Ο Millo αποκλειστικά στο PafosPress για το έργο του στη Γεροσκήπου και όχι μόνο

0
350

Την τελική του μορφή πήρε το έργο του διεθνούς βραβευμένου Ιταλού καλλιτέχνη Millo ο οποίος μετέτρεψε τον τσιμεντένιο πύργο του Τμήματος Υδάτος σε ένα πραγματικό έργο Τέχνης.

Ο διεθνούς φήμης Ιταλός καλλιτέχνης Millo βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Πάφο για τη δημιουργία μίας τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας, στον «πύργο» που εντάσσεται στην ευρύτερο σχεδιασμό του υπό κατασκευή πάρκου “Ανδρέα Στυλιανίδη” στη Γεροσκήπου το κόστος κατασκευής του οποίου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η εταιρεία KORANTINA HOMES ενώ τον συντονισμό και την παραγωγή του έργου έχει το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος.

Ο Ιταλός καλλιτέχνης μίλησε αποκλειστικά στο PafosPress αναφερόμενος στο έργο του αλλά και στο προηγούμενο έργο το οποίο είχε κατασκευαστεί στην Πάφο και τελικά καταστράφηκε.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε επίσης στις επισκέψεις του στο νησί μας από τις οποίες έκανε καλούς φίλους ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτιάξει και καινούργιες δημιουργίες όχι μόνο στην Πάφο αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο.

Millo συγχαρητήρια για το έργο σου. Πες μας λίγα λόγια για αυτό, τι απεικονίζει και κυρίως ποιους συμβολισμούς κρύβει;

Σας ευχαριστώ πολύ. Η τοιχογραφία αυτή αποτελεί μιαν έμπνευση για τη Θεά Αφροδίτη. Πριν έρθω στην Κύπρο μελέτησα μερικά έργα του μεγάλου Σάντρο Μποτιτσέλι μεταξύ των οποίων βεβαίως και τη περίφημη “Γέννηση της Αφροδίτης”. Αμέσως στο μυαλό μου δεν θα μπορούσε να μην διασυνθεθεί με το μέρος η Θεά η οποία αναδύθηκε από τη θάλασσα. Ακολούθως και βλέποντας τον πύργο αυτό το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν την μορφή της Θεάς Αφροδίτης ως φιγούρα πάνω του. Προσωπικά ήθελα να δημιουργήσω μια καινούργια εκδοχή της Θεάς να κοιτάει από τη στεριά προς τη θάλασσα.

Βέβαια για να είμαι ειλικρινής ο κύριος χαρακτήρας του έργου δεν είναι μόνο η Αφροδίτη αλλά και η θάλασσα. Η οπτική μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το έργο εκτός από την Αφροδίτη περιλαμβάνει και τη θάλασσα, τα ψάρια, τις βάρκες, τα κύμματα αλλά και τη γύρω περιοχή του νησιού.

Θεωρώ ότι η τελική σύνθεση ήταν μια αρκετά καλή ιδέα.

Είναι ωραίο το συναίσθημα της δημιουργίας αλλά δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε μιας και σε έχουμε μπροστά μας για το πως ένιωσες όταν το προηγούμενο σου έργο στην Πάφο καταστράφηκε;

Το έργο του Millo στην Πάφο το οποίο καταστράφηκε και δεν υπάρχει πια

Μπορώ να πω πως για μένα όταν ζωγραφίζω μια τοιχογραφία γνωρίζω πως πλέον δεν είναι δική μου. Είναι ιδιοκτησία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή κάθε μέρα. Οπότε ξέρω ότι πρέπει να φύγω και να αφήσω τη δημιουργία μου και ίσως να βρίσκομαι 20 χιλιάδες χιλιόμετρα μακρία και ίσως να μην τη δω ποτέ ξανά στη ζωή μου.

Με κάποιο τρόπο ξέρω ότι οι κάτοικοι της περιοχής είτε θα το απολαμβάνουν είτε κάποια στιγμή πιθανόν το καταστρέψουν. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να σβηστεί, να καταστραφεί, να κατεδαφιστεί ο τοίχος είτε ακόμη και να υποστεί φυσική φθορά απο μια έντονη κακοκαιρία ή βροχόπτωση. Είναι μέρος της ζωής των καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν στους τοίχους και στους δρόμους.

Μερικές φορές νιώθω λυπημένος γιατί κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια και έδωσα πολύ ενέργεια για ένα έργο μου αλλά περισσότερο στεναχωριέμαι γιατί ο κόσμος πλέον δεν θα μπορεί να απολαμβάνει το αποτέλεσμα που δημιούργησα. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο να συναντάς την Τέχνη παντού οπότε όταν καταστρέφεται σίγουρα δεν είναι ωραίο το συναίσθημα.

Στο πιο κάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα μοναδικό δημιούργημα του Millo σε σπίτι  

Τι υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.

Είμαστε προς το τέλος, μένουν μόλις μερικές λεπτομέρειες σε 2-3 μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει το 100%.

Τον κόσμο εδώ πως τον βλέπεις, δημιούργησες φιλίες μέσα από αυτή σου την σχέση με το νησί μας;

Ναι φυσικά έχω φίλους στην Πάφο. Από το πρώτο έργο που δημιούργησα και την ομάδα που το πλαισίωνε έκανα φίλους. Όλα αυτά τα χρόνια η φιλία μας κράτησε. Ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, με βοήθησαν με την παραγωγή, την επικοινωνία και όλα τα σχετικά.

Ακόμη και όταν ήρθα στην Πάφο την πρώτη φορά και πήγα για φαγητό και έλεγε ο κόσμος ότι είναι ο καλλιτέχνης που έφτιαξε την τοιχογραφία ένιωσα την αγάπη και την φιλία των Κυπρίων κάτι με ενθουσίασε και μου άρεσε πολύ.

Να περιμένουμε και άλλα έργα σου;

Ναι γιατί όχι αν χρειαστεί και στην Πάφο αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο είμαι έτοιμος να δημιουργήσω κάποιες τοιχογραφίες μου.

Δείτε πιο κάτω μερικά από τα έργα του Millo που κοσμούν τοίχους σε διάφορες χώρες του κόσμου