασιλιάς είναι γυμνός…..άντε ρακένδυτος!! Γιατί όμως;

Αρχικά γιατί τα πλείστα σωματεία δεν δουλεύουν επαγγελματικά με πρότυπα του 2022, δεν έχουν μακροχρόνιο πλάνο και κυρίως οι διοικούντες δεν έχουν υπομονή. Πρόσκαιρο κέρδος, πρόσκαιρο αποτέλεσμα, σχεδόν καμία διάθεση για επενδύσεις σε ακαδημίες και εγκαταστάσεις. Υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συμπαρασύρουν και τους υπολοίπους.
Επίσης η πολιτικοποίηση αθλημάτων και σωματείων συνεχίζει να είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα επίπεδα και δηλητηριάζει την εξέλιξη του αθλήματος. Σε συνάρτηση με την ημιμάθεια και/ή την εμπειρικότητα των αθλητικών στελεχών και παραγόντων δημιουργούν τόσες ανοικτές πληγές που δεν επιτρέπουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο να ανακάμψει και να προοδεύσει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Γιατί πρέπει το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός να κτίζει γήπεδα, να συντηρεί γήπεδα, να αναβαθμίζει γήπεδα; Και δεν μιλάμε μόνο για τα γήπεδα των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, ούτε για το Limassol Arena. Ναι το κράτος να έρχεται αρωγός και να συνεισφέρει αλλά μέχρι ενός σημείου. Με πιάνει ίλιγγος σκεπτόμενος τον αριθμό των γηπέδων που στοίχισαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Κάποιος θα πει, μα το γήπεδο και το ποδόσφαιρο προσφέρει διέξοδο στους νέους, τους σηκώνει από τον καναπέ, τους κρατά μακριά από τις εξαρτήσεις. Πλήρως αποδεκτό και το επικροτώ. Χρειαζόμαστε όμως χωμάτινα σχολικά γήπεδα, κοινοτικά γήπεδα, βοηθητικά γήπεδα, γήπεδα για κάθε ομάδα-σωματείο της κάθε γειτονιάς; Χωρίς να υπάρχει ένα πλάνο συντήρησης τους από τους ίδιους τους χρήστες; Εγώ προσωπικά λέω όχι.

Επιπλέον απασχόλησε ποτέ σε επίπεδο Ομοσπονδίας το ανταγωνιστικό ισοζύγιο πρωταθλήματος (competitive balance) και πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου ή τι είναι το «χρυσό αλεξίπτωτο» που λαμβάνουν οι αγγλικές ομάδες που υποβιβάζονται από την Πρέμιερ Λιγκ και ποια η λογική; Ψηλά γράμματα για εμάς. Αποφασίζουν μια αύξηση των ομάδων στο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας και όλα καλά!

Τι να πούμε για τη χειραγώγηση αγώνων; Ευτυχώς μέχρι τώρα που δεν βγάλαμε την Sportradar υποκινούμενη από ξένο δάκτυλο για να πλήξει την αίγλη του κυπριακού ποδοσφαίρου. Από τους κόκκινους φακέλους που έχουμε μαζέψει ως χώρα φτιάχνουμε κόκκινο χαλί!
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το πονεμένο θέμα της διαιτησίας. Κύπριοι διαιτητές, ξένοι διαιτητές, ξένος αρχιδιαιτητής, αλλαγές διαδικασιών ορισμού και βαθμολόγησης, προσθήκη VAR κ.ά. Το πηλίκο παραμένει το ίδιο. Αρνητικό! Και η καχυποψία και η αμφισβήτηση κτυπάει κόκκινο.
Προσωπικά δεν δηλώνω ποδοσφαιρόφιλος για όλους τους πιο πάνω λόγους και για άλλους τόσους! Παρόλα ταύτα παραμένει στο θρόνο του ως ο βασιλιάς των σπορ αλλά στην Κύπρο, ο βασιλιάς αν δεν είναι γυμνός….είναι ρακένδυτος!

Τα πιο πάνω αποτελούν καθαρά προσωπική άποψη και πηγάζουν από την αγάπη μου για τον αθλητισμό. Λεόντιος Τσέλεπος

*Νομικός (LLB, LLM), Σύμβουλος Αθλητικής Διοίκησης (ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master))

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ