8.9 C
Paphos
Thursday, February 22, 2024

Ο Πάφου Γεώργιος “ξεδιπλώνει” το όραμά του (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος μίλησε για τη δική του υποψηφιότητα για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Αρχικά ανέφερε ότι δεν φτάνει μόνο η επαρχία της Πάφου για να αναδείξει Αρχιεπίσκοπο, ενώ εξήγησε ότι οι προηγούμενοι Αρχιεπίσκοποι ήταν από την Πάφο λόγω των διαφορετικών συστημάτων αλλά και της εμβέλειας που είχαν οι προκαθήμενοι της Εκκλησίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μιλώντας για το σύστημα με το Τριπρόσωπο, ανέφερε ότι δίνει μεγάλη εξουσία στον λαό. «Θα στείλει ενώπιον της Συνόδου εκείνους που κρίνει ότι πρέπει να επιλεγούν».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά που μπορεί να προκύψει ανάμεσα στους υποψηφίους του Τριπρόσωπου, ανέφερε ότι οι Συνοδικοί ξέρουν περισσότερο με ποιον θα μπορούσαν να διοικήσουν την Εκκλησία. «Η Σύνοδος έχει αυξημένες ευθύνες για να αναδείξει εκείνον που θα μπορέσει να συνεργαστεί μαζί τους για να διοικήσει την Εκκλησία». Συμπλήρωσε ότι είναι το μόνο σύστημα που δίνει αυτή την ευκαιρία στο λαό.

Ακόμη, είπε ότι ο θρησκευόμενος κόσμος ξέρει τι λένε οι κανόνες. «Αναθέτουν την κύρια ευθύνη στους Επισκόπους για την επιλογή άλλων Επισκόπων».

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πριμοδοτήσεων και συμμαχιών, ανέφερε ότι είναι ανθρώπινα πράγματα. «Πίσω από κάθε ενέργεια είναι και το χέρι του Θεού. Ο Θεός ενεργεία δια ανθρώπων». 

Στη συνέχεια μίλησε για το όραμα του τονίζοντας ότι στόχος του είναι η συνέχιση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που διετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στα 16 χρόνια της αρχιεπισκοπίας του.  

Σημείωσε ότι χρειάζεται και στη Λευκωσία ανέγερση φοιτητικών εστιών καθώς οι φοιτητές πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης. Τόνισε ότι επιδιώκεται να υπάρξει ένας Μητροπολιτικός Ναός στην Πάφο.

Εξήγησε ότι η Εκκλησία χρειάζεται τα χρήματα για να εκπληρώνει τα πρόγραμμα της, να κτίζει ναούς και να πραγματοποιεί το φιλανθρωπικό της έργο. «Η κοινωνία προχωρεί στην επιστήμη, τεχνολογία και στα γράμματα. «Υπάρχουν νέες αναζητήσεις των ανθρώπων και ανακαλύψεις. Πρέπει να εγκύψουμε με πολλή προσοχή και φόβο Θεού αλλά και με επιστημονική εγκυρότητα πάνω από στα κείμενα της Αγίας Γραφής και να βρούμε πίσω από το γενικό θέλημα του Θεού, ποιες είναι οι απαντήσεις στα προβλήματα». Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία πρέπει να γίνει μπροστάρης μπροστά στις αναζητήσεις των ανθρώπων. «Η Εκκλησία ευλογεί την επιστήμη και την πρόοδο».

Ο Μητροπολίτης Πάφου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ομοφυλόφιλων, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία στέκεται με πολλή αγάπη σε όλους τους ανθρώπους, όμως υπάρχουν και οι διατάξεις οι οποίες δεν αμφισβητήθηκαν από τους γιατρούς». Συμπλήρωσε ότι αν η ιατρική επιστήμη πει ότι αυτό το πράγμα οφείλεται στο γονιδίωμα μας, τότε η Εκκλησία πρέπει να εγκύψει πάλι στην Αγία Γραφή για να βρει απαντήσεις. Δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία θα πρέπει να αφορίσει και διώξει τους ανθρώπους. Τους δέχεται με πολλή αγάπη και τους προστατεύει».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Εκκλησία κράτησε για 8 αιώνες την παιδεία και την αυτοσυνειδησία του λαού. «Δεν έχουμε απελευθερωθεί, δεν έχουν αποκατασταθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Εκκλησία έχει την ευθύνη να συμβουλεύει την Κυβέρνηση και να καθοδηγεί τον λαό».

Στη συνέχεια μίλησε για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι γίνονται δεκτοί όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους από τον πόλεμο. «Το μεταναστευτικό έχει γίνει εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας για να αλλοιώσει τις ελεύθερες περιοχές. Χρειάζεται η Εκκλησία να ορθώσει τη φωνή της και να στηρίξει την Κυβέρνηση. Γιατί να μην κατανεμηθούν ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης; Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον όγκο μεταναστών».

Μιλώντας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι αν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος θα σταθεί δίπλα από το Πατριαρχείο και θα στηρίξει τα δίκαια του. «Οι ιεροί κανόνες κατοχυρώνουν πλήρως τη δράση και τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Η Εκκλησία της Κύπρου πρέπει να παραμείνει στη θέση που διατήρησε επί Αρχιεπισκόπου Β’».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αποξένωση και έχθρα μεταξύ των Συνοδικών. «Ο καθένας προσπαθεί για τη δική του εκλογή. Δεν έχων προβεί σε ακραίες εκδηλώσεις υποψηφιότητας για να προκαλέσω κάποιον. Προχωρούμε νηφάλια».

Δείτε το βίντεο: 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ